Політика "Шантаж, щоб дозволили красти". Чому чиновники Садового погрожують мешканцям...

“Шантаж, щоб дозволили красти”. Чому чиновники Садового погрожують мешканцям Львова зупинкою електротранспорту

-

“Шантаж, щоб дозволили красти”. Чому чиновники Садового погрожують мешканцям Львова зупинкою електротранспорту

Політика "Шантаж, щоб дозволили красти". Чому чиновники Садового погрожують мешканцям Львова зупинкою електротранспорту

Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Андрій Білий у своєму влозі заявив: якщо депутати ЛМР не ухвалять бюджет розвитку – електротранспорт у місті зупиниться. Схожа ситуація була уже перед місцевими виборами, коли депутати Львівської міської ради відмовились голосувати за черговий кредит, який хотів взяти Андрій Садовий. Тоді комунальників міське керівництво вивело на протест перед Ратушею, пригрозивши відсутністю зарплат – “Вголос“. 

І поки звичайні працівники побоюються, що їм не виплатять чесно зароблених коштів, у чиновників Львівської міської ради все стабільно. Вони і надалі отримують «захмарні» премії, як, наприклад, у грудні 2020:

  • Заступниці міського голови із гуманітарних питань Галині Слічній виписали 93 тис. грн. премії. Загалом її зарплата за місяць становила 172 тисячі гривень.
  • Заступниці міського голови із питань ЖКГ Ірині Маруняк із міського бюджету дали 98 тис. грн. премій. Загалом її зарплата за один лише місяць становила 134 тисячі гривень.
  • Керуюча справами виконкому Марта Литвинюк отримала також 98 тисяч гривень премії та місячну зарплату понад 134 тис. грн.
  • Бізнес-омбудсмен Сергій Кіраль у грудні отримав 133 тис. грн зарплати, з неї премії – 98 тис. грн.
  • Заступнику міського голови Львова з питань розвитку Андрієві Москаленку нарахували 124 тис. грн зарплати, з них премій на 98 тис. грн

Не відмовляють собі чиновники Садового і у транспорті. Звісно, на трамваях вони не їздять, лише – на службових автомобілях. І як зазначено у тендері, які випущені не раніше 2018 року. На це з міського бюджету в 2020 році було витрачено 7,5 мільйонів гривень. З цих коштів департамент ЖКГ та інфраструктури, де і працює Андрій Білий, витратив 613,3 тис. грн

Для чого у Львові знову заговорили про зупинку електротранспорту та чому це вигідно чиновникам міської ради? Про це ІА “Вголос” запитав у депутатів ЛМР.

Юрій Мартинюк, керівник фракції «Варта» у Львівській міській раді:

«Це – все дитячий шантаж, який призведе до одного: до негативної оцінки управлінських здібностей пана Білого»

Юрій Мартинюк

Це ніщо інше, як чергова спроба чиновника, який не зовсім якісно виконує свої управлінські функції, зманіпулювати думкою громади. Пан Андрій заміть знімати блоги на Ютубі, мав би займатись справами комунальних підприємств і навіть не думати про те, що люди можуть не отримати зарплату, а електротранспорт не виїде на вулиці міста.

Це все – дитячий шантаж, який призведе до одного: негативної оцінки управлінських здібностей пана Білого, бо депутатський корпус робитиме все можливе, щоб люди отримали нормальну зарплату та ефективно виконували свою роботу, працюючи на користь громади міста Львова.

Петро Адамик, керівник фракції «Європейська солідарність» у Львівській міській раді:

Такі заяви Андрія Білого свідчать про рівень його компетентності, бо всі наші комунальні підприємства управлінці Андрія Садового довели до банкрутства. І якщо їх час від часу не підсилювати грошима, вони не виживуть. Як наслідок, у нас є 2 мільярди бюджету проїдання, адже назвати це  бюджетом розвитку не можна. У Андрія Садового просто кидають гроші на збиткові комунальні підприємства.

