Акценти Посіпаки мародера Садового, частина 3. Секретаріат хаосу і «пиляння...

Посіпаки мародера Садового, частина 3. Секретаріат хаосу і «пиляння бабла» імені Юрія Лукашевського

-

Посіпаки мародера Садового, частина 3. Секретаріат хаосу і «пиляння бабла» імені Юрія Лукашевського

Акценти Посіпаки мародера Садового, частина 3. Секретаріат хаосу і «пиляння бабла» імені Юрія...

Начальник управління «Секретаріат ради» Юрій Лукашевський днями втрапив у гучний скандал — скориставшись відсутністю секретаря ради, разом з міським головою Андрієм Садовим провернув аферу з розподілом бюджетних коштів на 2021 рік – “Вголос“.

Спершу сам мер підробив документи, щоб наділити Лукашевського правом підпису, а тоді уже Лукашевський в терміновому порядку підписав кошторис і відправив його в казначейство. Коли про це стало відомо, депутати Львівської міської ради звернулися із заявами у Нацполіцію та Прокуратуру Львівщини — вимагали відкрити провадження через порушення Лукашевським відразу двох статей Кримінального кодексу (перевищення службових повноважень і зловживання владою). 

Щойно скандал став публічним, «Вголос» зателефонував Лукашевському, щоби почути його позицію. Втім, чиновник відмовився будь-що коментувати. Однак, минуло декілька днів — і він раптом виступив із заявою у «Фейсбуці»: назвав усі звинувачення безпідставними та звинуватив депутатів у брехні.

Відповідь не забарилася. За кілька годин юрист, депутат від «Європейської солідарності» Юрій Ломага оприлюднив усі деталі афери чиновників, а також пояснив її суть. Як з’ясувалося — у такий спосіб Садовий з Лукашевським вирішили протягнути чергову виплату багатотисячних премій частині своїх підлеглих

З огляду на резонансність і особливий цинізм ситуації, ми спробували розібратися — хто ж такий Юрій Лукашевський, теперішній видний депутат від «Самопомочі» та один із передових членів команди Садового? І здивувалися. Бо, виявляється, цей, на перший погляд — порядний і скромний чиновник, не гребує міняти партії, як шкарпетки, і має усі ознаки звичайного кар’єриста, яких завжди можна знайти у кабінетах чиновників середньої руки.

«ПОРА» В ПОЛІТИКУ

Юрій Лукашевський прийшов в «Секретаріат ради» ще у 2007 році, до цього кілька років пропрацювавши продавцем. І одразу — на посаду начальника відділу громадського партнерства. Як наслідок, виключно в міській раді він працює вже 13 років поспіль, системно перетворюючи на свій колишній відділ громадського партнерства підконтрольний сьогодні «Секретаріат ради». Та про все по-порядку.

Перші три роки на посаді Лукашевський був тісно інтегрований з партією «Пора». Саме середовища цієї політсили в каденції ЛМР 2006-2010 років пролобіювали створення відділу у складі секретаріату, який мав стати комунікатором з активними громадськими середовищами міста та взяти під контроль громадські слухання щодо всіх питань, які вирішує міська рада. Натомість Лукашевський ситуацію оцінив дещо по-іншому. Чиновник раптом зрозумів, що свій відділ і своє становище він зможе використовувати для тісного налагодження особистих зв’язків із різноманітними громадськими об’єднаннями, щоб потім на цьому грунті розпочати власну політичну кар’єру. От і почав це робити. Були підлеглі, були бюджетні гроші на відділ і його потреби — було бажання задовольнити потреби власні.

У 2010 році Лукашевський вперше спробував свої сили на виборах саме від «Пори», успішно погравши на окрузі № 17 до Львівської міської ради. Оговтавшись від поразки, чиновник покинув партію, мабуть, розуміючи, що її перспективи аж ніяк не збігаються з його кар’єрними інтересами. А кар’єра, як бачимо, була понад усе.

«УДАР»НИЙ ЮРІЙ

У політичних «холостяках» Лукашевський протримався не дуже довго. Вже у 2011 році він почав працювати з «Ударом» Віталія Кличка, а згодом навіть очолив Сокальську районну організацію цієї партії. Паралельно — разом з партійцями у Сокалі взявзя активно флешмобити по соцмережах на тему прибирань та відзначення різних свят. З ними ж у 2014-му навіть побував на Майдані і…різко зник з цієї партії. Припинилась активність, припинились пости у соцмережах, у 2014-2015 році Лукашевський взагалі нікуди не балотувався. Причиною знову стала кар’єра. Її розвиток вже не передбачав ніяких «Ударів».

