Львів на Київ: Як «Слуга народу» та «Голос» можуть поділити два найбільші міста України

-

- Advertisment -

Після бліцкригу на парламентських виборах президентська партія «Слуга народу» хоче взяти під свій контроль найбільші міста України. Першим під приціл потрапила столиця, де через недосконалість законодавства міського голову Києва Віталія Кличка Кабмін звільнив з посади голови КМДА –державного органу виконавчої влади у місті. Наступними у списку є Дніпро, Луцьк, Харків, Одеса та, несподівано, Львів. Проте, сильні позиції «Голосу» у столиці Галичини змусили переглянути плани «слуг».

Голосна Львівщина

«Голос» Святослава Вакарчука у день голосування на парламентських виборах балансував між прохідними 5% і перспективою залишитись за бортом Верховної Ради. Все ж партія зуміла привести в Раду 20 депутатів, з яких 3 – мажоритарники зі Львова. Це Наталія Піпа, яка перемогла на Сихові, Ярослав Рущиниш, який здолав нардепку Оксану Юринець в центрі та Галина Васильченко, яка зуміла вибороти перемогу в Богдана Дубневича. На четвертому львівському окрузі – №116 кандидатка від «Голосу» стала 2-ю, поступившись представнику «ЄС» Миколі Княжицькому.

У Львові «Голос» отримав найбільшу кількість голосів виборців, що фактично дозволило партії таки потрапити в парламент. Загалом партію на Львівщині підтримало 234 тисячі виборців, що становить третину результату по Україні. З цього результату стало зрозумілим, що у наступні виборчі кампанії партія також зосередить свою увагу на Львівщині й Львові зокрема. Це може статись уже на місцевих виборах.

Рейд «Слуги» на міста

Після тріумфу на парламентських «Слуга народу» заявила, що вже почала готуватись до місцевих. Втім у партії наголошують, що проводити вибори без завершення децентралізації не доцільно. Тому, щоб завершити бліцкриг та децентралізацію, у «Слузі» можуть примусово об’єднати громади та провести вибори уже навесні 2020 року. У Києві ж ситуація інша: за даним LB.ua у парламенті готують законопроект «Про столицю», який відкриє шлях до проведення виборів 8 грудня.

Поза тим, Офіс Президента та «Слуга народу» хочуть замінити керівництво у «бунтівних» містах: Дніпро, Львів, Харків, Одеса та Луцьк, де немає мера з 2017 року. Втім, якщо у Києві «Слуга народу» може виставити сильного та медійного кандидата – таким називають екс-гендиректора 1+1, а нині нардепа Олександра Ткаченка, то у інших містах їм доведеться домовлятись з впливовими місцевими елітами.

Битва за Львів

Попри всі скандали та політичні невдачі Андрія Садового, на сьогодні у нього залишаються хороші позиції у потенційній боротьбі за крісло мера Львова. Перш за все, це пов’язано з відсутністю сильної альтернативи. Однак, все може змінитись, коли в гру вступлять кандидати, підкріплені партійними брендами. Одним з таких називають нардепа-мажоритарника з партії «Голос» Ярослава Рущишина. У запеклій боротьбі він здолав, тоді чинну нардепку з «ЄС» Оксану Юринець, яка згодом вимагала у суді перерахунок голосів, у чому їй було відмовлено.

Ярослав Рущишин

51-річний підприємець Ярослав Рущишин добре відомий у Львові та загалом в Західній Україні. Він був активним учасником Студентського братства Львівщини та одним з організаторів Революції на граніті. Він є співзасновником декількох культурних та освітніх платформ у Львові — Мистецького об’єднання «Дзиґа» та Львівської бізнес-школи УКУ. Джерела у «Голосі» називають його головним кандидатом від партії на майбутніх виборах міського голови. Для цього у нього є все: фінансовий ресурс – Рущишин підприємець, директор швейних фабрик «Троттола», що шиють одяг для світових брендів, впізнаваність серед культурних, наукових та бізнесових кіл Львова та, найголовніше, бренд партії Святослава Вакарчука, яка здобула прихильність виборців Львова.

У такій ситуації «Слуга народу» може не висувати сильного кандидата на посаду міського голови Львова, негласно підтримавши Рущишина, в обмін на невисування «Голосом» Сергія Притулу у Києві. За результатами соціологічного дослідження «Рейтингу», яке оприлюднила у своєму Telegram-каналі шеф-редакторка «Лівого берега» Соня Кошкіна, зараз Притула має 14,6% підтримки киян, ще навіть не оголосивши про свої амбіції.

У парі Ткаченко/Притула – шанси на перемогу обох кандидатів приблизно однакові. Тому, «Слуга народу» хоче віддати Львів «Голосу» в обмін на столицю. Розмови про це тривають в обох штабах, проте чи домовляться партії наразі невідомо.

Останні новини

У Львові відкрили центр неформальної освіти для дорослих

Сьогодні на базі львівської Медіатеки відкрили Координаційний центр неформальної освіти дорослих, де будуть впроваджувати ще більше безкоштовних освітніх можливостей...

Бурхливе нічне життя Львова під час коменданстської години: перелік нічних клубів

Під час коменданстької години, коли всім громадянам, окрім представників окремих професій, перебувати в громадських місцях заборонено, Львів, як виявляється,...

У Львові затримали посадовця, що налагодив канал «трафіків» для ухилянтів

СБУ затримала посадовця комунального підприємства Львівської міськради на організації нелегального виїзду за кордон чоловіків.  Про це повідомили в ГУ СБУ...

У Дніпрі 20 квітня оголосили жалобу за загиблими через удар росії

Мер Дніпра Борис Філатов оголосив 20 квітня жалобу за загиблими внаслідок удару росіян по місту у ніч на 19...
- Advertisement -

Погода у Львові

Lviv
хмарно
9.2 ° C
9.2 °
9.2 °
44 %
5.4kmh
100 %
Пт
9 °
Сб
13 °
Нд
9 °
Пн
8 °
Вт
9 °
- Advertisement -