Блоги Охорона адмінбудинку на Винниченка, 18: замість безкоштовно – витратять...

Охорона адмінбудинку на Винниченка, 18: замість безкоштовно – витратять 1,6 млн грн

-

Охорона адмінбудинку на Винниченка, 18: замість безкоштовно – витратять 1,6 млн грн

Блоги Охорона адмінбудинку на Винниченка, 18: замість безкоштовно – витратять 1,6 млн грн

Управління майном спільної власності Львівської обласної ради підписало договір на цілодобову охорону адміністративного будинку Львівської обласної ради, що на вулиці Винниченка, 18 у Львові та матеріальних цінностей, що у ньому знаходяться (далі – Договір). Ціна цієї послуги у 2021 році обійдеться платникам податків в 1 млн 662 тис 960 грн. 

Звичайно, ніхто не заперечує, що майно громади необхідно надійно охороняти. Однак якби не одне «але…». В адміністративному будинку на вулиці Винниченка, 18, окрім обласної ради знаходиться і Львівська обласна державна адміністрація, яка займає приблизно ¾ площі будівлі. Так-от, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 971 від 25 листопада 2015 року «Про затвердження переліку органів державної влади, що підлягають безоплатній охороні Національною гвардією» у переліку органів державної влади, що підлягають безоплатній охороні Національною гвардією України є і Львівська обласна державна адміністрація.

Виникає логічне запитання: Для чого комусь платити гроші за охорону будинку, який і так має охоронятися безкоштовно? З 2 березня ц.р. один місяць охорони обласної ради обійдеться бюджету області у 166,3 тис грн. У 2017 році Львівська обласна рада заплатила Управлінню охорони поліції у Львівській області 880,8 тис грн, у 2018 році –  990,8 тис грн, у 2019 році – 1 млн 192 тис 161 грн, у 2020 році – 1 млн 471,2 грн. Усього на охорону адмінбудівлі на Винниченка, 18 за п’ять років призначено 6 млн 197 тис 921 грн. Це немалі гроші, які могли б бути витрачені на набагато важливіші речі, а ніж охорона будинку, який згідно постанови Кабміну мав би й так охоронятися підрозділами Національної гвардії України, пише Leopolis.news.

Та й окрім того, у Львівській обласній раді діє комунальне підприємство «Охорона та захист», яке б з радістю могло виконувати функції з забезпечення порядку в приміщеннях обласної ради. До речі, весь адмінбудинок на Винниченка, 18 по периметру обладнаний камерами відеоспостереження. Є вони і в коридорах 3-го поверху, до розміщено виконавчий апарат ЛОР.

Цікаво, що зазначені послуги з охорони відбувалися по переговорній процедурі. Жодної конкуренції не було. В обґрунтуванні використання переговорної процедури, яке розміщено на порталі публічних закупівель серед іншого зазначено:

«Постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 р. № 975 затверджено категорії об’єктів державної форми власності та сфер державного регулювання, які підлягають охороні органами поліції охорони на договірних засадах, відповідно до якого встановлено, що у разі відповідності категоріям, затвердженим цією постановою, такі об’єкти охороняються органами поліції охорони на договірних засадах; охорона бюджетних установ (організацій) здійснюється органами поліції охорони на договірних засадах у межах асигнувань, передбачених у державному бюджеті на утримання таких установ (організацій). Таким чином, послуги з охорони Управління майном спільної власності Львівської обласної ради можуть надаватись виключно Управління поліції охорони у Львівській області в особі полку Управління поліції охорони у Львівській області. Зважаючи на необхідність своєчасного отримання послуги у сфері охорони громадського порядку і безпеки (послуги у сфері охорони об’єкта) та недопущення створення ситуації, яка становить загрозу для роботи музею, та те, що Управління поліції охорони у Львівській області є суб’єктом господарювання у сфері охорони громадського порядку і безпеки (послуги у сфері охорони об’єкта) у Львівській області, якому, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 877 надано право здійснювати охорону об’єктів права державної власності, прийнято рішення щодо застосування переговорної процедури закупівлі на підставі п. 2. ч. 2. ст. 40 Закону України «Про публічні закупівлі».

Уважному читачеві в очі відразу кидаються у цьому обґрунтуванні кілька «ляпів». Гм, а про загрозу якому музею тут йдеться? Чому в договорі на охорону говориться про адмінбудинок на Винниченка, 18, якщо поліція охорони має охороняти Управління майном спільної власності, яке знаходиться за іншою адресою? Воно ж не є власником будівлі на Винниченка, 18. Більше того, в положенні про Управління майном спільної власності Львівської обласної ради серед його майже 50-ти функцій та повноважень не зазначено його право чи обов’язок здійснювати заходи з забезпечення охорони комунального майна, а лише «забезпечення належного утримання в технічно справному стані адміністративних будинків».

Підпункт 25 пункту 4 Положення про Національну поліцію, яке затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 877, чітко говорить, що поліція «здійснює охорону об’єктів права державної власності у випадках та порядку, визначених законом та іншими нормативно-правовими актами, а також бере участь у здійсненні державної охорони». Адміністративний будинок на вулиці Винниченка, 18 не належить до об’єктів права державної власності, а є комунальною власністю. Тому посилатись на цей документ в обґрунтуванні взагалі не коректно.

Натомість постанова КМУ від 21 листопада 2018 р. № 975 «Про затвердження категорій об’єктів державної форми власності та сфер державного регулювання, які підлягають охороні органами поліції охорони на договірних засадах» допускає охорону об’єктів, де розміщуються органи місцевого самоврядування. Але лише за зверненнями керівництва цих органів. Однак подібних звернень, як випливає із відповіді на запит, за останніх п’ять років не було.