Саме після Майдану відбулась знакова подія в житті Лукашевського, яка й спровокувала його прихід вже у третю (!) партію — плідна співпраця з нинішнім партійним «босом» Андрієм Садовим.

«САМОПОМІЧ» І ПРИВАТИЗАЦІЯ ГРОМАДСЬКОГО БЮДЖЕТУ

У 2015 році вірний слуга Садового і тодішній начальник управління «Секретаріат ради» Любомир Зубач пройшов у Верховну Раду, поповнивши ряди фракції «Самопоміч». Як наслідок — у Садового виникла реальна проблема: на ключовий пост в міській раді довелося шукати нового слугу, який буде таким же вірним і так само «безвідмовно» контролюватиме «правильний» документобіг та організацію сесій. Адже втратити контроль над такою посадою — все одно, що бути спікером Верховної Ради, не маючи доступу до підготовки законопроектів… І пошуки такої людини для Садового закінчились успішно. Лукашевський з великим задоволенням погодився на цю роль. Втім, при цьому йому поставили ультиматум: ніяких «Ударів» і сторонніх партійних проектів, ти — наш, повністю наш і працюєш на нас. Лукашевського Садовому рекомендував особисто Зубач. І ми бачимо, що саме помічником народного депутата Зубача у 2015-2019 роках був Лукашевський. Зі всіма попередніми партійними проектами він, звісно, одразу ж завершив.

До 2017 року Лукашевський пробув на посаді начальника з приставкою «в.о». і, успішно пройшовши цей тест, був призначений Садовим вже повноцінно. Ще б пак! За два роки він усунув тодішнього секретаря міської ради Анатолія Забарила від усіх впливів на процеси, перетворивши його навіть не на «британську королеву», а на мармуровий пам’ятник. Про кожну нову ухвалу молодий чиновник доповідав особисто Андрію Садовому, не гребуючи щедро описувати — чиє це питання, хто за цим стоїть і скільки з цього «скроїти» можна собі. Тим часом саме управління «Секретаріат ради» він переформатував на велику філію адміністрації міського голови, яка займається громадським бюджетом, знецінивши при цьому головну суть органу — бути основною  організаційною структурою для ефективної роботи депутатів.

З громадським бюджетом взагалі вийшло особливо цікаво. Лукашевський банально приватизував ідею, яка належала іншим людям, і перетворив себе на ледь не головного її ідеолога. Позитивна річ, де місто дає можливість проектам львів’ян отримувати бюджетне фінансування, стала тісно синхронізованою з Лукашевським і Садовим. Мовляв, он — дивіться, це я, Лукашевський, і мій бос Садовий дають вам можливість побудувати вуличні тренажери чи нове футбольне поле! Дякуйте нам (хоч і за ваші гроші) і голосуйте за нас на виборах! І це спрацювало…

У 2020 році Садовий включив Лукашевського у списки «Самопомочі» до Львівської міської і районної рад, і той в результаті став депутатом у місті.

УПРАВЛІННЯ ХАОСУ ТА ПИЛЯННЯ «БАБЛА»

У самому секретаріаті Лукашевський за період свого правління встиг налаштувати проти себе ледь не всіх працівників. Стабільною є ситуація, коли когось він преміює на 400%, а інших — на 20%. Або взагалі ніяк. Більше того, найбільшим по штату відділ в управлінні є саме колишній відділ самого Лукашевського — відділ громадського партнерства. Там працює третина управління і він займається всім: і проводить постійні комісіі, і пише прес-релізи, і розподіляє громадський бюджет, і навіть організовує сесії. Атмосфера повного хаосу. Але цей формат зовсім не є недоліком для безпосереднього партійного шефа Лукашевського — Андрія Садового. Останньому не потрібен сильний орган, який стане крутим фундаментом для організації роботи депутатів, матиме глибоку експертність і допомагатиме депутатам щодня розкривати нові афери міського голови. Йому потрібен хаос і, відповідно — начальник секретаріату, який цей хаос тримати саме у такому форматі, паралельно перетворюючи управління на додатковий відділ в адміністрації міського голови.

