test
Спецпроекти Ворожа дезінформація і мобілізаційні пристрасті

Ворожа дезінформація і мобілізаційні пристрасті

-

Ворожа дезінформація і мобілізаційні пристрасті

Спецпроекти Ворожа дезінформація і мобілізаційні пристрасті

У соціальних мережах епізодично з’являються повідомлення про те, що мобілізація незаконна, а всіх мобілізованих повинні звільнити і нікого вже не зможуть законно мобілізувати.

Адвокат Сергій Гула наголосив, що зазначені повідомлення не обґрунтовані, а навіть і шкідливі. Якщо знайдуться військовозобов’язані, які вирішать практично скористатись інформацією про незаконність мобілізації, вони можуть потрапити у чималу халепу. Поширені повідомлення не стануть у нагоді під час спілкування як із досудовим слідством, так і в суді.

Інсинуації стосовно Офісу президента

Першою підставою для таких вигадок є поширення повідомлень, що термін президентських повноважень Володимира Зеленського завершився. Відповідно завершились і його повноваження як головнокомандуючого, а його укази втратили юридичну силу.

Оливу до вогню суспільного занепокоєння долили і в Офісі президента. Ірина Мудра, заступниця голови Офісу президента з юридичних питань, повідомила, що апеляції в українському суспільстві до Конституційного Суду стосовно повноважень Зеленського є рашистським наративом. Тим паче потрібно звернутись до Конституційного Суду й отримати законне підтвердження президентських повноважень. Цей судовий орган забезпечує верховенство Конституції України як основоположного закону на усій українській території. Не хоче ОП іти у Конституційний Суд із якихось причин, то нехай звернеться у Верховний Суд, який від 2018 року є найвищим судовим органом країни. Головне, аби у цивілізований спосіб погасити нездорові інформаційні бурління, які будуть й надалі поширюватись.

Далі. Відповідно Конституції України президент Володимир Зеленський буде виконувати свої повноваження до того часу, поки на президентську посаду не вступить інша людина. Тому що не може бути порушений принцип безперервності президентської влади. Так відбувається в усіх країнах.

Наприклад, у США відбудуться президентські вибори 5 листопада поточного року, під час яких вірогідно переможе Дональд Трамп. Однак Джил Байден, дружина діючого президента, ще до січня 2025 року буде водити попід руку немічного Джо, як водила його у Нормандії. Це при умові, що у серпні Демократична партія не відправить Джо Байдена у відставку, як неперспективну кульгаву «політичну качку» та не замінить Байдена на Ґевіна Ньюсома, племінника Ненсі Пелосі.

Отже, у Конституції України передбачено, що не може бути владного вакууму, щоби один президент пішов, а інший ще не прийшов.

Дивовижне рішення районного суду

По-друге. Полтавщина − знаний край як своїми варениками і вечорницями поблизу хутора Диканьки, так і рішеннями Зіньківського районного суду стосовно ухилення від мобілізації. Суддя Сергій Должко виправдав військовозобов’язаного, який двічі не з’явився за повісткою у ТЦК, а виконавчу владу України суддя назвав приватною структурою.

У зазначеній кримінальній справі суддя Должко оголосив такий вирок: «Укази президента та низка законів є авторськими творами, що не мають конституційного підґрунтя, не являються законами по суті, не являються обов’язковими для виконання народом, є офертами від суб’єкта, що надає послуги з державного управління. Ці “нормативні акти” мають статус таких, що застосовуються, а не являються легальним діючим законодавством».

Міністерство оборони суддя назвав приватною компанією, яка юридично нікчемна, тобто є суб’єктом поза правовим полем, тому що «суб’єкт Міністерство оборони України не утворений Законом України, а зареєстрований як суб’єкт господарювання із кодом ЄДРПОУ 0034022 та діє не відповідно до Закону України, як того вимагає Конституція України».

А Кабінет міністрів − «зареєстрований в іноземному реєстрі, який належить приватній іноземній компанії Dun&Bradstreet (D&B), як суб’єкт підприємницької діяльності. Таким чином, суд встановлює правоздатність, дієздатність та деліктоздатність, тобто правосуб’єктність суб’єкта Кабінету Міністрів України».

Вирок судді Сергія Должко у справі №530/337/23 є цікавим в академічно-юридичному аспекті, проте малопридатний для практичного застосування у судовій практиці. У цій справі відбулось 24 судових засідання в районних судах, в апеляції, у касації кримінального Верховного Суду, у Великій Палаті Верховного Суду аж поки 15 квітня 2024 року таки визнали підсудного винним. Впродовж року (20.04.2023 – 15.04.2024) судова система України працювала із небаченою швидкістю − по два засідання у місяць.

