- Advertisment -

Чому після підняття цін на проїзд якість перевезень не покращиться

Керівник МГО «За якісний транспорт», громадський активіст Святослав Товстига пояснює, чому підвищення вартості проїзду у міському автомобільному та електротранспорті не покращить ситуацію з пасажирськими перевезеннями.

Зараз дуже активно спілкуюсь із водіями громадського транспорту. На мою думку, саме вони у цьому процесі є найбільш фаховими в питанні транспорту в нашому місті, але водночас вони є найбільш дискредитованою ланкою, якій ніхто із влади не хоче допомогти. Більшість із моїх співрозмовників погоджуються із тезами, що «після підняття тарифу на 1 гривню, ситуація в громадському транспорті не покращиться, а погіршиться», «із кожним підняттям тарифу співвідношення платних пасажирів до пільгових збільшується на користь категорії, яка має право пільгового проїзду», «розвиток галузі може відбутись лише за умови впорядкування пільгового проїзду».

Чим регулюється підняття тарифу

Відповідно до наказу від 17 листопада 2009 року № 1175 «Про затвердження Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1146-09 ) в пункті № 2.20. затверджено формування тарифу на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування, які здійснюються у звичайному режимі руху, розраховуються за формулою:

Тарифи на послуги з перевезення пасажирів на міських маршрутах = (( планова річна собівартість Послуг + плановий річний прибуток від надання Послуг ) – планові річні чисті доходи від інших видів діяльності, які пов’язані із наданням Послуг) / запланований річний обсяг перевезень пасажирів.
Запланований річний обсяг перевезень пасажирів обґрунтовується Перевізником на підставі фактичних показників роботи або встановлюється за результатами обстеження пасажиропотоків;

Коли місто мало вивчити пасажиропотік

У 2017 році відповідно до рішення Виконавчого комітету Львівської міської ради від 6 грудня 2017 року №1115 «Про розроблення стратегії розвитку міського громадського пасажирського транспорту м. Львова» (https://www8.city-adm.lviv.ua/…/054D306983F5CFD4C22581EE004…) в пункті 1 зазначено:

  1. Визначити управління транспорту департаменту житлового господарства та інфраструктури замовником послуги з розроблення стратегії розвитку міського громадського пасажирського транспорту м. Львова, у тому числі послуги з обстеження пасажиропотоків на автобусних маршрутах загального користування та у міському електричному транспорті м. Львова.

Що нам дає вивчення пасажиропотоку

Завдяки вивченню пасажиропотоку ми знаємо в розрізі кожного маршруту реальний пасажиропотік, а саме: скільки пасажирів оплачують проїзд, а скільки їздять безоплатно. Завдяки пасажиропотоку ми маємо право вносити зміни в маршрути, корегувати маршрутну мережу міста, бо зараз будь-які зміни фактично проводять незаконно. Чому місто не проводить вивчення пасажиропотоку? Бо отримає реальні прибутки комунальних перевізників, але і також «спливуть» реальні цифри кількості пільговиків, які користуються громадським транспортом.

Наперед забігаючи, поясню на підставі чого Львів зобов’язаний компенсувати за пільгові перевезення:

Пільгові категорії, які передбаченні законодавчими актами (законом, постановою): У 2016 році відповідно до Закону України від 20 грудня 2016 року №1789-8 «Про внесення змін до Бюджетного Кодексу України» видатки з компенсації пільгового проїзду були передані на фінансування місцевих бюджетів.

Пільговий проїзд для учнів і студентів: В Законі України «Про освіту» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19) у: пункті 2. Ст. 66 пише наступне: Районні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад забезпечують доступність дошкільної та середньої освіти для всіх громадян, які проживають на відповідній території, та вживають заходів для забезпечення потреби у дошкільній та позашкільній освіті;

У пункті 2. Ст. 56 вказано наступне: Органи місцевого самоврядування забезпечують пільговий проїзд учнів, вихованців, студентів та педагогічних працівників до місця навчання і додому у визначених ними порядку та розмірах за рахунок видатків відповідних місцевих бюджетів.

Як бачимо згідно з чинним законодавством місцеві органи самоврядування зобов’язані заключити договори на перевезення пільгових категорій населення і виплачувати в повному обсязі за пільгові перевезення. Саме із вивчення пасажиропотоку, ми можемо знати скільки громадян України користується пільговим проїздом.

Чому після підняття тарифу якісь перевезень не покращиться

До 2018 року я був членом робочої групи по впровадженню «е-квитка» (АСОП у ГТ) у Львові. Членство в цій робочій групі дало мені доступ до офіційних розрахунків, які скеровувались ЄБРР в 2018 році.
Отож, за офіційними розрахунками протягом 2017-2018 років ми маємо 506 788 пасажирів громадського транспорту, кожного дня із них:

  • 272 965 пасажири, які оплачують повну вартість проїзду, що складає 54% від всіх пасажирів;
  • Решта 233 823 є пільговиками, що складає 46% від всіх пасажирів.

В розрізі ми отримаємо наступну картину:

  • 93 800 пасажирів є пільговиками, які прописані у Львові;
  • 140 023 пасажири є учнями і студентами, із них:
  • 77 643 є учнями шкіл, ліцеїв, гімназій;
  • 11 347 є учнями професійних технічних училищ;
  • 51 033 є студентами ВНЗ;

А зараз ми порахуємо скільки місто має компенсувати 100% за пільгові категорії населення (33,8 % всіх пасажирів) перевізникам міста за формулою, яка була в 2018 році взята для розрахунків «е-квитка»:

93800 ( пільговики: пенсіонери, особи із інвалідністю ) * 2,5 поїздки * 249 робочих днів * 7 тариф = 408 733 500 грн.

