Акценти Ростислав Гапатин: «Попри певні проблеми, підприємство впевнено виходить на...

Ростислав Гапатин: «Попри певні проблеми, підприємство впевнено виходить на нарощування капітальних ремонтів вагонів»

-

Ростислав Гапатин: «Попри певні проблеми, підприємство впевнено виходить на нарощування капітальних ремонтів вагонів»

Акценти Ростислав Гапатин: «Попри певні проблеми, підприємство впевнено виходить на нарощування капітальних ремонтів...

Оригінал матеріалу розміщенно в газеті «Вісник Розділля».

Після виходу 17 січня 2020 публікації «І знову про завод «Карпати». Із старими та новими деталями дивної уваги до діяльності підприємства державної фіскальної служби та дивних рішень інших органів та інституцій. Резонанс не забарився: міська влада та народний депутат Тарас Батенко підставляють плече надпотужному підприємству» на шпальтах «Вісника Розділля» ще двічі йшлося про мегазавод. Зокрема, про позитивний досвід співпраці підприємства із Новороздільським професійним ліцеєм («ВР» за 31 січня) та про зрив контракту із Укрзалізницею, що начебто спричинив певні проблеми («ВР» за 14 лютого).

Якщо ж взяти до уваги минулотижневе повідомлення у соцмережах секретаря ради Ірини Кравець про те, що ТОВ «ДМЗ «Карпати» в умовах дії жорстких карантинних заходів надав транспорт для доставки декількох мешканців міста, хворих на ниркову недостатність, у Львівську обласну лікарню для проведення процедури гемодіалізу, за що виконувачка повноважень міського голови висловила керівництву щирі слова вдячності за добру справу, то приводів для зустріч репортера із директором підприємства Ростиславом Гапатином, як кажуть, накопичилось достатньо.

Отож під час спілкування з Ростиславом Романовичем, яке відбулося напередодні виходу «Вісника Розділля», вдалося отримати докладні коментарі не тільки щодо зазначених вище питань, а й про нові досягнення та плани підприємства у 2020-му.

Пропонуємо запис розмови, яка, власне, розпочалася із запитання про «зірваний» контракт із «Укрзалізницею», внаслідок чого, як «віщали» деякі повідомлення у соціальних мережах, начебто було звільнено чимало працівників.

– По-перше, стосовно поставленого запитання про начебто проблемний контракт із «Укрзалізницею», що мав фінансування Європейського Банку Реконструкції і Розвитку.

Отже, натепер змушені визнати, що вказаний контракт так і не був підписаний через низку незалежних від ТОВ «ДМЗ «Карпати» причин (їхні «кінці», скажемо так, очевидно слід шукати у непростій ситуації та обставинах, які панують у цій структурі, що, відповідно, і призвело до зриву угоди із нашим підприємством). Тому, на жаль, на сьогоднішній день ми його не виконуємо. У часі це збіглося із кадровими пертурбаціями, до яких вдався менеджмент підприємства, внаслідок чого більше сотні працівників було звільнено за згодою сторін, а ще декілька десятків перепрофільовано на виконання ремонтних робіт.

Якщо ж ви хочете дізнатися про ситуацію із діяльністю підприємства у поточному році, якщо порівнювати із 2019-м роком, то відзначу основні його характеристики. На жаль, змушений визнати, що обсяги виробництва новопобудованих вагонів на підприємстві впродовж січня, лютого і березня зменшуються. До прикладу: якщо у січні працівники заводу побудували 64 вагони, то в лютому всього 49-ть. Кількість збудованих вагонів у березні зменшиться ще більше.

Водночас, за вказаний період часу завод «Карпати» доволі суттєво освоїв (і продовжує збільшувати кількість) виконання капітальних ремонтів вагонів. Зокрема, станом на третю декаду березня ми виходимо на рівень 1,5-2 капітально відремонтованих вагони за добу. За таких темпів завод спроможний виконувати капітальні ремонти 40-ка, а, можливо, і 50-ти одиниць вагонів (додам, що це, окрім того, що завод і надалі будує нові вагони). Звичайно, такий поступ радує, але вказана кількість все-таки поки що недостатня для того, щоб забезпечити нормальну життєдіяльність підприємства, його фінансовий стан і забезпечити розвиток.

Доречно зазначити, що впродовж крайніх 2-х місяців наш завод спроектував, атестував і запустив у виробництво нову модель цементовозів, а першу партію виготовив і поставив для потреб ПАТ «Івано-Франківськ– цемент». Окрім того, спроектував і виготовив 2 дослідних зразки критих вагонів об’ємом 160 метрів кубічних, котрі зараз готуються до ходових та динамічних випробувань. Сподіваємося, що ці моделі протягом найближчих 6 місяців будуть поставлені на заводське виробництво.

Очевидно, що третім позитивним здобутком у ситуації, що склалася на підприємстві, слід вважати атестацію дільниці по ремонту колісних пар. Практично на сьогодні підприємство налагодило повний цикл усіх робіт, які пов’язані як з новопобудовою вагонного парку, так і з капітальним ремонтом вагонного парку. Тобто фахівці заводу можуть як збирати колісні пари та вагонні візки, так і будувати та зварювати кузови, а також виконувати ті ж операції з елементами вагонів, які прибувають на підприємство на капітальний та деповські ремонти.

– До слова, у попередніх інтерв’ю Ви вказували, що керівництво працює над вирішенням проблеми розширення площ, необхідних для зберігання вагонів, що прибувають на капітальний ремонт. Зокрема, розглядався і варіант довгострокової оренди із підприємством «Сірка». Як розвивається ситуація у цьому напрямі?

