- Advertisment -

10 висновків та фактів щодо впровадження валідаторів у Луцьку

Юрист, мешканець Луцька Ігор Поліщук у своєму блозі розповідає про основні факти та висновки, які він зауважив за час дії електронного квитка у Луцьку.

Минуло майже 3 місяці з моменту введення повністю безготівкової форми оплати в громадському транспорті нашого міста. Протягом листопада-грудня минулого року встановлення валідаторів було топ-темою для обговорень. В мережі ширилося багато маніпуляцій та брехні. Однак, я старався максимально утримуватися від коментування цього процесу, оскільки під час впровадження такого складного проекту говорити про конкретні результати – передчасно.

Перехід на безготівкову форму оплати проїзду дуже непростий, але наша команда поставила перед собою завдання довести цей проект до кінця і повністю реалізувати його, відтак Луцьк першим в Україні пройшло випробування, а тому щиро дякую лучанам за терпіння й активну участь у впровадженні безготівкової форми оплати проїзду та прошу вибачення за незручності.

По збігу трьох місяців уже можна зробити наступні 10 фактів, висновків та прогнозів щодо безготівкової форми оплати проїзду в нашому місті:

1. Луцьк став першим і поки єдиним містом в Україні, в якому запроваджено повністю безготівкову форму оплати проїзду в громадському транспорті. Безумовно, невеликий відсоток незаконної готівки зберігається в маршрутках, однак невдовзі цей відсоток буде зведено до мінімуму, оскільки в цьому зацікавлені і перевізники і оператор системи і міська влада.

2. Після впровадження електронної форми оплати доходи КП “ЛПЕ” за рік збільшаться щонайменше на 8 млн грн в рік.

3. Сума коштів, яка відшкодовується з міського бюджету в якості компенсації пільгового проїзду зменшиться майже вдвічі, адже реальна кількість пільговиків, яких перевозило підприємство була значно завищеною. Минулого року на ці видатки було витрачено з міського бюджету 72,5 млн грн, прогноз цього року – 38 млн грн.

4. Внаслідок впровадження безготівкової форми оплати проїзду, на КП “ЛПЕ” вивільнено більше 80 працівників, що дало можливість заощадити близько 7 млн грн з фонду заробітної плати підприємства.

5. З міського бюджету на впровадження системи не витрачено ні копійки. Все обладнання на автобуси (валідатори, камери, GPS-трекери та інше), центр обслуговування, термінали та інше придбано та обслуговується коштом оператора, працівникам центру обслуговування зарплату платить також оператор.

6. Для порівняння, на впровадження електронного квитка місто Львів витратить 10 млн. євро кредиту та 1,2 млн грн євро коштів міського бюджету, місто Житомир витратить 25 млн. грн. з міського бюджету, місто Вінниця отримало на впровадження системи 5,5 млн євро гранту, однак у місті створено комунальний заклад по обслуговуванню карток, утримання якого обходиться в рік 7 млн. грн., а картка коштує від 60 грн. до 120 грн (в Луцьку картка коштує 35 грн.).

7. Місто отримало можливість здійснювати об’єктивний та максимально детальний контроль за станом перевезень в місті, обліком пасажирів, кількістю пільговиків та іншими даними. Відтак, економічно необґрунтоване підвищення вартості проїзду буде неможливим, адже не буде підстав занижувати/завищувати показники, на основі яких здійснюються розрахунки.

8. Місту більше не потрібно оплачувати з міського бюджету, який наповняється за рахунок податків та платежів лучан пільговий проїзд мешканців, які зареєстровані в інших територіальних одиницях (переважно в навколишніх селах та ОТГ). Тепер їх пільговий проїзд будуть оплачувати бюджети тих громад, де вони зареєстровані або ж самі пасажири.

9. Після максимального витіснення готівки та зведення її до критичного мінімуму, перевізники будуть змушені платити чесну офіційну заробітну плату, що призведе до наповнення міського бюджету за рахунок збільшення ПДФО. В місті працює понад 400 водіїв маршруток. Якщо перевізники “покажуть” хоча б + 10 тис грн. зарплати в місяць, бюджет міста отримає понад 5 млн. грн. доходів від сплати ПДФО.

10. Перевізники мають можливість бачити об’єктивну інформацію щодо перевезень, які вони здійснюють, значно зменшити махінації з готівкою, а відповідно збільшити доходи та отримати інші вигоди від впровадження безготівкової форми оплати проїзду.

Впровадження повністю безготівкового проїзду – це історичне рішення і дуже складний процес, поки інші міста зі страхом готуються до переходу на безготівку, наше місто уже гідно пройшло цей шлях та отримало чимало дивідендів. І в порівнянні з іншими містами України, з мінімальними втратами та незручностями.

Коментарі

Останні новини

Ректором Львівського медичного університету обрали Ореста Чемериса

19 квітня у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького відбулися вибори ректора. Єдиний претендент - Орест Чемерис -...

Палата представників США 20 квітня голосуватиме щодо допомоги Україні

Палата представників Конгресу США 20 квітня має проголосувати щодо пакету допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й...

Проект відновлення музею Шухевича: зареєструвалось 13 команд

19 квітня закінчилась реєстрація учасників на архітектурний конкурс з відновлення музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Загалом для участі у...

У Львові підробляли інвалідність військовозобов’язаним. «Клієнти» були зі всієї України

Працівники ДБР затримали на хабарництві начальницю відділення лікарні філії державної установи «Центр охорони здоров’я» Державної кримінально-виконавчої служби». Чиновниця допомагала...

У Львові відкрили центр неформальної освіти для дорослих

Сьогодні на базі львівської Медіатеки відкрили Координаційний центр неформальної освіти дорослих, де будуть впроваджувати ще більше безкоштовних освітніх можливостей...

Бурхливе нічне життя Львова під час комендантської години: перелік нічних клубів

Під час коменданстької години, коли всім громадянам, окрім представників окремих професій, перебувати в громадських місцях заборонено, Львів, як виявляється,...

У Львові затримали посадовця, що налагодив канал «трафіків» для ухилянтів

СБУ затримала посадовця комунального підприємства Львівської міськради на організації нелегального виїзду за кордон чоловіків.  Про це повідомили в ГУ СБУ...

У Дніпрі 20 квітня оголосили жалобу за загиблими через удар росії

Мер Дніпра Борис Філатов оголосив 20 квітня жалобу за загиблими внаслідок удару росіян по місту у ніч на 19...

У центрі Києва військового вдарили цеглиною по голові та пограбували

Зухвалий розбійний напад на військовослужбовця стався у центрі столиці – столичні слідчі скерували до суду обвинувальний акт.  Про це повідомив...

У Львові повідомлено про підозру колаборанту з Горлівки

За процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури повідомлено про підозру громадянину України. Йому інкримінують колабораційну діяльність та участь у терористичній...
- Advertisement -

Погода у Львові

Lviv
хмарно
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
47 %
5.3kmh
100 %
Сб
12 °
Нд
9 °
Пн
6 °
Вт
9 °
Ср
11 °
- Advertisement -