Блоги Газ по 6,99 за кубометр прощавай: оновлення цін та...

Газ по 6,99 за кубометр прощавай: оновлення цін та введення «річного продукту»

-

Газ по 6,99 за кубометр прощавай: оновлення цін та введення «річного продукту»

Блоги Газ по 6,99 за кубометр прощавай: оновлення цін та введення «річного продукту»

З 1 квітня в Україні більше не діятиме обмеження ціни на газ для населення – 6,99 грн за кубометр, а ще через місяць запрацює новий продукт. Хто вже підвищує ціни на газ, і чи вигідно переходити на річний тариф?

Напередодні завершення опалювального сезону добігає кінця двомісячний термін, протягом якого держава штучно обмежувала вартість газу для населення.

Уже з першого квітня постачальники блакитного палива мають змогу встановлювати ринкову вартість ресурсу, не обмежуючись 6,99 грн за куб м, пише «Економічна правда».

Утім, не дивлячись на зростання вартості газу в Європі, більшість вітчизняних трейдерів не без “допомоги” влади вирішили суттєво не переглядати власні цінові пропозиції.

Скільки українці платитимуть за блакитне паливо в квітні та як працюватиме “річний газовий продукт”?

Що з цінами в ЄС

На тлі “тарифних” протестів через зростання цін на газ для населення на початку 2021 року влада вирішила поставити ринок газу “на паузу”.

У середині січня, після доручення президента Володимира Зеленського уряду “вирішити питання з тарифами”, Кабмін вирішив обмежити з 1 лютого вартість газу на рівні 6,99 грн за куб м для всіх постачальників.

Режим “ручного управління”, коли постачальники орієнтувалися не на європейські ціни, як передбачає закон про ринок газу, а на урядову постанову, мав діяти два місяці – до кінця березня.

З 1 квітня орієнтиром для постачальників знову стануть ціни на європейських хабах. Що там відбувалося в останній місяць?

За даними Української енергетичної біржі, у першій половині березня на європейських хабах газ дорожчав. На більшості з них ціна становила 267 дол (7 406 грн) за тис куб м. Найнижчі котирування були 12 березня на нідерландському хабі TTF – 230,27 дол (6 388 грн).

Угору ціни на блакитне паливо підштовхувало зниження середньодобової температури.

У другій половині березня тенденція до зростання цін продовжилася, відзначають в Українській енергетичній біржі.

Найнижчими знову були котирування на хабі TTF. 26 березня вони становили 235,1 дол (6 522 грн) за тис куб м, що на 5 дол вище за показник 12 березня. На інших хабах спотова ціна теж рухалася в бік збільшення – до 276 дол (7 656 грн).

Суттєвим фактором зростання цін у Європі стало перекриття з 23 березня Суецького каналу. 400-метрове судно сіло на мілину і заблокувало рух на одному з найбільш завантажених транспортних шляхів у світі.

Через це сотні суден, у тому числі танкери з природним газом (LNG), зупинилися, що призвело до раптового дефіциту ресурсу. Як на ці фактори відреагували українські постачальники?

Скільки українці платитимуть за газ у квітні

Попри зростання цін у Європі та критичне ставлення постачальників до рішення уряду щодо обмеження ціни, після скасування державного регулювання більшість компаній залишили свої пропозиції на березневих показниках.

За даними джерел ЕП, така поведінка учасників газового ринку пов’язана з їх неофіційною розмовою з представниками влади, яка відбулася напередодні публікації квітневих пропозицій.

На ній, як кажуть співрозмовники ЕП, постачальникам “порадили” суттєво не переглядати вартість блакитного палива для населення в сторону збільшення.

Судячи з цін на квітень, більшість постачальників вирішили проігнорувати ринкові фактори та прислухалися до неофіційного заклику команди Зеленського.

Так, компанія “Мегаватт” опублікувала ціну на рівні 6,70 грн за кубометр, а трейдери “Еру Людям”, “Еру Трейдінг” і “Агросинтез Трейдінг” – 6,75 грн за кубометр.

Газ по 6,85 грн за кубометр запропонував постачальник “Промсервіс”.

Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” також лишила квітневу ціну на рівні 6,86 грн за кубометр. На такому ж рівні пропозиція компанії “Галнафтогаз”.

По 6,88 грн за кубометр продаватиме блакитне паливо волинянам дочірнє підприємство “Евода Трейд” комунального підприємства “Луцькводоканал”.

Ціну в 6,98 грн оприлюднила “Енерджі Трейд Груп”.

Регіональні газзбути, які контролюють левову частку ринку постачання газу для населення, озвучили ціну в 6,99 грн за кубометр.

Утім, більше десяти компаній оприлюднили ціни, вищі ніж ті, які встановлював уряд: від 7,60 грн і аж до 8,85 грн за кубометр. Найвищу вартість газу для споживачів встановила маріупольська “Азовгаз”.

Річний газовий продукт: що це? 

Ініціатива “річний газовий продукт” не нова не тільки для Європи, а і для України. Після запуску ринку газу у серпні 2020 року ГК “Нафтогаз України” пропонував клієнтам тарифний план “річний”.

Клієнти компанії, які оформили цей тарифний план минулого року, в залежності від місяця підписання платили за газ 4,73 грн, 5,24 грн або 6,45 грн за кубометр (минулого року вартість ресурсу річного тарифу декілька разів переглядалася в сторону збільшення у зв’язку зі зростанням цін на газ – ЕП.) незалежно від того, наскільки зростали ціни взимку.

