Суспільство Підвищення цін за проїзд – це плата за неефективне...

Підвищення цін за проїзд – це плата за неефективне управління транспортом у Львові, – Ігор Зінкевич

-

Підвищення цін за проїзд – це плата за неефективне управління транспортом у Львові, – Ігор Зінкевич

Суспільство Підвищення цін за проїзд – це плата за неефективне управління транспортом у...

Депутат Львівської міської ради з фракції «УКРОПу» Ігор Зінкевич вважає, що наразі немає підстав для підвищення вартості проїзду в міському електротранспорті.

На сайті Львівської міської ради з’явилася презентація, із якої можна зробити висновок про плановане підвищення вартості проїзду в міському електротранспорті Львова до 7 гривень, якщо квиток будуть купувати у водія і до 6 гривень – якщо його купуватимуть на зупинках у терміналах чи кіосках. Можливе підвищення вартості проїзду заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Андрій Білий обґрунтовує тим, що такого кроку, ніби то, вимагає Європейський банк реконструкції і розвитку.

В той же час, депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич у своїй авторській колонці на сайті Варта 1 заявляє, що наразі не бачить підстав для суттєвого підвищення вартості проїзду в електротранспорті. Також депутат на основі статистичних даних про роботу електротранспорту в Одесі показує, що метою чергового підвищення тарифу є прикриття неефективності управління міським електротранспортом у Львові.

Ігор Зінкевич звертає увагу на те, що у Миколаєві тариф на проїзд в міському електротранспорті наразі зростає із 3 до 5 гривень, в той час як у Львові чиновники намагаються «просунути» тариф у 7 гривень.

«Перше, що кидається в очі – по статистиці перших 6 місяців «Львівелектротранс» перевіз 48 мільйонів 596 тисяч 500 пасажирів. Витрати підприємства за цей час склали 215 мільйонів 840 тисяч гривен. Ділимо витрати на кількість перевезених пасажирів і отримуємо собівартість поїздки 4,44 гривні. Отож у мене питання – про яку невідповідність тарифу і собівартості говорить пан Білий? Ані різкого підвищення вартості електроенергії, а ні рівня заробітної плати останнім часом не було», – пише у своєму блозі Ігор Зінкевич.

Депутат звертає увагу на те, що на основі звітності підприємств міського електротранспорту України за 6 місяців поточного року, яка опублікована на сайті корпорації «Укрелектротранс», вартість 1 кілометру транспортної роботи електротранспорту Львова складає 69,58 гривень, а в Одесі – 38,28 гривень.

«Друге, за перше півріччя 2019 року львівські трамваї і тролейбуси проїхали 3 мільйони 101 тисячу 930 кілометрів. Сумарні витрати підприємства – 215 мільйонів 840 тисяч. Для порівняння візьмемо Одесу (в цьому місті приблизно таке ж співвідношення між трамвайним і тролейбусним транспортом, як і у Львові). В Одесі електротранспорт проїхав 6 мільйонів 958 тисяч 500 кілометрів. Витрати підприємства становили 266 мільйонів 379 тисяч 500 гривень», – зазначає лідер «Варта 1».

На основі отриманих від КП «Одесміськелектротранс» даних Ігор Зінкевич пише, що електротранспорт Одеси на 1 кілометр пробігу витрачає 2,11 кВт-год електроенергії, у Вінниці – 3,04 кВт-год. В той час як у лютому 2018 року, на основі даних ЛКП «Львівелектротранс» витрата електроенергії на 1 кілометр пробігу електротранспорту становила 4,91 кВт-год, тобто в 2,32 рази перевищувала показники Одеси.

«Іще цікавіше витрати на електричну енергію виглядають в розрахунку на перевезення одного пасажира. Якщо брати показники роботи КП «Одесміськелектротранс» у першій половині 2019 року, то виходить, що на перевезення одного пасажира підприємство витрачає лише 0,16 кВт-год, в той же час «Львівелектротранс» у лютому 2018 році витрачав на перевезення одного пасажира 0,38 кВт., тобто в 2,375 рази більше», – пише Ігор Зінкевич.

Зінкевич вказує і на основні причини низької енергоефективності «Львівелектротрансу» – це застаріли реостатно-контакторні електроприводи більшості львівських трамваїв – в Одесі трамваїв із такими приводами обмаль – починаючи із 2001 року одесити планомірно проводили модернізацію свого електротранспорту і встановлювали сучасні напівпровідникові системи, а також аварійний стан контактних і кабельних мереж – із 100 кабельних ліній, які мали живити контактні мережі трамвая і тролейбуса 32 є непрацездатними. Через це збільшується електричний опір мережі, а відповідно і зростають непродуктивні витрати електроенергії.

«Це все означає таке: якщо б «Львівелектротранс» вийшов би на показники енергоспоживання якщо вже не Одеси, а Вінниці, то він би економив 935 тисяч кВт-год електрики щомісяця. А це при діючому тарифі 2,74 млн. грн. щомісячно», – підрахував депутат.

Також Ігор Зінкевич зауважує, що пан Андрій Білий вдається до маніпуляцій, коли говорить про суттєвий вплив на тариф підвищення зарплати водіїв – насправді водіями трамваїв і тролейбусів є біля третини працівників підприємства. Зростання фонду заробітної плати через зростання щомісячних виплат «на руки» із 7300 до 12000 гривень (із врахуванням відрахувань у пенсійний фонд) склало лише 2,316 млн. грн. на місяць – від приблизно 3,784 млн. грн. до 6,1 млн. грн. в місяць. Це не так уже й багато, адже щомісячні витрати «Львівелектротрансу» складають біля 36 млн. грн. Зінкевич вважає, що зростання заробітної плати водіїв можна було б «перекрити» за рахунок підвищення енергоефективності підприємства.

