Події Зростання зарплат, пенсій, тарифів на комуналку: які зміни чекають...

Зростання зарплат, пенсій, тарифів на комуналку: які зміни чекають на українців з 1 січня

-

Зростання зарплат, пенсій, тарифів на комуналку: які зміни чекають на українців з 1 січня

Події Зростання зарплат, пенсій, тарифів на комуналку: які зміни чекають на українців з...

Від початку нового року в Україні набуде чинності низка законодавчих ініціатив, які торкнуться більшості українських громадян.

Про це повідомляє ТСН.

Зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму

Від 1 січня розмір мінімальної зарплати складатиме 6,5 тис. гривень. Прожитковий мінімум складатиме 2 393 гривні. Відповідний рівень цих двох базових величин був встановлений ухваленим на 2022 рік Державним бюджетом. Відповідно до цього будуть збільшені єдиний соціальний внесок та єдиний податок, про них докладніше розповімо нижче.

Через підвищення мінімальної зарплати зросте податок на нерухомість. Загальна ставка для всієї країни – не більш ніж 1,5% від мінімальної зарплати за кожен квадратний метр, тобто зайвий «квадрат» обійдеться в 97,50 грн. Податок накладають на ту площу, яка перевищує «норму» – 60 кв. м для квартири та 120 кв. м – для приватного будинку.

Нові правила для ФОПів

Від 1 січня 2022 року всі ФОПи 2-4 групи, незалежно від виду їхньої діяльності та рівня доходу, муситимуть користуватися касовими апаратами. Це нововведення торкнеться інтернет-магазинів, ресторанів, кафе, турагенцій, готелів, крамниць, магазинів ювелірних виробів тощо. Тож тим підприємцям, які ще не мають касового апарату, потрібно буде купити та зареєструвати нове обладнання, а також навчитись користуватись ним.

Невстановлення касових апаратів відповідними групами ФОПів загрожує сплатою штрафів у розмірі 100% від проданої продукції. Якщо порушення буде зафіксовано вдруге, то сплата штрафу становитиме 150% від вартості проданої з порушенням продукції. Водночас зазначимо, що наразі податкова зобов’язалася не штрафувати підприємців до завершення карантину.

Крім того, для підприємців від 1 січня зміниться розмір сплати єдиного соціального внеску та єдиного податку, на рівень яких впливають розмір мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму.

Так, для ФОП 1-ї групи ЄСВ від 1 січня становитиме 1430 гривень; єдиний податок – 248,1 грн. – не більше 10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01 січня 2022.

Для ФОП 2-ї групи ЄСВ становитиме 1430 гривень; єдиний податок – 1300 гривень – 20% від мінімальної заробітної плати, встановленої Законом на 01 січня 2022 року.

Для ФОП 3-ї групи ЄСВ становитиме 1430 гривень; єдиний податок – 5% доходу, або 3% доходу та ПДВ.

Підвищення пенсій

Від січня в Україні відбудеться перерахування пенсій для ліквідаторів та постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Це стосуватиметься майже 40 тисяч пенсіонерів.

Мінімальні виплати збільшать для:

  • тих, хто отримав першу групу інвалідності – до 6000 грн.;
  • тих, хто одержав другу групу інвалідності – до 4800 грн;
  • тих, хто одержав третю групу інвалідності – до 3700 грн.

Крім того, у січні заплановане підвищення пенсій на 9% для жінок, що народилися до 1962 року.

Тарифи

Експертка з питань у галузі ЖКГ Кристина Ненно у коментарі Фактам ICTV розповіла, що тарифи на комунальні послуги в Україні у 2022 році зростуть.

За її словами, електроенергія здорожчає на 20-45% для побутових споживачів та на 50-70% для бізнесу. Вартість опалення та гарячої води зросте від 50 до 70%, водопостачання та каналізація подорожчають на 20-30%.

Газ для побутових споживачів здорожчає на 15-20% (майже 9 грн за кубометр), а для теплокомуненерго коштуватиме на 30-50% більше, ніж раніше (не більше 8,5 грн за кубометр). Розподіл та доставка газу теж значно зростуть в ціні: на 40-60% (4-5 грн).

Кристина Ненно прогнозує, що тарифи на електроенергію зростатимуть щороку на 20-25%. Перше таке подорожчання відбудеться після закінчення цього опалювального сезону, тобто навесні 2022 року.