Наразі виникла юридична колізія: якщо керуватись рішенням Зіньківського районного суду, в такому разі Національна поліція, Міністерство оборони, СБУ та інші правоохоронні органи є приватними військовими компаніями, на представників яких не поширюються норми міжнародного права, Женевських конвенцій тощо.

Журналісти полтавського видання «Останній бастіон» вважають, що після нападу Московії на Україну в 2014 році тогочасний виконуючий обов’язки президента України Олександр Турчинов повинен був внести до Верховної Ради України подання про оголошення стану війни. Це не означає, що Україна оголосила би війну Московії. Цим рішенням Україна повідомила би міжнародній спільноті про те, що на нас напали, і держава Україна перебуває у стані війни. Але цього не зробили ні Олександр Турчинов, ні Петро Порошенко, ні Володимир Зеленський, хоча відповідний законопроєкт було внесено до Верховної Ради.

Недостовірна інформація про мобілізацію пенсіонерів

Рашистські пропагандисти поширили в Україні інформацію від начебто Миколи Маломужа, голови Служби зовнішньої розвідки  у минулому, про мобілізацію пенсіонерів.

Насправді в одному інтерв’ю Микола Маломуж, відповідаючи на запитання, зазначив, що для підготовки стратегічного наступу необхідно підготувати резерви. Мова йшла про мобілізацію військовослужбовців запасу із військовим досвідом, а не про цивільних пенсіонерів.

У статті 22 закону «Про військовий обов’язок і військову службу» сказано, що граничний вік перебування на військовій службі під час особливого періоду із числа осіб рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу − становить 60 років, а вищого офіцерського складу − до 65 років.

Водночас військові пенсіонери можуть бути залишені в армії понад граничний вік перебування на військовій службі на строк до 5 років, якщо вони придатні за станом здоров’я і мають належну військово-професійну підготовку.

Персональна відповідальність військовослужбовців ТЦК

У законі «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» у статті 2 сказано, що правовою основою мобілізаційної підготовки та мобілізації є Конституція України, закон України «Про оборону України», інші закони України, а також підзаконні нормативно-правові акти, які узгоджені з Конституцією і законами.

У другій частині статті 2 вказано, що мобілізаційна підготовка і мобілізація здійснюються на основі таких принципів:

а) додержання прав підприємств, установ і організацій та громадян;

б) персональна відповідальність за виконання заходів щодо мобілізаційної підготовки і мобілізації.

Пункт «а» означає, що повістку необхідно вручати належним чином, щоби факт вручення мав юридичне підґрунтя (див. Безоплатна правова допомога:  «Процедура вручення повісток») та не було підстав для судового оскарження порушення процедури.

Зазначена процедура підтверджена рішенням Касаційного кримінального суду Верховного Суду у справі №759/5435/16-к від 28 січня 2020 року. У постанові наголошено, що належне вручення і отримання повістки може бути тільки особистим і під підпис військовозобов’язаного. Інші форми оповіщення не створюють відповідальності для військовозобов’язаних.

На підставі закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» військовослужбовці ТЦК, які неконституційно застосовують фізичне насилля, можуть бути засуджені за цілим рядом кримінальних статей у разі скерування справи в суд. Кримінальний кодекс України кваліфікує тілесні ушкодження за наступними групами:

♦ легкі тілесні ушкодження (стаття 125 КК України);

♦ середні тілесні ушкодження (стаття 122 КК України);

♦ тяжкі тілесні ушкодження (статті 121, 123 і 124 КК України).

Затримати людину та доставити її у ТЦК може лише поліція. У випадку, якщо військовослужбовці ТЦК самовільно позбавляють людину свободи, викрадають її, силоміць заштовхуючи в автомобіль, для них настає кримінальна відповідальність ще і за статтею 146 КК України.

Для вправного адвоката пункт «б» про персональну відповідальність дає юридичний інструментарій притягти до відповідальності не тільки військовослужбовця ТКЦ за вчинення злочину, але також і керівника ТЦК на підставі статей 35-38 «Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України». Командир або керівник військових теж персонально відповідає за відданий наказ, за наслідки його виконання і за відповідність виконання наказу у рамках чинного законодавства.

