test
Політика Журналісти України спричинили міжнародний мега скандал

Журналісти України спричинили міжнародний мега скандал

-

Журналісти України спричинили міжнародний мега скандал

Політика Журналісти України спричинили міжнародний мега скандал

Кореспонденти видання «Texty.org.ua» вирішили дослідити американське соціальне середовище і з’ясувати, хто сприяє, а хто перешкоджає перемозі України серед представників американських політичних, експертних і медійних сфер. Як наслідок такої зацікавленості виник міжнародний скандал, навіть можна сказати мега скандал, який у майбутньому позначиться на всіх громадянах України.

Інтернет-дослідники зі сайту «Texty.org.ua» (далі «Тексти») опублікували скандальну статтю «Американські гойдалки. Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні» (див.тут). Під час свого дослідження прискіпливі «текстівці» так гойдали своїми химерними гойдалками, що з них повипадали демократи Конгресу США −  байденісти, сандерсисти, неомарксисти, комуністи, глобалісти. Зокрема, випали махровий комуніст  Берні Сандерс і все його угрупування в Конгресі, недостатньо неприхильні до України демократи Джейк Салліван, Чак Шумер і навіть сам діючий президент Джо Байден, який системно здійснює саботаж із наданням зброї для України.

У компромітаційній статті «Текстів» сказано: «Протягом листопада 2023-го — квітня 2024-го ми опрацювали кілька тисяч одиниць контенту, де згадувалася війна в Україні. […] Читали статті й дописи в соцмережах, переглядали відеосюжети й слухали подкасти, у яких згадувалася Україна починаючи з 24 лютого 2022 року. Брали до уваги передусім політиків і конгресменів, журналістів, інфлюенсерів, медійні організації, аналітичні центри та громадських активістів, але не відстежували весь контент, який поширює та чи інша особа або організація. Наявність бодай однієї одиниці контенту чи дії, спрямованої на зменшення або припинення підтримки України, була достатньою умовою для відображення в цьому переліку».

Питання перше: «Якщо не відстежували весь контент, який поширює та чи інша особа або організація, то наскільки ці відстеження є об’єктивними і професійними?»

Питання друге: «Заява Байдена від 17 червня 2023 року, що він проти присутності України в НАТО, це є бодай одна одиниця контенту чи дії, що спрямована на зменшення або припинення підтримки України?

Питання третє: «Заяви Байдена, що Московія здійснить незначне вторгнення, що Україні доведеться поступитись незначними територіями, що Київ повинен приготуватись до розграбування, а Зеленський і його оточення повинні виїхати у США, ці заяви спрямовані на перемогу України?

Питання четверте: «Саботаж, під час якого Байден викинув у смітник республіканський закон про ленд-ліз, це належить до антиукраїнської дії?»

Питання п’яте: «Той факт, що в пустелі Аризони Байден ріже на металобрухт військову техніку, аби тільки не передати її Україні, це спрямоване на допомогу Україні?»

Питання шосте:  «Американська «крапельна» фінансова допомога Україні влітку 2022 році з метою, щоби Суровікін встиг збудувати свою лінію оборони, це антиукраїнська дія чи яка?»

Питання сьоме: «Восени 2023 року куди із кишені Байдена зникли $4,6 мільярда, які американський народ скерував для України, це антиукраїнська дія?»

Питання восьме: «Маючи у кишені $4,6 мільярда (за іншою версією $9,2 мільярда) Байден припинив постачання зброї та фінансів для України, вимагаючи ще $61 мільярд, це дії союзника чи закамуфльованого ворога України?»

Дали Байденові те, що він вимагав − $61 мільярд. Від 24 квітня 2024 року скільки мільярдів і скільки зброї на отримані мільярди Байден передав для України? Американські експерти кажуть, що скерують Україні пакет військової допомоги обсягом на мільярд. А решта? Знову Байден продовжує тактику «піпеточної» фінансової допомоги, щоби тільки Путін не розсердився і не випустив на політичну арену грізного скомороха Медведєва із його ядерними погрозами?