77 643 ( пільговики згідно з ухвалою ЛМР: учні шкіл, ліцеїв, гімназій ) * 2,5 поїздки * 249 робочих днів *7 тариф = 338 329 000 грн.

Компенсація ЛКП «Львівелектротранс» за 50% за студентів (12,3% всіх пасажирів):

62380 ( пільговики із 50% знижкою: учні професійних технічних училищ, студенти ВНЗ) * 2,5 поїздки * 249 робочих днів * 5 тариф на електротранспорт / 2 ( 50% ) = 97 078 875 грн.

Отож, за 46 % пільгових категорій, за розрахунком ЛКП «Львівавтодор», в 2017-2018 році, місто має сплачувати згідно з формулою, яка мала б запрацювати при е-квитку (така формула діяла в 2017-2018 році): 844 140 000 грн.

Скільки місто компенсувало за пільгові перевезення в 2019 році

29 листопада 2018 року сесія Львівської міської ради за безкоштовне перевезення пільгових категорій автомобільним транспортом, перевізникам компенсувала з бюджету 61, 3 мільйонів гривень. За перевезення пільговиків електротранспортом місто компенсувало комунальному підприємству 170 мільйонів гривень. Також «Львівелектротранс» отримає 9,1 мільйонів гривень компенсаційних виплат за пільговий проїзд учнів та студентів у трамваях та тролейбусах.

За всі пільгові категорії, а це 46% від загальної кількості пасажирів, місто компенсувало перевізникам 240,4 мільйонів гривень, що еквівалентно становить 28,4% від загальної/потрібної суми, яка за математичними розрахунками має складати 844 140 000 грн.

Висновок (для тих, хто не хоче читати багато тексту)

Я вважаю, що недоцільно говорити про підняття вартості проїзду для 54% населення, які оплачують в повному обсязі за проїзд доки місто не виконає рішення виконавчого комітету від 6 грудня 2017 року №1115, яким було зобов’язано управління транспорту вивчити пасажиропотік. І після вивчення пасажиропотоку місто має в повному обсязі компенсувати перевізниками витрати за пільгові перевезення, які зараз за найпростішими розрахунками, за офіційними даними (даними розрахунку по запроваджені е-квитка в 2017-2018 році) складають більше 800 мільйонів гривень на рік.

Тому що зараз виходить так, що кожним підняттям вартості проїзду місто хоче перекрити ту велику діру, яку місто винне приватним перевізникам за пільгові перевезення.

Коментарі

Останні новини

Україна звернулася до Польщі з проханням про вільний пропуск пального через кордон

Україна виступила з проханням до Польщі про вільний пропуск через кордон не лише боєприпасів і гуманітарної допомоги, але і...

Відтепер у Львові дорослі люди зможуть безкоштовно отримати ліки від СМА

У Львові розширили міську програму забезпечення ліками дітей із спінальною м’язовою атрофією (СМА). Тепер таку допомогу безкоштовно зможуть отримати...

На Львівщині судитимуть наркозбувачку

Щомісячно постачала близько 20 кілограмів наркотиків та психотропів: на Львівщині судитимуть наркозбувачку. Обвинуваченій, яка працювала «кур’єром» та «складменом» на одну...

Посол рф у Польщі виїхав із країни

Посол росії у Польщі Сергій Андрєєв виїхав із країни після того, як проігнорував запрошення до польського Міністерства закордонних справ....

У Львові викрили зловмисника, який через фішингові сайти вкрав понад 100 тис. грн

У Львові правоохоронці викрили зловмисника, який створив фішингові сайти та заволодів грошима клієнтів банків та держустанов.  Про це повідомила поліція...

Сильні пориви вітру, гроза і град: у Львові застерігають про різку зміну погоди

За прогнозом Львівського регіонального центру з гідрометеорології, по місту Львову 29 березня вночі будуть пориви північно-західного вітру 17 –...

У Львові поховали академіка Ігоря Юхновського

У Львові 28 березня провели у вічну путь академіка, почесного громадянина міста Ігоря Юхновського (народився 1 вересня 1925 року...

Штати підтверджують причетність ІДІЛ до теракту в «Крокусі» – ЗМІ

Дані американської розвідки вказують на вірогідність заяви угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ), яке взяло на себе відповідальності за теракт у...

Тест на громадянство ФРН міститиме запитання про Ізраїль

Охочі отримати громадянство ФРН в майбутньому повинні бути готовими до запитань про державу Ізраїль, про антисемітизм, про Голокост і традиції єврейського життя в Німеччині. Як...

Польща змінить правила надання допомоги українським біженцям, – ЗМІ

Уряд Польщі готує зміни до закону про біженців з України, який діє з початку війни. Основною зміною буде скасування...
- Advertisement -

Погода у Львові

Lviv
рвані хмари
9.3 ° C
9.3 °
9.3 °
84 %
6.1kmh
56 %
Пт
14 °
Сб
21 °
Нд
23 °
Пн
22 °
Вт
15 °
- Advertisement -