Free Porn
xbporn
Суспільство У селі Озерці на Івано-Франківщині чекають на повернення людей

У селі Озерці на Івано-Франківщині чекають на повернення людей

-

У селі Озерці на Івано-Франківщині чекають на повернення людей

Суспільство У селі Озерці на Івано-Франківщині чекають на повернення людей

У селі Озерці на Івано-Франківщині хочуть закласти виноградники та звести житловий комплекс для внутрішньо переміщених осіб. 

Наприкінці березня в Дубовецькій громаді Івано-Франківської області висадили майже трикілометрову алею бузку на честь місцевих мешканців, які захищають Батьківщину. У громаді плекають надію, що саджанці дадуть перший цвіт уже наступної весни, і бузкова алея стане улюбленим місцем відпочинку не лише для місцевих, а й привабить туристів. Бузок висаджували поблизу села Озерця. Тепер тут проживають лише троє людей, проте у села – амбітні плани щодо розвитку, про що розповідає у своєму репортажі кореспондентка Укрінформу.

– Назва села походить від того, що тут є карстове озеро. Ще одна назва – Озірце – зумовлена тим, що в селі є високі пагорби, звідки гарний обзір. Хоч людей тут мало, але село відоме своєю красою, – розповідає староста Кінчаківського старостинського округу Василь Колодій, який разом із громадою прийшов висаджувати бузок.

За його словами, Озерце (із наголосом на останній склад) – найменше з 15 сіл Дубовецької громади. Розташоване за 2,5 км від роз’їзду до села Кінчаки, і саме таку відстань доводиться долати його мешканцям, щоби купити продукти, зайти на пошту, отримати соціальні послуги. У Кінчаки курсують автобуси, а ось у Озерці – ані доріг, ані адміністративних будівель.

– Офіційно в Озерці проживають 11 людей, але реально – лише троє. Вони опікуються церквою і сподіваються, що до села повернуться люди, – констатує староста.

Запевняє, що Озерце – точно не мертве село.

– Коли у вересні в нас відновлювали релігійну громаду, приїхали до сотні людей. Вони прибули до скульптури Матері Божої, що у місцевому храмі Різдва Пресвятої Богородиці. За переказами, її привезли з польського міста Ченстохови, – додає Колодій.

Він запевняє, що люди нині цікавляться житлом в Озерці, але не залишаються, бо тут немає ані водогону, ані централізованого опалення.

– Із усіх зручностей – лише електроенергія. У селі є близько 30 порожніх хат, – констатує староста.

Каже, що в Озерці – лише дві криниці, бо люди здавна використовують воду з місцевого озера, що зветься Бірюзовим оком.

– Розповідають, що у ХІХ столітті – а тоді тут мешкали до 400 людей – власниця села Озерця запускала качок з урочища Топила, і вони, здолавши майже три кілометри під землею, випливали в Озерці. Але науковці не підтвердили існування тут підземної ріки, – каже староста і радить поспілкуватись з одним із мешканців села – Михайлом Гуриновичем, який саме їде велосипедом повз бузкову алею.

– Нас у селі мешкає троє, але ще є приїжджі. Тут їхні батьки жили, то приїжджають на городи. Чи сумно мені? Сумно, але я люблю природу, вона у нас чудова. В лісі є все: гриби, малина, суниці. На городі маю картоплю, цибулю, часник… Ні корови, ні свиней не тримаю. По хліб їжджу велосипедом двічі на тиждень, а це – по чотири кілометри. Я вже звик до такого життя – все на дровах, газу немає. Як батьки жили, так і я живу, – розповідає пан Михайло.

Пригадує, що його село почало ставати малолюдним у 1990-х роках, коли жителі після закінчення школи виїжджали на науку та до праці у більші міста.

– Я теж повернувся з Франківська, бо треба було доглядати батька. Недавно поховав його, тепер живу сам. У листопаді мені буде 60 років. Куди мені тікати? Тут – тиша, навіть злодіїв немає, – усміхається пан Михайло та додає, що, окрім нього, в селі мешкає поважне подружжя Гергелюків. Кажуть, в Озерці люблять гостей, а вони щоразу частіше приїжджають сюди милуватись природою, неймовірним озером.