До 30 квітня 2022 року для споживачів ще діятиме фіксована ціна у розмірі 1,44 грн за 1 кВт/год для домогосподарств, які споживають до 250 кВт/год на місяць, і 1,68 грн 1 кВт/год для тих, хто споживає понад 250 кВт/год на місяць.

Але до кінця 2022 року прогнозується  ціна на рівні 1,73-1,8 грн за 1 кВт/год для тих, хто споживає менш як 250 кВт/год, а 2,02-2,10 грн – для тих, хто споживає більше.

Водночас, згідно з консенсус-прогнозом провідних фахівців у сфері макроаналізу та прогнозування, який оприлюднило Мінекономіки, у 2022 році ціна на газ підвищиться на 20%.

Тарифи на електроенергію можуть зрости на 17,5%, а на опалення та гарячу воду – на 18%.

Платні поліетиленові пакети

З 1 лютого за поліетиленові пакети доведеться платити. Їхня вартість становитиме 2 грн (без ручок та з бічними складками), 2,5 грн (з ручками та без бічних складок) і 3 грн (з ручками та бічними складками).

Але це не стосується біорозкладних пластикових пакетів, а також надтонких пакетів, що призначені для пакування свіжої риби та м’яса, сипучих продуктів та льоду, для яких пакет – це первинна упаковка. Їх планують заборонити після 2023 року.

За розповсюдження пластикових пакетів передбачено штраф від 8,5 тис. до 17 тис. грн, у разі повторного правопорушення – до 34 тис. грн.

Нові умови вступу

Вступна кампанія у 2022 році відбудеться у звичні для вступників терміни – у липні. Але на майбутніх студентів чекає низка нововведень. Так, Міносвіти вирішило посилити роль математики під час вступу до ВНЗ.

Тому математика стала другим обов’язковим конкурсним предметом для вступу на такі спеціальності: Політологія, Журналістика, Соціальна робота, Соціальне забезпечення. Раніше обов’язковим предметом була лише українська мова.

Також для вступу на спеціальність Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії ЗНО з математики є третім конкурсним предметом замість кількох предметів на вибір.

Відбулися зміни у предметах для вступу на медичні спеціальності. Тепер другим предметом можна буде обрати математику або хімію, а третім – фізику або біологію. А для вступників на спеціальності галузі знань Охорона здоров’я замість фахового випробування будуть використовуватись результати інтегрованого іспиту КРОК-М, якщо вони його складали.

Крім того, у Міносвіти вирішили скоротити перелік копій документів для вступників, які подають заяви в паперовій формі. Зокрема, тепер не потрібно буде подавати копії сертифікатів ЗНО та копію документа про раніше здобуту освіту, якщо ця інформація є в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Вступники матимуть можливість подати до п’яти заяв на місця державного замовлення. А ось для контрактної форми кількість заявок скоротили з 30 до 20.

Реєстрація для участі у ЗНО-2022 розпочнеться 1 лютого та триватиме до 9 березня 2022 року. Перше тестування заплановане на 23 травня, останнє – на 17 червня.

З 1 січня 2022 року для українських студентів підвищать стипендії. Розмір мінімальної (звичайної) академічної стипендії становитиме:

для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти – 1 250 грн;

для студентів закладів фахової передвищої освіти – 1 510 грн (підвищена – 1 930 грн);

для студентів закладів вищої освіти – 2 тис. грн (підвищена – 2 550 грн).

Підвищення податків для українців

У листопаді 2021 року Верховна Рада ухвалила так званий ресурсний законопроект. Він передбачає, що у 2022 році з’являться нові податки для українців.

Зокрема, запроваджується мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Це мінімальна сума податку, яку потрібно сплатити за земельну ділянку сільськогосподарського призначення. Вона становитиме близько 5% від вартості землі на рік. Але у 2022 і 2023 роках це буде 4%.

Не поширюватиметься мінімальне податкове зобов’язання на власників земельних ділянок у межах населених пунктів, тобто на землю на прибудинкових територіях.

Ще одна норма цього закону передбачає запровадження податку у розмірі 18% на доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції. Але він діятиме, якщо сума доходів від продажу перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати (78 тис. грн – з 1 січня і 80 400 грн – з 1 жовтня).

Крім того, для українців запроваджується податок у розмірі 18% на дохід, якщо громадянин продає третій та наступний після нього об’єкти нерухомості протягом одного року.