Я дивився цей влог, де Білий каже: «Громадяни, я розумію, що вам важко, ми не можемо піднімати ціну на проїзд». Красиві слова. Але чиновники хочуть вкласти у це підприємство гроші із бюджету за допомогою компенсаторних механізмів, а це 300-400 мільйонів гривень. А ці гроші з неба не впали – ті самі кошти із податків мешканців Львова, причому і тих, які не користуються громадським транспортом. І от тепер віддати ці гроші на проїдання чиновникам Львівської міської ради, це чесно? Адже, якщо підрахувати, вартість перевезення однієї людини у Львові електротранспортом становитиме орієнтовно 30 гривень, тому я та наша фракція виступає за аудит комунальних підприємств. Наші комунальні підприємства – як безодня: скільки туди грошей не кидай – завжди мало, тому це комплексне питання, яке стосується не лише «Львівелектротрансу», а і таких тем, як: вивезення сміття, за яке ми доплачуємо 300 тисяч гривень із бюджету, а також і роботи АТП-1 тощо. До слова, у місті є 90 комунальних підприємств, з них не збитковим є лише одне – служба ритуальних послуг. І це все – наслідки популістичної політики Львівської міської ради, яку впроваджували в останні роки.

«Працівникам комунальних підприємств виплачуватимуть зарплати»

Але я хочу заспокоїти людей: все працюватиме і працівникам комунальних підприємств виплачуватимуть зарплати. Ми вже пам’ятаємо, як минулого року напередодні виборів під Ратушу виводили людей та розказували про 20 мільйонів євро, які треба взяти у кредит, щоб виплатити зарплати. Ми тоді коштів не виділили і трагедії не сталось. Львівська міська рада так догосподарювалась, що якщо ми ще позичимо орієнтовно 600 мільйонів доларів –  нас чекає дефолт. А тому без серйозного аудиту, кадрових змін серед менеджменту та створення наглядових рад над комунальними підприємствами-монополістами, ми не можемо далі рухатись.

А пан Білий просто не хоче залишитись «крайнім», а тому і штучно роздуває ці теми, натомість керівник, який очолює департамент, має бути професіоналом-стратегом. Він має все аналізувати та прораховувати свої кроки вперед і не робити от таких заяв.

Ігор Телішевський, ексдепутат Львівської міської ради:

Заяви Білого – це шантаж перш за все депутатів Львівської міської ради. Ми всі пам’ятаємо, що було, коли депутати відмовилися брати кредити нібито на зарплати комунальникам у 2020 році. Тоді був шантаж; у Садового налякали людей та вивели їх під Ратушу. Ситуація повторюється: депутатів шантажують перед ухваленням бюджету розвитку.

При цьому у Садового хочуть, щоб депутати ухвалили виділення грошей у статутні фонди комунальних підприємств. Але станом на зараз депутати не розуміють, куди йдуть усі гроші із статутних капіталів комунальних підприємств.

А от Білий хоче жити так, як це було колись, коли усі комунальні підприємства є збитковими, а приватні перевізники заробляють. Але прийшов час змінити цю концепцію. На мою думку, потрібно звільнити Білого, бо людина не на своєму місці та займається не тим, чим вона повинна займатись, і на його місце взяти фахівця із транспортної галузі, який повинен навести порядок. Бо те, що робить цей чиновник, – це ганьба для Львова.

Олексій Різник, депутат Львівської міської ради від «Європейської солідарності»:

«Андрій Білий швидше позбудеться своєї посади, аніж у Львові щось зупиниться»

Різник, ЛМР

Такі меседжі вкладають у голови людей, щоб чиновники Львівської міської ради могли і надалі красти гроші. І все.

Говоритиму коротко: Андрій Білий швидше позбудеться своєї посади, аніж у Львові щось зупиниться через неприйнятий бюджет розвитку. Я це гарантую, бо усі зарплати та обов’язкові платежі ми оплатили.

Також я гарантую цьому чиновнику дуже «комфортні умови» для роботи. До мене на доповідь у комісію він може приходити одразу із «шнурком та милом» або вазеліном: обговоримо питання сфери житлово-комунального господарства дуже пильно.

Маркіян Лопачак, секретар Львівської міської ради, депутат від ВО «Свобода»:

Це вже дуже погана звичка сформувалася у працівників Львівської міської ради, коли керівники комунальних підприємств чи департаментів просто констатують ту чи іншу проблему. Натомість, на мою думку, якщо ти керівник профільного підприємства чи відомства, маєш передбачати можливість виникнення проблеми і попереджати про неї завчасно. Тому, якщо були розмови про ризики із виплатою зарплат, потрібно було це озвучувати значно раніше. Натомість на засідання депутатських комісій приходять профільні керівники, які абсолютно жодним чином не говорять про проблему на підприємстві, а потім записують «відосіки» і як улитиматум ставлять питання, звинувачуючи у чомусь депутатів і таким чином прикрившаючи власну некомпетентність.