Плато Колорадо у північній частині штату Аризона, площа 20 кв. кілометрів, завалене військовою технікою, яку ріжуть на металобрухт, але Україні не передають. Ця техніка вже нічого не коштує для бюджету США, вона вже оплачена і навіть списана з балансу. В Аризоні ріжуть на брухт літаки F-16, але Україні не передають. А ще у цілій такій великій Америці на третьому році війни не знайшлось місць для навчання українських пілотів керувати винищувачами F-16.  Це позитивна для України дія головнокомандувача США Джо Байдена?

На ці питання автори дослідження Інна Гадзинська, Сергій Міхальков, Михайло Тимошенко, Володимир Литвинов не відповіли у своїй статті, проте створили антиукраїнський «вінегрет» – список американських публічних осіб, здебільшого консерваторів, а відтак і запевнили, що «перелік не претендує на вичерпність». Можна припустити, що «Тексти» будуть доопрацьовувати свій список американських українофобів.

Невідомо, чи автори цього упередженого дослідження розуміли, яку пакість вони зробили для України, проте своєю некомпетентністю вони втрутились у святая святих – в американський виборчий процес 2024 року. Можливо, розуміли що роблять, однак виконували чиєсь замовлення. Адже для діяльності «Текстам» надає кошти Фонд Відродження  імені Сороса. Водночас американське агентство USAID визнає «Тексти» своїм партнером.

Скандал, який спровокували «Тексти», буде доволі серйозним. Він ще тільки набирає обертів, а київська послиня від США Бріджит Брінк уже нагально дистанціювалась від «Текстів», мовляв знати їх не знаю і бачити їх не бачила. Пресслужба американського посольства так і написала: «Державний департамент не брав жодної ролі чи участі в згаданому проєкті “Американські гойдалки”, опублікованому Texty.org.ua». У цьому випадку державний департамент можливо участі й не брав, проте раніше міг співпрацювати із «Текстами» в інших проєктах.

Була в Україні така собі американська послиня демократка Марі Йованович, особа з непрозорим соціалістичним минулим її батьків, емігрантів із Московії – серба Михаїла Йовановича і москвички Надєжди Феокрітової. Так вона, Марі, розповіла, що співпраця посольства США і української журналістики є пріоритетом американських послів. Йованович навіть ходила вулицями Києва із журналістами, зі своєю собачкою та із колективом морально-сексуальних збоченців. Невже Бріджит Брінк відцуралась від дипломатичної американо-демократичної традиційної співпраці з українською пресою?

Публікацію свого дослідження «текстівці» цілеспрямовано здійснили 6 червня – у День журналіста. День раніше, день пізніше не спромоглись цього зробити. Можна припустити, що в такий спосіб вони вирішили «замазати» у міжнародний скандал всіх журналістів України.

А вже 13 червня «Тексти» почали ремствувати і скаржитись на «безпрецедентний тиск, маніпуляції, наклепи, вимоги позбавити донорського фінансування та погрози фізичною розправою». А ви як хотіли? На безпрецедентне дослідження враз із паплюженням американських конгресменів і сенаторів настала безпрецедентна реакція. Водночас «Тексти» не надали посилань на погрози фізичною розправою, якщо такі були.

«Тексти» пишуть: «Ми цінуємо і з повагою ставимося до свободи слова, яка є необхідною передумовою існування демократичного суспільства. Своєю чергою, ми залишаємо за собою право наводити докази, констатувати факти, розвінчувати неправдиві аргументи й порівнювати їх із тими, які російська пропаганда поширює у світі».

Ніхто права писати або наводити докази не забирав. У США лише 11 червня ухвалили, щоби позбавити «Тексти» фінансування з американського бюджету за однобоке висвітлення американської дійсності. Після 28 червня, коли Ентоні Блінкен надасть Конгресові всю затребувану фінансову інформацію, Конгрес перевірить американське фінансування донорських медіа в Україні, а «Тексти» внесуть до списку терористичних організацій. Вірогідно.