А якщо не було офіційних звернень, як того вимагає згадана постанова Кабінету Міністрів України, то виходить, що охорона здійснювалась всупереч усталеній урядом процедурі і 6 млн грн витрачені незаконно?! Але це вже запитання до Державної аудиторської служби України та правоохоронних органів.

До речі, на Винниченка, 18 розміщується не орган місцевого самоврядування, а лише його виконавчий апарат (і то лише на одному з поверхів). Сам орган місцевого самоврядування – Львівська обласна рада, як сукупність депутатів, розміщується за іншою адресою: Винниченка, 16, де знаходиться сесійна зала і власне засідає обласна рада.

Викликають щире здивування певні пункти цього Договору про цілодобову охорону будинку на вулиці Винниченка, 18. Так, відповідно до п. 2.10.1.1. «під час здавання об’єкта під охорону відповідальна особа Замовника розміщує на зберігання у сейфах … грошові кошти, валютні цінності, цінні папери, вироби з коштовними камінням і металами, зброю і боєприпаси, отруту і наркотичні речовини…». Цікаво, хто в обласній раді визначений відповідальним за грошові кошти і валютні цінності?

У п. 6.1 Договору вказується, що Замовнику відшкодовуються збитки, «нанесені у наслідок крадіжки, знищення або псування майна Замовника … у межах суми, що складає 100 000 грн». А якщо злодії заподіють шкоду на більшу суму? Тоді як бути? Звідки взялася цифра у сто тисяч гривень? Можна було написати сто гривень чи мільйон і не паритися.

А взагалі у цьому Договорі є набагато більше суперечливих моментів. Але хай ними насолоджуються депутати та відповідні комісії ради.

До речі, описана витрата коштів обласного бюджету всупереч процедурі може підпадати під норми ст.192 «Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою» та ст. 364 «Зловживання владою або службовим становищем» Кримінального кодексу України. Бо 6 млн грн бюджетних коштів могли були витрачені на інші цілі.

Але завдання  фіксування правопорушення належить до правоохоронних органів. Просто нагадаю їм про зміст ч. 1 ст. 214 КПК України: слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування.

Коментарі

Останні новини

На Львівщині створили Асоціацію органів місцевого самоврядування Львівської агломерації

29 квітня відбулись установчі збори Асоціації органів місцевого самоврядування (ОМС) «Львівська агломерація». Під час яких створили Асоціацію, затвердили її...

Аграрії Львівщини завершують посів ранніх ярих культур

Господарствами усіх категорій вже посіяли 98% прогнозованих площ  ранніх ярих (41,8 тис. га), що на 14% більше аналогічного показника...

У Львові сильний вітер, вдень 21-23° тепла

У Львові 30 квітня мінлива хмарність. Без опадів. Вранці слабкий туман. Вітер південно-східний,7 – 12 м/с, вдень пориви 15...

Чи залишились у токсичної Спартц друзі в Україні?

Перша українка, обрана до Конгресу США, а саме до Палати представників Вікторія Кульгейко (уродженка Носівки на Чернігівщині), напевне, лише...

За два роки в Україні відкрили майже 11 тис. справ щодо ухилянтів, — Офіс генпрокурора

З початку повномасштабного вторгнення правоохоронці відкрили понад 10,7 тисячі кримінальних справ через ухилення від призову на військову службу. Про це...

Зеленський про поставки озброєння: Дещо почало надходити. На жаль, поки що не все

Поставки зброї пішли, але цей процес потрібно пришвидшити, заявив президент України Володимир Зеленський 29 квітня під час пресконференції з...

На Львівщині судитимуть організовану групу – незаконно відчужили землю під дорогу

Прокурори Львівської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно шести учасників організованої групи. Їм інкриміновано зловживання службовим становищем...

До Києва прибув генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перебуває з візитом у Києві. Як повідомляє "Європейська правда", про це стало відомо з повідомлення речниці Альянсу...

У Жовкві створили найбільшу мозаїчну писанку

Майстриня із Жовківщини встановила рекорд України, створивши найбільшу мозаїчну писанку. На ній розмістили 583 маленьких писанки, вишитих дітьми Львівського...

На Львівщині педофіл отримав довічне

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Львівської обласної та Пустомитівської окружної прокуратур 48-річного мешканця Харківщини визнано винним. Його засуджено за...

«Зелена канапа» запрошує на виставку портретів відомих митців

У травні в галереї «Зелена канапа» (вул. Вірменська, 7) триватиме виставка Олесі Казнох «Художник в історії». Це серія портретів...

На Львівщині зловмисник викрав авто

На Львівщині поліцейські затримали зловмисника за підозрою у незаконному заволодінні автомобілем «Фольксваген».  Про це повідомили у поліції Львівської області. Викрадений автомобіль...

Львівспецкомунтранс запрошує на роботу вантажників і водіїв категорії «С»

Перевізник твердих побутових відходів ЛКП «Львівспецкомунтранс» запрошує на роботу вантажників і водіїв категорії «С». Працівникам пропонують конкурентну заробітну плату,...

Синоптики застерігають про сильний поривчастий вітер до кінця доби

За прогнозом Львівського регіонального центру з гідрометеорології, в найближчу годину із збереженням до кінця сьогоднішньої доби та вдень завтра,...

У Львові в “Охматдиті” по 3 травня працює команда американських хірургів

Команда американських медиків вже почала консультації діток із вродженими вадами обличчя або тих, які зазнали травм обличчя чи шиї...

Погода у Львові

Lviv
чисте небо
15 ° C
15 °
15 °
61 %
7.5kmh
0 %
Вт
19 °
Ср
19 °
Чт
20 °
Пт
20 °
Сб
20 °
- Advertisement -