На думку Ігоря Зінкевича, у собівартість проїзду можуть закладатися лише планові витрати на ремонт і утримання рухомого складу та інфраструктури, розраховані за відповідними нормативними документами, а не ті витрати, які накопичувалися роками через відсутність відповідної роботи міської влади.

«Я розумію, що на підприємстві накопичилася купа проблем. Так, я вірю, що дійсно на ремонт контактних мереж потрібно 300 млн. грн. Так само вірю і у 200 млн. грн. на ремонт депо. Але! Ці проблеми не з’явилися за один рік. Вони накопичувалися десятиліттями, причому останні 13 років містом керував тезка Андрія Леонідовича Білого – Андрій Іванович Садовий. Той самий, що постійно брав кредити і розказував, що вони йдуть на розвиток електротранспорту. І ось, на тринадцятому році керівництва ми нарешті бачимо – тільки на депо і контактні мережі потрібно півмільярда гривень… Де був пан мер раніше? І де був сам пан Андрій Білий? Його роботи по поточному ремонту інфраструктури щось не видно – фідери і далі відключені, рейки в багатьох місцях аварійно зношені…», – пише Ігор Зінкевич.

«У підсумку скажу таке – пан Андрій Білий не переконав мене у необхідності суттєвого підвищення тарифу на проїзд в міському електротранспорті. Більше того, завдяки аналізу діяльності електротранспорту в інших містах України у мене виникло багато питань. Причому не тільки до енергоефективності «Львівелектротрансу», – резюмує депутат і додає, що буде вимагати від керівника Управління транспорту детального звіту, який стосується можливого перегляду вартості проїзду в електротранспорті.

Про виявлені невідповідності Зінкевич обіцяє повідомити правохоронців.

Він додає, що не виключено, що після підвищення вартості проїзду в електротранспорті може підвищитися вартість проїзду і в автобусах Львова.

«Іще раз повторюю – пасажири не повинні платити за неефективну роботу чиновників. А от чиновники за свою неефективність повинні відповідати. Як мінімум – перед громадою, як максимум – перед законом», – додає депутат.

Коментарі

Останні новини

Бланків посвідчень одержувачів допомоги, які надає держава, немає. Мешканцям видаватимуть довідку

До районних відділів соціального захисту у Львові надходить багато звернень щодо отримання посвідчень одержувачів допомоги людям з інвалідністю з...

У Львові відбудеться напівмарафон «Не зупиняйся!»: як курсуватиме громадський транспорт

Наступного тижня у Львові відбудеться другий від початку великої війни напівмарафон під гаслом «Не зупиняйся!». Він присвячений воїнам ЗСУ,...

Військовослужбовця зі Стрийщини нагороджено «Золотим хрестом»

Головнокомандувач ЗСУ нагородив військовослужбовця зі Стрийщини «Золотим хрестом». Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА. Артур Кравченко – уродженець Миколаєва, що...

В США поліція застрелила учня, який прийшов до школи зі зброєю

Поліція штату Вісконсин застрелила учня, який прийшов до місцевої середньої школи зі зброєю. За інформацією правоохоронців, школяру так і...

Масового обливання на площі Ринок не буде

Наступного тижня традиційних обливань на поливаний понеділок, який припадає на 6 травня, у центрі міста не буде. Жодних масових...

На Львівщині заборонили відвідувати ліси Яворівського району

Мостиська міська рада повідомила про заборону відвідування лісів і зупинок транспортних засобів в Яворівському районі. "Мостиська міська рада повідомляє про...

Кулеба: Половина енергетичної системи України пошкоджена

Половина української енергетичної системи пошкоджена внаслідок російських ударів, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Foreign Policy, оприлюдненому в четвер, 2 травня. Повідомила...

Клуб Ділових Людей Україна оголошує набір на бізнес-інкубатор для ветеранів

Клуб Ділових Людей Україна оголошує набір на бізнес-інкубатор для ветеранів та ветеранок Львівської області, які хочуть розпочати власну справу...

Львівщина: З обласного бюджету надаватимуть підтримку підприємствам, які виробляють товари для ЗСУ

Сьогодні, 2 травня, відбулося засідання експертної комісії в межах Програми підвищення конкурентоспроможності Львівської області на 2021-2025 роки. Про це повідомили...

У Львові затвердили порядок догляду за озелененням

Новий порядок роз’яснює зокрема деталі щодо обрізки дерев, якості та кратності викосу трави, захисту дерев на будівельних майданчиках та...

Окупанти з грудня стратили щонайменше 15 військових ЗСУ, – звіт HRW

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) встановила, що з грудня 2023 року російські загарбники, ймовірно, стратили щонайменше 15...

Від початку року на Львівщині сталося 44 ДТП за участі мотоциклістів та скутеристів: п’ятеро осіб загинули

Від початку року на Львівщині сталися 44 ДТП за участі водіїв мототранспорту – п’ятеро осіб загинули. Про це повідомили...

Під Голоском розпочали будівництво школи з дитсадком

На вул. Малоголосківській, де зводять освітній заклад, розпочали підготовчі роботи: готують територію та переносять комунікації. Про це повідомив заступник...

У Львові відкрили виставковий проєкт «Україна крізь віки»

1 травня в Національному музеї ім. А. Шептицького у Львові відкрили виставковий проєкт «Україна крізь віки». Виставку можна буде...

У Міноборони пояснили, як працюватиме е-кабінет військовозобов’язаних

Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила заступниця міністра оборони України з питань цифрового...

Погода у Львові

Lviv
хмарно
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
65 %
2.9kmh
94 %
Пт
21 °
Сб
19 °
Нд
21 °
Пн
21 °
Вт
12 °
- Advertisement -