Системне паплюження в українському інформаційному просторі Республіканської партії загалом, а Дональда Трампа зокрема користі не принесе. Постійне переписування антитрампівських інсинуацій із ліво-демократичних сайтів на кшталт CNN, «The New York Times», «The Washington Post» інших, лише підтверджує підозру республіканців у заангажованості журналістики України та некомпетентності журналістів. Наприклад, з посиланням на «The Washington Post» в інформаційному просторі України поширили інформацію, що Дональд Трамп, у разі своєї перемоги під час президентських виборів, зможе розірвати безпекову угоду Байден-Зеленський. Звісно, що зможе. Тому що ця угода є імпотентним повторенням Будапештського меморандуму, який США ні до чого не зобов’язує. Цю угоду може розірвати будь-який американський президент, однак пробайденівське видання «The Washington Post» зробило акцент виключно на Трампі, а українські некомпетентні журналісти переписали цей антитрампівський наклеп наче школярики.

Угода Байден-Зеленський – це папірець, який потрібний виключно Джо Байдену  під час його президентської виборчої кампанії, щоби «втирати мізки» американським виборцям, який він, Байден, геополітичний миротворець.

Якби українські журналісти були кмітливі й читали не тільки американську лівацьку пресу (пригадайте совок: в «Известиях» нема правди, а в «Правде» нема ізвестій), тоді могли би дізнались: щоби паперова угода Байден-Зеленський стала зобов’язуючою, її повинен затвердити Конгрес, який цього не зробить ні при Байдені, ні при Трампі.

І останнє. Дивовижно цікавим є заклик «Текстів» до Конгресу і Сенату США «провести розслідування і встановити, чи дійсно факти, викладені в матеріалі Texty.org.ua, доводять розповсюдження тез, співзвучних з агресивною кремлівською пропагандою в Сполучених Штатах Америки, і якщо так, то чому».

Автори «Американських гойдалок» знають, можливо, і можуть повідомити українській громадськості, з якого дива Байден вимагає те саме, що і Путін: аби українці в жодному разі не цілили американськими ракетами по Москві та по схроні Путіна. Чому в Байдена така ніжна турбота про кривавого кремлівського карлика?

У США компетентні політики та медіа і без розслідувань знають, що Байден і Путін – наче єдиноутробні браття. Байден не бачить Україну в НАТО, Путін теж категорично вимагає, щоб Україна не долучилась до НАТО. Чому би «Текстам» не дослідити цей дивний байдено-путінський симбіоз, відколи він почався? Бува не в часи махрового радянського соціалізму, коли на території Московії молодий і нерозсудливий американський сенатор Джо Байден вляпався у скандал і потрапив на гачок КДБ?

Або ще одна цікава тема. Поставити у політичному просторі три кратки, з’єднати їх демократичною прямою і пояснити історичні факти: демократ Клінтон − роззброєння України, демократ Обама − анексія Криму і захоплення Донбасу, демократ Байден − повномасштабна війна в Україні. Чому саме при демократах відбувається рашистська агресія стосовно України?

А якщо «Тексти» через історію демократа Джона Кеннеді (жебрав гроші у Хрущова на свої повторні президентські вибори за американський дозвіл збудувати Берлінський мур) зуміють вийти на політичну концепцію демократа Франкліна Рузвельта − ініціатора налагодження братерських відносин із червоною Москвою, а ще спроможуться і пояснити цю американську демократичну ініціативу, тоді «Текстам» у базарний день ціни не буде. Та найкраще, що для України може зробити колектив «Текстів» − лишитися цього ровера та не встромляти свою некомпетентність поміж слоників і віслючків.

Дональд Трамп 14 червня поточного року провів репетицію свого повернення у Білий Дім. У цей святковий  День американського прапора і День свого народження він урочисто прибув на Капітолійський пагорб.

Вразі свого офіційного прибуття в Овальний кабінет у січні 2025 року, Трамп може і пригадати, як його системно паплюжили в інформаційному просторі України. А якщо за терміновими державними справами і призабуде, то про це нагадає його  син, який до Володимира Зеленського має стійке негативне ставлення.