Зрештою, нашому герою вдається це дуже круто. За що Садовий йому дякує не тільки словом і місцем в партійному списку, але й сотнями тисяч премій на рік. За рахунок львів’ян, звичайно — згідно з декларацією за 2019 рік (свіжішої ще не подав), на побігеньках у Садового Лукашевський взяв із бюджету 635 тисяч гривень. Непогані заробітки, погодьтеся!

Як бачимо, щоб досягти успіху у Львівській мерії, не обов’язково сумлінно робити роботу. Досить втратити совість і гідність, навчитися вчасно та вдало «прислужувати» босу — і ти в шоколаді. Ну, а що львів’яни, громада? Як казав вже цитований нами у попередніх матеріалах “великий комбінатор” з відомого твору Ільфа і Петрова, вони “чужі на цьому святі життя”. Далі буде.

Коментарі

Останні новини

Бланків посвідчень одержувачів допомоги, які надає держава, немає. Мешканцям видаватимуть довідку

До районних відділів соціального захисту у Львові надходить багато звернень щодо отримання посвідчень одержувачів допомоги людям з інвалідністю з...

У Львові відбудеться напівмарафон «Не зупиняйся!»: як курсуватиме громадський транспорт

Наступного тижня у Львові відбудеться другий від початку великої війни напівмарафон під гаслом «Не зупиняйся!». Він присвячений воїнам ЗСУ,...

Військовослужбовця зі Стрийщини нагороджено «Золотим хрестом»

Головнокомандувач ЗСУ нагородив військовослужбовця зі Стрийщини «Золотим хрестом». Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА. Артур Кравченко – уродженець Миколаєва, що...

В США поліція застрелила учня, який прийшов до школи зі зброєю

Поліція штату Вісконсин застрелила учня, який прийшов до місцевої середньої школи зі зброєю. За інформацією правоохоронців, школяру так і...

Масового обливання на площі Ринок не буде

Наступного тижня традиційних обливань на поливаний понеділок, який припадає на 6 травня, у центрі міста не буде. Жодних масових...

На Львівщині заборонили відвідувати ліси Яворівського району

Мостиська міська рада повідомила про заборону відвідування лісів і зупинок транспортних засобів в Яворівському районі. "Мостиська міська рада повідомляє про...

Кулеба: Половина енергетичної системи України пошкоджена

Половина української енергетичної системи пошкоджена внаслідок російських ударів, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Foreign Policy, оприлюдненому в четвер, 2 травня. Повідомила...

Клуб Ділових Людей Україна оголошує набір на бізнес-інкубатор для ветеранів

Клуб Ділових Людей Україна оголошує набір на бізнес-інкубатор для ветеранів та ветеранок Львівської області, які хочуть розпочати власну справу...

Львівщина: З обласного бюджету надаватимуть підтримку підприємствам, які виробляють товари для ЗСУ

Сьогодні, 2 травня, відбулося засідання експертної комісії в межах Програми підвищення конкурентоспроможності Львівської області на 2021-2025 роки. Про це повідомили...

У Львові затвердили порядок догляду за озелененням

Новий порядок роз’яснює зокрема деталі щодо обрізки дерев, якості та кратності викосу трави, захисту дерев на будівельних майданчиках та...

Окупанти з грудня стратили щонайменше 15 військових ЗСУ, – звіт HRW

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) встановила, що з грудня 2023 року російські загарбники, ймовірно, стратили щонайменше 15...

Від початку року на Львівщині сталося 44 ДТП за участі мотоциклістів та скутеристів: п’ятеро осіб загинули

Від початку року на Львівщині сталися 44 ДТП за участі водіїв мототранспорту – п’ятеро осіб загинули. Про це повідомили...

Під Голоском розпочали будівництво школи з дитсадком

На вул. Малоголосківській, де зводять освітній заклад, розпочали підготовчі роботи: готують територію та переносять комунікації. Про це повідомив заступник...

У Львові відкрили виставковий проєкт «Україна крізь віки»

1 травня в Національному музеї ім. А. Шептицького у Львові відкрили виставковий проєкт «Україна крізь віки». Виставку можна буде...

У Міноборони пояснили, як працюватиме е-кабінет військовозобов’язаних

Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила заступниця міністра оборони України з питань цифрового...

Погода у Львові

Lviv
хмарно
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
66 %
2.6kmh
100 %
Пт
21 °
Сб
19 °
Нд
21 °
Пн
21 °
Вт
18 °
- Advertisement -