– Я постійно п’ю воду з цього озера. Батьки її теж пили і жили по 90 років. Улітку вода така холодна, що помитись не можна, а взимку не замерзає, бо така м’яка, – констатує пан Михайло і поспішає по хліб. Глибина Бірюзового ока – близько 5 метрів, діаметр – майже 12 метрів. Кажуть, воно має лійкоподібну форму і живиться з підземного потоку. За своїм кольором озеро наче сперечається з блакиттю неба. Вчені стверджують, що бірюзовий колір води у озерцівській водоймі зумовлюють розчинені у ній сульфати. Із озера витікає струмок, у якому теж завше чиста і холодна вода.

У селі зародився фестиваль усної оповіді з однойменною назвою «Озерце». Його проводили тут уже третій рік поспіль восени.

– Засновник фестивалю – Юрій Андрухович. Він щороку приїжджає в Озерце. Люди читають свої оповіді, тоді село оживає, бо мета фестивалю – повернення живих голосів, – розповідає заступниця сільського голови Дубовецької громади Тетяна Опацька. Для проведення фестивалю в Озерці відновили автентичну хату. До неї навіть провели інтернет, щоби там засідало журі. А ще під час фесту розвішують історичні світлини Озерця: розглядати їх – дуже щемно для людей.

– Ще робили в Озерці Маланку – сакральне свято на межі двох культур. Тоді приїхали власники будинків. Працівники відділу культури та клубних заходів ходили від хати до хати, колядували, водили Козу. Люди в Озерці плакали, бо давно вже такого тут не було, – додає пані Тетяна.

Зауважує, що Озерце ожило, коли почалась повномасштабна війна, адже тоді люди масово повертались із міст до батьківських хат. Але з часом у селі знову запанувала тиша. Заступниця сільського голови зауважує, що в Дубовецькій громаді тепер проживають 114 внутрішньо переміщених осіб.

– Найбільше – в Ланах, Делієві, Маріямполі та Дубівцях. Є і багатодітні родини. Приміром, одна така сім’я нещодавно переїхала в Дубовецьку громаду з Донеччини. Батько займається ремонтом автівок для ЗСУ. Мають трьох дітей, вже тут невдовзі народиться четверта. Біда в тому, що не всі діти вчаться в наших школах, більше онлайн… Та частина ВПО таки звикають до життя тут. Так, у громаді ми відкрили разом із благодійною організацією «Карітас» шелтер для 40 осіб, – каже Опацька.

Вона розповідає, що ініціатива проведення акції «Весна. Життя. Перемога», в межах якої в громаді висадили бузкову алею, належить молоді.

– Із громади пішли на фронт 285 чоловіків, на їхню честь і висадили бузок. Його і діти зносили, і мешканці сіл… Загалом тисяча саджанців вийшла. Я особисто принесла свій, сортовий. Мій тато був селекціонером, тож я нині саджу пухнастий бузок. Будемо його доглядати, чекати хлопців живими та здоровими, – говорить пані Тетяна і додає, що перший цвіт бузкової алеї очікують наступної весни. Сподіваються, що тоді вона отримає таку омріяну для всіх назву – «Алея Перемоги».

– Торік в Озерці був найбільший приріст населення – 50 відсотків. Мешкало двоє людей, а тепер – троє. Тож якщо ви забажаєте поспілкуватись бодай з одним, то вважайте, що опитали третину населення села, – усміхаючись, каже голова Дубовецької територіальної громади Павло Андрусяк.

Ми зустрічаємося з ним, власне, біля Бірюзового ока. Тут облаштована відпочинкова зона, з місцями для пікніків та паркування. Профінансувала це Галицька районна рада, так підтримавши проведення літературного фестивалю.

Павло Андрусяк запевняє, що останніми роками Озерце змінюється і розвивається, і не лише у літературно-фестивальному руслі. Каже, нещодавно до села трохи зробили дорогу, а нині тут обговорюють плани щодо зведення житлового комплексу для внутрішньо переміщених осіб.

– Йдеться про європейські кошти. Інвестори шукають села, які помирають. Думаю, в Україні знайшли й такі, де взагалі немає людей. Планують інвестувати гроші європейських урядів, щоби створити для внутрішньо переміщених осіб умови для проживання та робочі місця в сільському господарстві. Мета – щоби люди не просто повернулись в Україну, а щоб мешкали на екологічно чистій території, де було б цікаво, а головне – можна було працювати. Один із таких проєктів ми розглядаємо в Озерці, – говорить Павло Андрусяк.

Він зауважив, що для реалізації цього проєкту тривають перемовини з власниками будинків, у яких нині ніхто не проживає.

– Ми б хотіли, щоб для тих, хто колись тут жив, цей проєкт став таким, що дивиться у майбутнє, щоб вони були його учасниками, – зазначає Андрусяк.

