Забудуємо Львів разом. Все про головних забудовників Львова (ч.1)

-

- Advertisment -

Щороку у Львові вводиться в експлуатацію тисячі квадратних метрів житла. За темпами будівництва місто займає другу сходинку – більше будують лише в столиці. Будівництво у Львові активно ведеться як і в спальних районах, так і в історичному ареалі центральної частини міста. Часто будь-яке будівництво супроводжується скандалами. «Перець» зібрав найважливішу інформацію про головних забудовників Львова.

Будівельна компанія «Ріел» – один з найбільших девелоперів Львова, який також працює на ринку Києва. Компанія реалізувала низку масштабних проектів з будівництва житлових комплексів у Львові – ЖК «Америка» та ЖК «Ренуар» у Франківському районі та ЖК «Велика Британія» на вул. Шевченка. Цього «Ріел» анонсувала забудову історичного мікрорайону Підзамче. Тут забудовник хоче звести три житлові комплекси на місці заводу «Алмазінструмент» та Львівського дослідного нафтомаслозаводу.

В історії компанії не обійшлось й без скандалів. Найгучніший з них трапився у 2008 році й тягнеться досі. Мова йде про будівництво на вул. Ярославенка, до розташовувалась вілла відомого львівського композитора Ярослава Ярославенка. БК «Ріел» стали власником цієї вілли та знесли її для будівництва 4-поверхового ЖК. Після цього почалась судова тяганина між громадськими активістами та забудовником. Як пише у себе на Facebook голова депутатської комісії з питань містобудування та охорони історичного середовища Ігор Телішевський, у березні 2015 року Львівська міська рада та забудовник укладають мирову угоду: девелопер отримує дозвіл на будівництво 4-поверхового житлового будинку, де частину першого поверху віддають під комунальну музичну дитячу студію ім. Я. Ярославенка.

Містечко “Підзамче” від БК “Ріел”

Власником «Ріелу» є Ростислав Мельник. Цьогоріч він став відомим широкому загалу як кандидат у народні депутати по 116 виборчому окрузі (Залізничний район) від партії «Слуга народу». Виборцям запам’ятався великою кількість білбордів та замовними матеріалами у ЗМІ, а також гаслом – «Хабарі. Не беру. Не даю». Під час кампанію проти нього намагались використати інформацію, щодо його батька Леоніда Мельника, який у свій час був заступником керівника обласного виборчого штабу «Партії регіонів». На виборах він посів третє місце з результатом – 13%. Офіційно на виборчу кампанію він витратив 3 мільйони гривень.

Попри те, що забудовник веде свою діяльність у Львова, «Ріел» та суміжні і дочірні компанії корпорації зареєстровані у Перемишлянах, а відтак частина податків проходить повз бюджет Львова.

«МS Імперіал Буд» – ще одна львівська будівельна компанія, яку можна віднести до категорії скандальних. У Львові компанія реалізувала кілька проектів житлових комплексів, серед яких найбільшим є ЖК «Хмельницький Парк». Це 12-секційний будинок, на понад півтисячі квартир.

Збудований він на самовільнозахопленій земельній ділянці на вул. Богдана Хмельницького 230А. Львівська міська рада у 2016 році подала до суду та вимагала привести ділянку до попереднього стану – тобто знести вже збудовані секції. Однак через рік юристи забудовника та міста змогли домовитись про мирову угоду, згідно з якою девелопер передав у комунальну власність 39 квартир. Згодом, частину з цих квартир місто передало військовим, учасникам АТО.

Керівником компанії є Ігор Саврій. Відомо, що він є учасником АТО, проходив службу у медичній роті імені Пирогова. Також неодноразово був присутній на зустрічах Олега Синютки з активістами, через конфлікт щодо виділення земель для учасників АТО біля озера Наварія, де найкращі ділянки поряд з водоймою отримали бізнесмени.

Не менш скандальною є будівельна фірма «Ірокс». Це одна з найстаріших будівельних компаній міста, а в останні роки вона стала об’єктом уваги юристів міської ради та правоохоронців. У 2016 році між мешканцями будинку на вулиці Антонича, 3 і будівельною компанією виник конфлікт — місцеві жителі самі найняли працівників ПАТ «Львівообленерго» для вирішення проблем із постачанням електроенергії, однак забудовник, який є користувачем відповідної земельної ділянки, виступив проти, оскільки мешканці не узгодили рішення з компанією.

Тоді ДАБІ після перевірки інших об’єктів компанії навіть скасувала дозволи на будівництво на трьох ділянках – по вул. Тернопільській, 42, вул. Шевченка, 418 та вул. Величковського, 61, 62. Розпочалась тривала судова тяганина, заручниками якої стали громадяни, які інвестували власні кошти у будівництво.

У 2018 році львівська мерія закликала мешканців не купувати житло у цього забудовника, а проти гендиректора фірми – Ігоря Микичака, порушили кримінальну справу. Його звинувачують у продажі квартир без офіційних або з підробленими документами. Сихівський районний суд, який розглядав справу, визначив йому міру запобіжного заходу тримання під вартою, або застава у розмірі 1,5 мільйони гривень. Загалом прокуратура підозрює бізнесмена у тому, що він продав львів’янам квартири у будинках, зведених без дозволів, на 6,5 млн грн.

«Інтергал-Буд» – одна з найбільших будівельних компаній України. На ринку з 2003 року і за цей час реалізувала понад півсотні об’єктів. Одними з найбільш відомих проектів, збудованих компанією у Львові, є ЖК «Семицвіт», проектований відомим архітектурним бюро «Архіматика», та хмарочос на проспекті Чорновола – ЖК «Сіті».

