Акценти Василь Ляшовський про будівництво церкви МП у Золочеві та...

Василь Ляшовський про будівництво церкви МП у Золочеві та роль міського голови у цій «виставі»

-

Василь Ляшовський про будівництво церкви МП у Золочеві та роль міського голови у цій «виставі»

Акценти Василь Ляшовський про будівництво церкви МП у Золочеві та роль міського голови...

Депутат Золочівської районної ради Василь Ляшовський в інтерв’ю розповів про конфлікт довкола будівництва церкви Московського патріархату у Золочеві та майбутнє Золочівщини після нового адміністративно-територіального поділу.

У всіх на слуху можливе будівництво церкви московського патріархату у Золочеві. Яка ваша позиція щодо цього?

Хочу розпочати з того, що кожен громадянин України згідно ст. 35 Конституції України має право на свободу світогляду та віросповідання. Звичайно, що будівництва храму московського патріархату у нашому місті Золочів, на моє глибоке переконання, не допустиме. Тому що, під час війни з Росією, ми не маємо морального права допустити будівництво їхньої мережі. Спорудження храму, керівники якого засідають у Москві – це аморально.

Церква московського патріархату фактично є державною структурою, яка працює в інтересах своєї держави, тобто в інтересах країни-агресора Росії. Якщо проаналізувати, то найбільше осередків храмів московського патріархату саме є на сході та півдні України, де фактично дуже рідко можна почути рідну українську мову, де священики МП постійно працюють проти України. Тому, ми і отримали війну на тих територія. Хочу також наголосити, що Золочів є стратегічним містом, бо тут базуються декілька військових частин, тому ми маємо бути дуже пильними аби не допустити поширення московської мережі тут.

На вашу думку, хто дозволив московському патріархату діяльність у Золочеві? Чи зможуть вони втілити свій задум так як у Бродах? Переглядаючи нещодавне інтерв’ю синкела у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ єрм. Юстина (Бойка) на одному із центральних львівських телеканалів, було чітко зрозуміло, що ініціатива щодо будівництва церкви Московського патріархату у м. Золочеві пішла від окремої групи жителів Золочівщини, серед яких були і генерали. Також з даного інтерв’ю чітко зрозуміло, що все було погоджено особисто з міським головою Золочева. Яка Ваша думка щодо цього?

В нас виходить аналогічна ситуація, яка відбувалася у Бродах декілька років тому. Спочатку приватні особи викупляють земельну ділянку з будівлею, потім щось там за високим парканом будують, а потім та будова перетворюється у церкву. Щодо того, чи можна законно заборонити будівництво церкви по вулиці Труша під виглядом реконструкції будівлі, так можна. Адже там є грубе порушення державних будівельних норм щодо санітарної зони, щодо червоних лінії та інше.

Щодо того, чи побудують церкву у Золочеві, як у Бродах, то я переконаний, що це залежить виключно від міської мерії, тому що дане будівництво знаходиться на території Золочева. Впевнений, що громада міста не допустить цього будівництва.

Як ви оціните поведінку міського голови Золочева по цьому питанні, як визначити, де є в його словах правда, а де ні?

Як на мене, якщо оцінювати поведінку міського голови з точки моралі, то цю оцінку має дати громада міста. Якщо були якісь правопорушення у виданні дозвільних документів міською радою, чи обіцянки неправомірної вимоги за сприяння цього будівництва, то таку оцінку мають надати правоохоронні органи та суд. Однак, з останніх подій чітко зрозуміло, що Ігор Гриньків на віче перед брамою скандального будівництва переграв сам себе, де на його прохання відчинилася буквально за декілька секунд брама, а з іншої сторони вже стояли люди, які заздалегідь були готовими до розмови. Багато кому з присутніх на даному віче стало зрозуміло, що все це робиться по якомусь заздалегідь спланованому сценарію, і частина людей почала розходитися. Також, мені одразу ж стало зрозуміло для чого міський голова взяв собою молот. Фактично це був підготовлений його сценарій для передвиборчої картинки, і яким він сам себе переграв.