За таким же принципом працюватиме і “газовий продукт”. Єдина відмінність – пропонувати його зобов’язані абсолютно усі постачальники.

Для чого це робиться?

За задумом ініціаторів, “газовий продукт” дозволить споживачам купувати газ протягом року за фіксованою ціною, що має убезпечити їх від коливань цін на ринку, а владу від необхідності встановлювати ручне регулювання тарифів, замість ринкового.

Як це працює?

Трейдерів зобов’яжуть до 25 квітня кожного року оприлюднювати на власних сайтах ціну ресурсу, що постачатиметься в рамках річного тарифу.

Пропозиція діятиме з 1 травня по 30 квітня наступного року. При цьому термін дії річного пакета не залежить від початку поставок. Навіть, якщо споживач перейшов на нього в серпні чи жовтні, тариф все рівно діятиме до 30 квітня.

Чи може змінюватися ціна?

Ні, трейдер не зможе змінювати ціну поставки в рамках річного пакета протягом періоду його дії. Вартість газу встановлюється на рік.

Як платити по “річному” тарифу?

Оплата рахунку постачальника необхідно здійснювати не пізніше 25 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Річна сума розбивається на кількість місяців постачання і здійснюється рівними платежами кожного місяця.

Які ще будуть пропозиції?

Споживач матиме можливість купувати на вибір інші види продуктів постачальника: подекадні (на 10 днів), помісячні або поквартальні.

Чи можна відмовитися від “річного” тарифу?

Так, навіть якщо клієнт обрав “річний” продукт упродовж року він може змінити його на місячний, а ось навпаки – навряд чи.

Саме зараз це питання активно обговорюється учасниками процесу, більшість з яких виступає проти того, щоб клієнт переходив на річний тариф після того, як ціни на газ почнуть зростати. Тому визначатися доведеться одразу.

Якими можуть бути ціни?

Кожен постачальник повинен сам визначити прийнятну ціну в залежності від ринкових умов. Якою вона буде спрогнозувати важко, але зрозуміло, що “річна” пропозиція являтиме собою щось усереднене між низькими цінами влітку та вищими взимку.

Співрозмовники ЕП в уряді припускають, що з великою ймовірністю ціна коливатиметься в межах 7-8 гривень за кубометр.

На якому етапі ініціатива і коли вона може бути ухвалена?

5 березня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг попередньо затвердила зміну правил гри. Однак після цього НКРЕКП опублікувала документ на власному сайті для обговорення та надання пропозицій.

Оскільки річний продукт регулятор запровадить вже з 1 травня, остаточне рішення ухвалять вже найближчим часом.

Коментарі

Останні новини

На Львівщині чоловік обкрадав громадян через “фішингові” сайти

За публічного обвинувачення Стрийської окружної прокуратури 22-річного чоловіка визнано винним. Його засуджено за шахрайство, легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом...

У ЗСУ заявили про черги охочих оновити свої дані в ТЦК

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки працюють цілодобово, тому військовозобов'язані зможуть у будь-який зручний для себе час виконати вимогу...

8 тис. євро за незаконний перетин кордону – затримано чергового організатора

23 квітня оперативники управління стратегічних розслідувань у Львівській області та слідчі слідчого управління обласної поліції на одній з АЗС...

Від початку року на Львівщині 175 дітей залишилися без батьківського піклування

Цьогоріч у перший квартал за участі служби у справах дітей Львівської ОВА в області обстежили 812 сімей. За невиконання...

У Яворівському районі на пункті прийому брухту стався вибух: загинули двоє людей

Поліцейські встановлюють причину вибуху, що відбувся в одному з сіл у Яворівському районі на Львівщині. Внаслідок події загинуло двоє...

росія виробляє стільки зброї, що уже почала заповнювати склади, – міністр оборони Німеччини

Росія виробляє вже більше зброї та боєприпасів, ніж їй потрібно для ведення агресивної війни проти України, та перейшла до накопичення...

У Львові презентують виставку старовинних галицьких плащаниць

25 квітня у храмі священномученика Климентія Шептицького, що на вулиці Максима Кривоноса, 1, презентують виставку старовинних плащаниць з галицьких церков....

Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, – міністр оборони

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, які через втрату паспорту...

Поліклініка у Львові, де військові проходять ВЛК, тепер з ремонтом та електронною чергою

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів про зміни після скандалу з поліклінікою Міноборони у Львові. Про це повідомив...

Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ

Уряд заборонив видавати паспорт громадянина України чи закордонний паспорт українським чоловікам за кордоном віком від 18 до 60 років....

У Львові хмарно, без опадів, до 11° тепла

У Львові хмарно з проясненнями. Вночі невеликий дощ, вдень без опадів. Вночі та вранці туман. Вітер південно-західний з переходом...

Байден підписав законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден підписав ухвалений Конгресом пакет законодавства, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та...

Дівчина намагалася продати свого 2-річного сина за 1 млн грн

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Дніпропетровської обласної прокуратури повідомлено про підозру 19-річній мешканці м. Дніпра за фактом торгівлі людьми,...

В Україні зростає захворюваність на кір

У 2023 році в Україні на кір захворіло 65 людей — це ушестеро більше, ніж у 2022 році, коли...

Силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР, – джерела

Заступник очільника Міноборони РФ Тимур Іванов опинився в російському СІЗО та переслідується режимом Путіна внаслідок активних заходів Головного управління...

Погода у Львові

Lviv
хмарно
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
89 %
5.3kmh
97 %
Чт
8 °
Пт
13 °
Сб
16 °
Нд
18 °
Пн
18 °
- Advertisement -