Дмитро Лазуткін, речник Міноборони, розповів, що серед представників ТЦК − дуже багато учасників бойових дій, а тому є випадки силової мобілізації. Далі Лазуткін фантазує, що така силова мобілізація є винятком, а чисельні відео − це постановчі зйомки рашистської пропаганди. Але коли  військовослужбовці ТЦК чують від громадян образи на свою адресу, у них не витримують нерви. Кримінальні злочини військовослужбовців ТЦК чомусь особливо кількісно виникли саме на Львівщині.

Свавілля у ТЦК призвели до того, що в суспільстві почала поширюватись вимога відправити неадектватних військовослужбовців у зону бойових дій, а на їхнє місце заангажувати жінок. Не лише адвокат Сергій Гула (він же і протестантський проповідник), але і більшість громадяни переконані, що жінки не мають вродженого потягу до кримінального насильства, принаймні у приміщенні ТЦК вони не будуть знущатись з  претендентів на мобілізацію.

Ярослав ЛЕВКІВ, спілчанин Національної спілки журналістів України.

Коментарі

Останні новини

У Львові на вул. Садовій – Петлюри збудують комунальний ринок приватним коштом

Вже завтра, 25 червня, у Львові розпочнуть будівництво комунального ринку на вул. Садова, 2А – Петлюри. Роботи профінансує приватний...

Громаді Стрийщини повернуть з недобросовісної оренди землю рекреації вартістю понад 200 млн грн

Суд задоволив позов Стрийської окружної прокуратури до одного із столичних товариств. Його рішенням розірвано договір оренди землі, зобов’язано повернути...

У Львівському ТЦК відреагували на відео із затриманням на вул. Замковій

У Львівському ОТЦК та СП відреагували на відео - як на вул. Замковій у Львові співробітники ТЦК затримали чоловіка....

Восьмий міжнародний маратон пам’яті Василя Сліпака у Львові: програма

В межах Восьмого міжнародного маратону пам’яті оперного співака й воїна Василя Сліпака у Львові відбудеться 5 концертів та одна...

“Львівобленерго”: в мережі значний дефіцит потужності, графіки відключень збільшено

Закликаємо всіх економно використовувати електроенергію і не вмикати потужні електроприлади, аби запобігти відключенням. Про це повідомили в Львівобленерго. Відключення на 24...

У Городку «Mersedes» збив пішохода: постраждала у лікарні

У Городку внаслідок наїзду автомобіля травмована жінка. Дорожньо-транспортна пригода сталася 23 червня близько 13.00 на автодорозі «Львів-Шегині» на вулиці...

Черговий з’їзд суддів відбудеться 18 вересня 2024 року

Черговий з'їзд суддів відбудеться 18 вересня 2024 року.Таке рішення ухвалила Рада суддів. На цьому з'зді мають призначити нових суддів...

Ворог завдав ракетного удару по об’єкту енергетичної інфраструктури у Львівській області

Ворог завдав ракетного удару по об’єкту критичної енергетичної інфраструктури у Львівській області. Виникла пожежа. На місці вже працюють вогнеборці....

Збірна України здобула вольову перемогу над Словаччиною

Національна збірна України з футболу виграла перший поєдинок у фінальному турнірі XVII чемпіонату Європи в Німеччині. У другому турі групи Е на «Меркур...

Викрито чергові схеми ухилення від мобілізації: вартість «послуг» сягала 12 тис. дол.

Служба безпеки ліквідувала ще 5 схем ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. У результаті комплексних...

У Сихівському районі планують звести 20-поверхівку, а перед цим знести наявні будівлі

Головний архітектор міста Антон Коломєйцев озвучив на виконавчому комітеті звернення від забудовників про нове будівництво у Сихівському районі міста. ...

Від Орбана вимагають письмової заяви про підтримку України

Партія "Фідес" прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана має виступити з письмовою заявою про підтримку України. Це є необхідною умовою для...

12 років позбавлення волі з конфіскацією майна – уродженця Львова засудили за пособництво агресору

За публічного обвинувачення Львівської обласної прокуратури громадянина України визнано винним у пособництві державі-агресору та виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної...

Справа Червінського: Судовий розгляд буде закритим

Розгляд справи полковника ССО Романа Червінського в цілому буде проводитись в закритому режимі без допуску засобів масової інформації, сторонніх...

Триває дороговартісна реконструкція мосту на автодорозі Сокаль – Стоянів

На Львівщині тривають роботи з реконструкції мостового переходу у місті Сокаль на автомобільній дорозі Сокаль – Стоянів. Новий міст будується...

Погода у Львові

Lviv
рвані хмари
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
56 %
4.1kmh
67 %
Пн
21 °
Вт
23 °
Ср
26 °
Чт
26 °
Пт
28 °
- Advertisement -