Яка Ваша позиція щодо рішення міського виконкому щодо можливого цькування священика УГКЦ за свою точку зору?

Щодо отця Юстина Бойко, то це людина знана не тільки на Львівщині, але й за її межами. Його знають як людину доброї волі, людину, яка багато допомагає іншим, як матеріально, так і своїми мудрими порадами. Щодо рішення виконкому, то воно взагалі не обґрунтоване, і яке не вартує нашої уваги, адже цьому рішенню уже дали публічну негативну оцінку священнослужителі Золочівщини та Львівщини. Це те, від чого застерігаю я й зокрема, політика не повинна втручатися в релігійні справи.

Партію «За майбутнє» – об’єднання, яке Ви представляєте обливають брудом на так званих «кишенькових» ресурсах екс-регіоналів. Якою буде ваша відповідь?

Так дійсно, вже тривалий час команда міського голови Золочева тай і сам Ігор Гриньків у приватній газеті обливає брудом нашу команду та безпосередньо народного депутата Тараса Батенка. Як усім Вам відомо, що 25 жовтня відбуватимуться чергові місцеві вибори, а у нашої команди, яка об’єднала представників різних політичних сил, велика підтримка у громади Золочівщини. Хочу також наголосити на тому, що на останніх виборах до Верховної Ради України, які відбулися 2019 році за Тараса Батенка громада Золочівщини віддала більше 51 % своїх голосів, це гідна оцінка його роботи за попередню каденцію у парламенті та результат спільної праці нашої команди під керівництвом Тараса Батенка.

Якщо взяти в загальному, то за сприяння нашої команди, тільки у місті Золочів, а це культура, освіта, медицина, будівництво інфраструктури міської ради, залучено за останні роки декілька десятків мільйонів гривень, чим не може похвалитися сам міський голова. Якою ж буде наша відповідь, то ми працювали і будемо працювати на благо громади Золочівщини. Процитую у цьому Тараса Батенка: «Тихою працею до перемоги!». Наша команда до виборців буде йти правдою, розповідати про те, що ми зробили, і плануємо зробити. Переконаний що громада оцінить роботу кожної команди, і 25 жовтня дасть свою оцінку.

Що зміниться після створення ОТГ та нових районів?

17 липня у парламенті народні депутати України затвердили Постанову про реформування адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня (районів). Таким чином, на Львівщині створено сім районів замість теперішніх 20, в тому числі і наш Золочівський район із адміністративним центром в м. Золочів. Завдяки принциповій позиції народного депутата від нашого округу Тараса Батенка, попри тиск обласної ради, яка вимагала створити Бродівський район, та 20 народних депутатів України від Львівщина (переважно від фракції ЄС), які також підписалися під створенням саме Бродівського району з центром у місті Броди, комітет подав на розгляд парламентарів пропозицію Тараса Батенка щодо створення саме Золочівського району з адміністративним центром у м. Золочів, який об’єднає Бродівський, Буський та Золочівський райони із населенням 163 тисячі мешканців.

Окрім того, в новому Золочівському районі буде створено сім ОТГ. Щодо ОТГ, то основні повноваження, які сьогодні реалізуються в районах, перейдуть на рівень громад. Укрупнення районів потрібний, хоча й запізнілий крок, який дозволить державі налагодити ефективнішу роботу виконавчої влади на місцях, адже старі райони з’їдали кошти платників податків, які можна було б направити на розвиток громад. У результаті об’єднання органи місцевого самоврядування ОТГ отримують набагато більші можливості для розвитку (повноваження та кошти), аніж окремі села чи міста. Пов’язано це зі зміною адміністративно-територіальної вертикалі. До входження в ОТГ міста, села і селища (як базові територіально-адміністративні одиниці) були у складі району (терадмін- одиниці проміжного рівня, який своєю чергою входив до складу області). Після об’єднання в ОТГ села отримали не лише виборні органи управління, компетентні вирішувати всі місцеві питання, а й кошти з державного бюджету на розвиток, які потрапляють в ОТГ безпосередньо з державного бюджету, а не опосередковано, як було до об’єднання (через бюджет області, тоді району і аж потім у село).