Великих та публічних скандалів, пов’язаних напряму з компанією, у Львові досі не виникало. Чого не скажеш про ймовірного реального власника компанії – екс-нардепа від «Партії регіонів», львів’янина Володимира Зубика (у парламенті 8-го скликання самовисуванець). Юридичними ж власниками «Інтергал-Буд» є помічник Зубика Валерій Кулаков та пов’язана особа – Сергій Чумак.

Оточення Володимира Зубика причетне до руйнування частини будинку шпиталю Шептицького у Львові, що поруч з церквою Св. Юра. Саме на цій ділянці по вул. Озаркевича, 4 компанія «Розвиток нерухомості» хотіла звести житлово-офісний комплекс. Тоді будівельний скандал запам’ятався переплетенням родинних зав’язків забудовника, судді, яка дозволила будівництво та посадовця міської ради. Ситуацію вдалось вирішити після того, як забудовнику місто передало під будівництво іншу ділянку.

ЖК “Сіті” – БК “Інтергал-буд”

Кілька років тому львівські ресторатори та бізнесмени Андрій Худо, Юрій Назарук та Дмитро Герасімов відкрили ще один напрямок діяльності своєї компанії «Холдинг емоцій !ФЕСТ» та почали займатись будівництвом житлових комплексів. Компанія здала в експлуатацію три будинки та будує два житлових комплекси у Львові.

Їх будівельна компанія «Майстерня будинків «Квітка» зареєстрована за місцем розташування FESTrepublic, що зайняв територію колишнього заводу «Галичскло». Тут розташовується головний офіс «!ФЕСТу», виробничі та навчальні приміщення та ресторан «Реберня». Партнером «!ФЕСТу» у девелоперському бізнесі виступає скандально відомий руйнівник частини шпиталю Шептицького Назар Городецький. Разом з фестівцями він також є партнером по бізнесу «Львівська копальня кави».

ЖК “Бортнянський”, Майстерня будинків “Квітка”

Житлово-будівельна компанія «Ваш дім» також є однією з найстаріший на ринку нерухомості Львова. Зараз компанія продовжує будівництво будинків у двох житлових комплексах в районі вулиці Пасічної. Вона входить до холдингу Універсальна інвестиційна група, власником якої є найбагатша людина Західної України Віталій Антонов. Він же власник ПАТ «Концерну Галнафтогаз» та заправок «ОККО» і «Концерну Хлібпром». Журнал «Фокус» за 2017 рік оцінив його статки у півмільярда доларів, а відтак він посів 13 сходинку в рейтингу вітчизняних багатіїв.

У гучні та публічні скандали компанія «Ваш дім» не потрапляла. Однак інша компанія Антонова – «ОККО» планує збудувати на вул. Героїв УПА у Львові першу заправку без касирів та операторів. Місцева громада виступила проти цього, адже заправка має зайняти територію скверу. Через це у цій справі зараз тривають суди.

Lev Development – відносно новий гравець на ринку новобудов Львова. Компанія заснована у 2015 році івано-франківськими бізнесменами. Компанія розпочала діяльність на Львівщині з будівництва ЖК в Дублянах. Зараз у процесі будівництва три житлових комплекси. Зокрема девелопер активно забудовує вулицю Малоголосківську. Загалом крім Lev Development район Під Голоском активно забудовують й інші компанії, зокрема, згадана вище MS Bud. Через це часто виникають конфліктні ситуації з мешканцями, які вже проживають у цьому мікрорайоні. Вони скаржаться на хаотичну забудову, відсутність інфраструктури, соціальних об’єктів тощо.

Допомагає розбудовувати Львів й інший кандидат у народні депутати – Володимир Пекар. Він є одним з засновників та директор девелоперської компанії «Моя країна», яка у Львові будує великий ЖК та бізнес -центр «Національний» на вул. Стрийській. Вибори, до слова, він програв, набравши понад 3% голосів. За кампанію він витратив офіційно 331 тис. гривень.

Поки що єдиний свій ЖК у Львові компанія зводить на землі, яку орендує фірма нардепа 8-го скликання та екс-кандидата на посаду мера Львова Ігоря Васюника. Початок будівництва у 2016 році запам’ятався скандалом – мерія спочатку не видавала дозвіл через висотне будівництво, а забудовник написав на будівельному паркані «будуємо без хабарів».

Компанію «Моя країна» тісно пов’язують з Ігорем Васюником. Крім вищезгаданої земельної ділянки під будівництво, у керівництво фірми входить його дочка Олеся та багаторічна помічниця Тетяна Овчаренко.

ЖК “Національний” від БК “Моя країна”

Читайте у наступних матеріалах про інших забудовників міста.

Останні новини

Зеленський: Україні потрібно щонайменше 7 систем Patriot

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно щонайменше 7 систем ППО Patriot і закликав партнерів не втрачати час, щоб...

На День міста у Львові замайоріли прапори військових та оборонних сил України

Львову – 768 років! З нагоди Дня міста на площі Ринок відбулась урочиста церемонія винесення прапорів військових та оборонних...

Львів вперше відзначає День міста у квітні

У вихідні, 27-28 квітня, Львів відзначатиме День міста – 768 років від першої письмової згадки. День міста присвятять захисникам...

Одна з російських ракет впала за 15 км від кордону з Польщею

Прем’єр Польщі Дональд Туск заявив, що у ніч на суботу одна з ракет Росії, що атакували Україну, впала за...
- Advertisement -

Погода у Львові

Lviv
чисте небо
8.4 ° C
8.4 °
8.4 °
86 %
2.9kmh
9 %
Нд
19 °
Пн
18 °
Вт
18 °
Ср
18 °
Чт
11 °
- Advertisement -