На жаль, і досі не розв’язана актуальна проблема додаткової території для накопичення і відстою вагонів. Відзначу, що наші контакти з адміністрацією НДГХП «Сірка» з приводу станції «Дністрянська» мають тільки часткові позитивні зрушення. Зараз на вказаній станції знаходяться на відстої порядку 70 вагонів, які доставлені на завод для виконання капітальних ремонтів. Перемовини про довгострокову оренду станції «Дністрянська» ведуться і надалі, позитивного результату поки що немає, але час покаже, як воно буде.

– На початку інтерв’ю згадано про наданий підприємством транспорт для доставки декількох мешканців міста, хворих на ниркову недостатність, у Львівську обласну лікарню для проведення процедури гемодіалізу. Чи не можете докладніше поінформувати про соціальну складову у діяльності заводу?

Насамперед відзначу, що підприємство і раніше приділяло чимало уваги соціальній сфері, у цьому аспекті плідно співпрацюємо з міською владою. Тим паче, тепер, коли постала реальна загроза поширення коронавірусної пандемії, цей важливий соціальний сегмент підтримуємо особливо. По-перше, співпраця із міською радою відбувається у кількох напрямках. Зокрема, наше дочірнє підприємство «Карпати – Текстиль» виготовляє зараз порядку 60-ти костюмів для медичного персоналу та спецслужб міста на період роботи на заражених територіях під час проведення карантину, у четвер вони вже будуть запущені у роботу і найближчим часом передані на баланс міста.

Як ви вже згадували, дійсно завод «Карпати» долучився до процесу перевезення нашим пасажирським автобусом мешканців міста та навколишніх сіл, хворих на ниркову недостатність, у Львівську обласну лікарню для проведення процедури гемодіалізу. Зокрема, наш транспорт тричі на тиждень відвозить вказану групу мешканців в кількості понад 10 осіб у Львів, де протягом ночі проводять процедури із переливання хворим крові, а над ранок автобус підприємства довозить цих людей додому. Також із секретарем ради Іриною Кравець та головним лікарем міськлікарні попередньо домовились з приводу того, щоби допомогти з транспортуванням медперсоналу по маршруту Новий Розділ – Ходорів. Це питання на порядку денному, будуть оформлені відповідні запити перепустки, після чого ми будемо готові здійснювати такі перевезення.

– Дякую за цікаву і вичерпну інформацію. Бажаю здоров’я і успіхів.

– Навзаєм…

Розпитував Іван БАСАРАБ

Коментарі

Останні новини

росія виробляє стільки зброї, що уже почала заповнювати склади, – міністр оборони Німеччини

Росія виробляє вже більше зброї та боєприпасів, ніж їй потрібно для ведення агресивної війни проти України, та перейшла до накопичення...

У Львові презентують виставку старовинних галицьких плащаниць

25 квітня у храмі священномученика Климентія Шептицького, що на вулиці Максима Кривоноса, 1, презентують виставку старовинних плащаниць з галицьких церков....

Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, – міністр оборони

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, які через втрату паспорту...

Поліклініка у Львові, де військові проходять ВЛК, тепер з ремонтом та електронною чергою

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів про зміни після скандалу з поліклінікою Міноборони у Львові. Про це повідомив...

Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ

Уряд заборонив видавати паспорт громадянина України чи закордонний паспорт українським чоловікам за кордоном віком від 18 до 60 років....

У Львові хмарно, без опадів, до 11° тепла

У Львові хмарно з проясненнями. Вночі невеликий дощ, вдень без опадів. Вночі та вранці туман. Вітер південно-західний з переходом...

Байден підписав законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден підписав ухвалений Конгресом пакет законодавства, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та...

Дівчина намагалася продати свого 2-річного сина за 1 млн грн

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Дніпропетровської обласної прокуратури повідомлено про підозру 19-річній мешканці м. Дніпра за фактом торгівлі людьми,...

В Україні зростає захворюваність на кір

У 2023 році в Україні на кір захворіло 65 людей — це ушестеро більше, ніж у 2022 році, коли...

Силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР, – джерела

Заступник очільника Міноборони РФ Тимур Іванов опинився в російському СІЗО та переслідується режимом Путіна внаслідок активних заходів Головного управління...

Київ отримав від ЄС ще 1,5 млрд євро

ЄвропейськийСоюз перерахував Україні у середу, 24 квітня, півтора мільярда євро з 50-мільярдного фонду підтримки за програмою Ukraine Facility. Про це повідомила очільниця...

У Львові вночі та вранці прогнозують густий туман

Львівський регіональний центр з гідрометеорології повідомив, що 25 квітня вночі та вранці по місту буде туман, видимістю 200 –...

У Львові на базі психіатричної лікарні працює Простір психосоціальної реабілітації

На базі Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні відкрили Простір психосоціальної реабілітації. Він має на меті покращити умови перебування пацієнтів,...

У Львові затримали військового, який вимагав від мобілізованого хабар за “тил”

У Львові затримали посадовця Військової служби правопорядку. За процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону повідомлено про...

88-річний чоловік вийшов з окупованого селища з одним рюкзаком. Не хотів громадянства рф

На Донеччині 88-річний чоловік вийшов з окупованої частини селища Очеретине, щоб не отримувати російське громадянство. На підконтрольній українським військовим...

Погода у Львові

Lviv
хмарно
4.5 ° C
4.5 °
4.5 °
92 %
4.6kmh
100 %
Чт
8 °
Пт
13 °
Сб
16 °
Нд
18 °
Пн
18 °
- Advertisement -