Щодо робочих місць, то голова Дубовецької громади категорично відкидає можливість будівництва заводів у Озерці. Каже, що в громаді нині зводять гіпсовий завод, працюють чотири комплекси «Гудвеллі» (сільськогосподарська компанія, що належить датським інвесторам, – ред.), але в Озерці подібного не буде. Наразі тривають перемовини з інвестором про закладання тут виноградників.

– Там, де ми сьогодні садили бузкову алею, є невеличка гора. То ми пропонуємо інвестору розглянути питання виноградників. Це південні схили, чому б ні? Будуть виноградники – буде невеличка винарня, а це – робочі місця. Озерце – місце саме для таких інвестицій, – упевнений Павло Андрусяк.

Він додає, що Озерце – благодатна місцевість, і якщо тут вдасться реалізувати цей проєкт, до села неодмінно повернуться людські голоси.

Коментарі

Останні новини

Вже 15 інвесторів готові долучитись до кампанії «Візьми будинок під опіку»

Загалом вже 15 інвесторів готові долучитись до кампанії «Візьми будинок під опіку», яку ініціював міський голова Львова Андрій Садовий....

На Львівщині створять нові шляхи активного туризму

Цьогоріч з’являться три нових маршрути. Два із них у Карпатському регіоні, один на території Золочівської громади та частково проходить...

Зеленський розповів, коли може спрацювати План перемоги

План перемоги України, який президент Володимир Зеленський планує представити цього місяця президенту США Джо Байдену, розрахований на швидкі рішення партнерів з жовтня...

На Львівщині представили ініціативу «Зроблено в Україні» та каталог українських виробників техніки

Сьогодні, 20 вересня, у Львівській політехніці відбулась міжвідомча нарада щодо публічних закупівель транспорту і комунальної техніки для громад. Повідомила пресслужба...

У Ботанічному саду відбудеться виставка кактусів

Вже цієї неділі, 22 вересня, Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка спільно з Львівським клубом любителів кактусів...

Лисиничам – 613 років: у неділю в громаді відбудеться благодійний захід

У неділю, 22 вересня, Лисиничі відзначатимуть 613 років з дня першої писемної згадки про село. З цієї нагоди у...

Кадрові чистки: Умєров звільнив двох заступників Буданова

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив двох заступників начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова – Віктора Зайцева та Ігоря Остапенка...

Євросоюз надасть Україні кредит на €35 млрд

Європейська комісія виділяє для України кредит у розмірі 35 мільярдів євро в рамках обіцянки G7. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер...

У Львові на хабарі затримали начальника Західного управління з питань виконання кримінальних покарань

У четвер, 19 вересня, СБУ та ДБР затримали на хабарі начальника Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань...

Держслужбовцям і військовим заборонили використання Telegram

НКЦК прийняв рішення обмежити використання Telegram в органах державної влади, військових формуваннях, на об’єктах критичної інфраструктури. Про це повідомила пресслужба Ради...

На фасаді Сокальської школи встановили меморіальну таблицю у памʼять про воїна

У Сокальській ЗШ І-ІІІ ст.№4 відкрили та освятили меморіальну дошку випускнику школи, полеглому Герою України - Дацюку Володимиру. Повідомила пресслужба...

Паралімпійців зі Львівщини відзначено державними нагородами

Паралімпійців зі Львівщини відзначили державними нагородами згідно з Указом Президента України. Повідомили у Львівській ОВА. За досягнення високих спортивних результатів на...

Фейк про підрив протипаводкових валів: у Польщі затримали провокаторів

У Польщі змінять межі зони стихійного лиха і запровадять посаду уповноваженого з питань ліквідації наслідків повені. Над ліквідацією наслідків негоди...

У Стрийському районі зіткнулися мікроавтобус та легковик: троє травмованих

Троє травмованих внаслідок ДТП на Львівщині. Дорожньо-транспортна пригода сталася 19 вересня близько 20.50 на автодорозі «Київ-Чоп» у селі Дуліби...

У Львові через затор жінка вдарилась об автобус: її госпіталізували

Як розповіли в управлінні транспорту ЛМР, сьогодні, 20 вересня, у Львові 67-річна жінка впала та вдарилась об автобус. Подія...

Погода у Львові

Lviv
чисте небо
19.8 ° C
19.8 °
19.8 °
46 %
1.5kmh
6 %
Сб
22 °
Нд
23 °
Пн
24 °
Вт
25 °
Ср
19 °
- Advertisement -