Може так трапитись, що з поверненням Трампа у Білий Дім усі міжнародні донори несподівано відцураються не тільки  від «Текстів», але й завдяки «Текстам» і від решти українських медіа, які нині розкошують на іноземних ґрантах. Отож імовірно доведеться переходити на підніжний корм та із тугою згадувати про ситні пироги.

Ярослав Левків

Коментарі

Останні новини

Львівський суд арештував майже 40 гектарів землі у Буковелі через підробку документів

Львівський суд арештував земельні ділянки загальною площею 38,5 гектарів у селі Поляниця, де розташований відомий гірськолижний курорт «Буковель». Торік...

На кордоні з Угорщиною зупинили бус з 17 чоловіками

Сімнадцятьох чоловіків зупинили на кордоні з Угорщиною прикордонники Мукачівського загону. Про це повідомило Західне регіональне управління ДПСУ. Під час прихованого патрулювання...

Рейтинг зарплат директорів львівських лікарень

У Львові діє кілька десятків медичних установ, серед них найбільше заробляють директори обласних лікарень та медичних об’єднань, але також...

ДТП у Стрийському районі: одна загибла та двоє травмованих

Одна загибла та двоє травмованих внаслідок ДТП на Львівщині. Дорожньо-транспортна пригода сталася 28 червня, близько 19.00, на автодорозі «Київ-Чоп»...

Третина шкіл Львівської області можуть перейти на дистанційне навчання

Якщо не внести зміни до постанови уряду та не дозволити використовувати навчальні заклади з укриттями на перших або цокольних...

Цьогоріч у Львові до школи підуть 7 тисяч першачків

Під час підсумкового ефіру щодо навчального року в освітніх закладах Львівської громади Андрій Закалюк, начальник управління освіти, розповів, скільки...

Двом категоріям пільговиків встановили ліміт на безоплатні поїздки у Львові

У Львові обмежили кількість безоплатних поїздок у громадському транспорті пенсіонерам за віком та людям з інвалідністю 3 групи. З...

Затримали кримінального авторитета, якого пов’язують із головою Мукачівської райради

На Закарпатті поліція спільно з СБУ затримала кримінального авторитета - організатора злочину, вчиненого відносно депутата облради. Про це повідомила Українська...

Через повітряні тривоги школярі Львова за рік пропустили 4,5% уроків

Начальник управління освіти Андрій Закалюк підсумував, скільки грошей витратили на облаштування укриттів шкіл і садочків та скільки уроків учні...

Бурштинська ТЕС відновленню не підлягає

Росіяни атакували Бурштинську теплоелектростанцію на Івано-Франківщині понад 12 разів, об'єкт не підлягає відновленню. Про це повідомила очільниця Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук...

Школи забезпечені понад 12 тис. генераторів, – Шмигаль

В українських закладах освіти наразі є понад 12 тисяч генераторів, приблизно половина шкіл могли забезпечити освітній процес завдяки альтернативним джерелам живлення...

Державі передано завод братів Медведчука та Козака вартістю 5 млн дол.

ДБР передало в управління Національному агентству з виявлення активів (АРМА) підприємство найближчих родичів підозрюваних у державній зраді екс-народних депутатів...

Зловмисник видурював гроші на нібито лікування військовослужбовців

Видурював гроші на нібито лікування військовослужбовців. За скоєне підозрюваному, 29-річному жителю Київської області, загрожує покарання – позбавлення волі на...

На Львівщині зіткнулися маршрутка і мікроавтобус: двоє травмованих

На Львівщині внаслідок зіткнення з маршруткою травмовані дві пасажирки мікроавтобуса, серед них – неповнолітня. Дорожньо-транспортна пригода сталася 27 червня,...

З нагоди Дня Конституції перед Львівською облрадою підняли Державний прапор

Сьогодні, 28 червня, Україна відзначає 28-му річницю Конституції України, яка є гарантом державності, демократії та соборності нашої країни. З...

Погода у Львові

Lviv
кілька хмар
24.5 ° C
24.5 °
24.5 °
70 %
3kmh
21 %
Нд
23 °
Пн
28 °
Вт
22 °
Ср
16 °
Чт
21 °
- Advertisement -