Коментарі

Останні новини

У Львові підробляли інвалідність військовозобов’язаним. «Клієнти» були зі всієї України

Працівники ДБР затримали на хабарництві начальницю відділення лікарні філії державної установи «Центр охорони здоров’я» Державної кримінально-виконавчої служби». Чиновниця допомагала...

У Львові відкрили центр неформальної освіти для дорослих

Сьогодні на базі львівської Медіатеки відкрили Координаційний центр неформальної освіти дорослих, де будуть впроваджувати ще більше безкоштовних освітніх можливостей...

Бурхливе нічне життя Львова під час комендантської години: перелік нічних клубів

Під час коменданстької години, коли всім громадянам, окрім представників окремих професій, перебувати в громадських місцях заборонено, Львів, як виявляється,...

У Львові затримали посадовця, що налагодив канал «трафіків» для ухилянтів

СБУ затримала посадовця комунального підприємства Львівської міськради на організації нелегального виїзду за кордон чоловіків.  Про це повідомили в ГУ СБУ...

У Дніпрі 20 квітня оголосили жалобу за загиблими через удар росії

Мер Дніпра Борис Філатов оголосив 20 квітня жалобу за загиблими внаслідок удару росіян по місту у ніч на 19...

У центрі Києва військового вдарили цеглиною по голові та пограбували

Зухвалий розбійний напад на військовослужбовця стався у центрі столиці – столичні слідчі скерували до суду обвинувальний акт.  Про це повідомив...

У Львові повідомлено про підозру колаборанту з Горлівки

За процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури повідомлено про підозру громадянину України. Йому інкримінують колабораційну діяльність та участь у терористичній...

У Львові лікарні і садочки отримують опалення

За інформацією диспетчерської служби ЛМКП «Львівтеплоенерго», станом на сьогодні підприємство подає опалення до 41 бюджетної установи на основі листів-звернень....

СБУ: Ротація службовців на фронт не вплине на внутрішні перевірки щодо них

Служба безпеки України запевнила, що ротація її службовців на лінію зіткнення не вплине на хід та результати перевірок, які...

У Львові жінка підпалили магазин

У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану у підпалі магазину. Потерпілих внаслідок пожежі немає, вогнем були пошкоджені вхідні двері у...

У Львові чоловік застосував силу до працівників ТЦК та втік

Сьогодні надійшла інформація щодо, як заявлено мешканцями Львова, протиправних дій з боку працівників ТЦК на вул. Кобилиці. З даною...

У столиці Польщі в річницю повстання у Варшавському гетто лунатиме сирена

Сьогодні о 12:00 за місцевим часом у столиці Польщі ввімкнуть сирену, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода. У такий спосіб відзначать 81...

Трамп заявив, що виживання України важливе для США

Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що для Сполучених Штатів важливим є виживання України, і дорікнув європейським союзникам у недостатній...

У Польщі піднімали в повітря винищувачі через російські ракети

Проти ночі 19 квітня в сусідній Польщі піднімали в повітря винищувачі для забезпечення безпеки повітряного простору через ракетний обстріл...

Туск закликав фермерів припинити блокування кордону: “Вирішується доля війни”

Прем'єр-міністр Дональд Туск закликав протестуючих фермерів припинити блокування кордону. Після саміту Європейської ради в Брюсселі очільник уряду розповів про...

Погода у Львові

Lviv
хмарно
4.6 ° C
4.6 °
4.6 °
70 %
4kmh
100 %
Пт
4 °
Сб
12 °
Нд
8 °
Пн
7 °
Вт
11 °
- Advertisement -