Про що Зеленський домовився у Парижі. Підсумки зустрічі «Нормандської четвірки»

-

- Advertisment -

У понеділок, 9 грудня, відбулася перша за три роки зустріч в нормандському форматі глав України, Німеччини, Франції і Росії. У складі української делегації на саміті, окрім президента Володимира Зеленського, були присутні глава ОПУ Андрій Богдан, його заступник Кирило Тимошенко, міністр МВС Арсен Аваков, керівник газового підрозділу «Нафтогазу» Юрій Вітренко, головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, глава СБУ Іван Баканов, міністр закордонних справ Вадим Пристайко, міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель, помічники президента Андрій Єрмак та Сергій Шефір. Всі вони у тому, чи іншому складі були присутні під час зустрічей глави держави з іноземними лідерами.

Напередодні повідомлялось, що головними питаннями стануть: припинення вогню, обмін полоненими, вибори на Донбасі та повернення кордону, постачання газу та новий контракт на транзит.

Припинення вогню

Сторони взяли на себе зобов’язання слідкувати більшості пунктів, раніше схвалених, «Мінських угод». Узгодили, що розведення військ відбудеться ще на трьох ділянках на межі зіткнення з окупаційними військами. Водночас, Путін наполягав на повному розведенню військ. Також домовлено, що на Донбасі встановлять повний режим припинення вогню.

Обмін полоненими

Після зустрічей Зеленський заявив, що у питанні обміну було досягнуто прогресу. Зокрема, проведуть обмін «72 на 72»,  а також підготують «узгоджені списки» для обміну усіх на усіх. Президент сподівається вирішити це питання до Нового року.

Вибори на Донбасі та повернення кордону

Це єдине питання, де не було досягнуто конкретних рішень, а погляди російської та української сторін на це є кардинально різними. Зеленський наполягає на передачі кордону до проведення виборів, а Путін вимагає слідкувати «Мінським угодам», де зазначено, «що кордон передадуть лише після проведення виборів». Президент України додав, що сторони вирішуватимуть це питання у «Мінському форматі» та повернуться до нього на наступній зустрічі «Нормандської четвірки» через 4 місяці.

Постачання газу та новий контракт на транзит

«Мені здається, це питання ми розблокували. І зараз на рівні радників будуть обговорюватися можливі обсяги і ціна», – повідомив Зеленський на підсумковій прес-конференції. У свою чергу Путін в черговий раз зазначив, що «якщо ми домовимося про спільну роботу», вартість газу «може бути дешевше на 25%, ніж сьогодні отримує кінцевий споживач».

Останні новини

У Варшаві тестуватимуть систему оповіщення населення

У Варшаві впродовж місяця тестуватимуть цивільну систему оповіщення. Як повідомила речниця Мазовецького воєводи, в робочі дні аж по 24 травня...

У Львові вшанували пам’ять усіх жертв Чорнобильської трагедії

Сьогодні, 26 квітня, біля меморіалу «Героям і жертвам Чорнобиля» відбулись пам’ятні заходи до 38-ї річниці Чорнобильської катастрофи. Усі присутні...

У Львові виступить піаніст Усеін Бекіров

27 квітня в рамках Міжнародного фестивалю Lviv Jazz Days 2024 відбудеться концерт авторської джазової музики від «Usein Bekirov Project». Про...

Хто з чоловіків може отримати паспорт за кордоном після 25 квітня

Від 25 квітня в Україні почали діяти нові правила щодо отримання паспортів за кордоном. Тепер чоловіки віком від 18...
- Advertisement -

Погода у Львові

Lviv
рвані хмари
6.7 ° C
6.7 °
6.7 °
75 %
2.6kmh
82 %
Сб
16 °
Нд
19 °
Пн
19 °
Вт
19 °
Ср
14 °
- Advertisement -