Сергій Івах, депутат Львівської міської ради від «Європейської солідарності»:

«Білому я рекомендую не записувати відео у робочий час, а працювати»

Такі заяви Андрія Білого – це чергова маніпуляція, при цьому ми вкортре бачимо спробу чиновників Садового використати звичайних працівників комунальних підприємств у своїх меркантильних планах. До слова, раніше чиновники вже пробували організовувати працівників ЛКП, щоб ті  приходили на сесії Львівської міської ради, адже людей залякали: якщо місто не візьме кредит, людям не виплатять зарплат. Ми тоді із колегами-депутатами особисто поїхали на всі підприємства та заспокоїли людей. Зараз бачимо схожу ситуацію з боку соратників мера і все для того, щоб «закопати» для себе гроші у бюджеті розвитку, адже у міському бюджеті депутати не дозволили таке “провернути”. Тож я переконаний: це чергова маніпуляція, при цьому з впевненістю скажу, що кожен працівник комунального підприємства зарплату отримає.

Нагадаю: депутати ще у минулій каденції підготували проекти ухвал про звіти комунальних підприємств, проте вони їх тоді заблокували і не підтримали. Тому зараз Білому я рекомендую не записувати відео у робочий час, а працювати, а також варто, щоб керівники комунальних підприємств прийшли на сесію міської ради та розказали про свою користь для громади Львова.

Коментарі

Останні новини

На завтра у Львові прогнозують туман та грози зі шквалами

За прогнозом Львівського регіонального центру з гідрометеорології, у неділю, 19 травня, по місту Львову вночі та вранці очікується туман,...

Зеленський: Україна має чверть необхідних засобів ППО

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна має чверть засобів ППО, необхідних для утримання лінії фронту. Про це він...

У Львові водій «BMW» збив 6-річного хлопчика

У Львові внаслідок наїзду автомобіля травмований шестирічний хлопчик – поліцейські встановлюють обставини події. ДТП сталася 17 травня, близько 20.35,...

Парк та два озера у Львівській громаді матимуть балансоутримувача

У Рудному парк та два озера матимуть балансоутримувача. У п'ятницю на пленарному засіданні сесії затвердили ухвалу, що є першим...

Від сьогодні змінено організацію руху на перетині вулиць Стуса – Липова Алея

З 18 травня на перетині вулиць Стуса – Липова Алея діятиме нова схема організаціі дорожнього руху. Зміни полягають в...

У Львові мешканці багатоквартирних будинків можуть отримати компенсацію за генератор

У мерії нагадують, що у Львові, до завершення воєнного стану, продовжує діяти Програма часткової компенсації вартості за генератори для...

Застосунок Резерв+ вже можна завантажити

У Міноборони у ніч на суботу запустили мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. Про це повідомила Українська правда...

ЦНАПи Львова готові надавати послугу з оновлення даних військовозобов’язаних

У суботу, 18 травня, набуде чинності закон про мобілізацію. Військовозобов’язані повинні впродовж 60 днів оновити свої військово-облікові дані. Це...

Усі чоловіки від 18 до 60 років повинні отримати військово-обліковий документ з VIN-кодом, ‒ юрист

Усі військовозобов’язані, навіть ті, хто мають право виїзду за кордон, повинні отримати у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки...

Президент озвучив очікуваний результат Саміту миру у Швейцарії

Президент України Володимир Зеленський заявив, що результатом Саміту миру має стати комюніке, підписане лідерами країн. Про це повідомило Радіо Свобода.  «Ми...

Зеленський підписав закон про штрафи для ухилянтів

Президент Володимир Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення мобілізації і військового обліку. Про це повідомила Українська правда з...

Міноборони запустило мобільний застосунок Резерв+

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. Про це повідомила пресслужба МОУ. У повідомленні зазначено: "Завтра, 18 травня, набуває чинності...

Козицький: Аеропорт «Львів» має відновити роботу

Одним з пріоритетів Львівської області у галузі гостинності є відновлення роботи аеропорту «Львів». Але це відбудеться лише тоді, коли...

У Львові розпочався Національний туристичний саміт

У Львові стартував Національний туристичний саміт. Це майданчик для обговорення актуальних питань та викликів, які на сьогодні постали перед...

У Львові розпочалися змагання для учнів військових ліцеїв «Юнацький резерв»

Військово-прикладні змагання «Юнацький резерв» на кубок Центру спеціального призначення Національної гвардії України «Омега» розпочалися сьогодні, 17 травня, у комунальному...

Погода у Львові

Lviv
кілька хмар
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
91 %
2.9kmh
22 %
Нд
21 °
Пн
21 °
Вт
23 °
Ср
21 °
Чт
21 °
- Advertisement -