Наразі дохід від продажу одного об’єкта на рік не оподатковується, а продаж другого і наступних – оподатковується за ставкою 5%.

Компанія Amazon розіслала українським некомерційним користувачам повідомлення про стягнення податку на додану вартість (ПДВ) у розмірі 20% з 1 січня 2022 року. Раніше про це також заявляли Meta, Google, eBay та Adobe.

Такі нововведення пов’язані із тим, що у січні 2022 року набуває чинності так званий закон про податок на Google. Згідно з документом, онлайн-послуги, які компанії-нерезиденти надають українським користувачам, оподатковуються податком на додану вартість у розмірі 20%.

Національний спротив

З 1 січня 2022 року набуває чинності закон про національний спротив. Він є складовою частиною комплексної оборони держави.

Закон передбачає, що у складі Збройних сил України з’явиться окремий рід військ – Сили територіальної оборони. Крім того, територіальна оборона матиме цивільну складову (органи державної та місцевої влади) і військово-цивільну (штаби зон територіальної оборони, добровольчі формування територіальних громад).

Загалом керуватиме ними верховний головнокомандувач, тобто президент України, а безпосередні накази віддаватиме головнокомандувач ЗСУ через командувача Сил територіальної оборони.

У мирний час в Силах територіальної оборони служитимуть контрактники та офіцери-призовники, а в особливий період будуть долучатися військовозобов’язані та резервісти.

Добровольчі формування територіальних громад будуть формуватися за рахунок добровольців.

Військовий облік для жінок

Міністерство оборони суттєво розширило перелік спеціальностей та професій для жінок, яким потрібно стати на військовий облік протягом 2022 року.

До списку потрапили музиканти, журналісти, програмісти, піарники, юристи, соцпрацівники, працівники ресторанів та готелів та багато інших. Загалом представники понад 100 сфер діяльності.

Повний перелік професій жінок-військовозобов’язаних можна побачити за посиланням. Усі, хто потрапив до цього списку, будуть зобов’язані стати на облік у військкоматі до кінця 2022 року.

Жінок, що стали на облік, можуть призвати на службу або у разі військового становища в країні, або при мобілізації – але й у тому і в іншому випадку необхідна згода військовозобов’язаної.

У 2023 році штраф за відмову жінки ставати на військовий облік становитиме від 850 до 1500 грн, керівника її підприємства чи організації оштрафують на суму від 5,5 тис. до 8,5 тис. гривень.

У Міноборони обіцяють розробити детальний алгоритм взяття жінок на військовий облік. Але з переліком необхідних документів вже можна ознайомитися за посиланням.

Штрафи за вказування статі у вакансії

З 8 січня 2022 року роботодавців штрафуватимуть за те, що вони вказують певну стать у вакансіях (тільки для жінок, або тільки для чоловіків).

Розмір штрафу дорівнюватиме десятикратному розміру мінімальної зарплати (з січня – 65 тис. грн, з жовтня – 67 тис. грн). Але це правило не стосується специфічної роботи, яка може виконуватися винятково чоловіком або жінкою.

Повернення техогляду

Обов’язковий техогляд для легкових автомобілів в Україні скасували у 2011 році. Зараз обов’язкове проходження техогляду передбачене лише для комерційних транспортних засобів: автобусів, вантажівок, ліцензованих таксі.

Але коли у 2014 році Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС, то зобов’язалася повернути технічний огляд для всіх власників автомобілів.

Виконати це зобов’язання держава повинна не пізніше, ніж за п’ять років після набуття чинності угоди в повному обсязі, тобто до вересня 2022 року.

За керування без прав українцям доведеться заплатити 425 грн, а якщо водій не отримав дозвіл та не отримав посвідчення – штраф у розмірі 3 400 грн. За повторне порушення – 20 400 грн.

За керування авто під дією алкоголю також посилили покарання – 17 тис. грн штрафу та позбавлення прав на рік. У разі повторного порушення водія зобов’яжуть виплатити 34 тис. грн і позбавлять прав на три роки.

Пандемія та бустерна доза вакцини

Наразі фахівці роблять різні прогнози щодо того, як довго триватиме пандемія коронавірусу. Так, головний експерт ВООЗ з Covid-кризи Марія Ван Керкхове переконана, що стримування розповсюдження коронавірусу наступного року можливе.

Світ може стати свідком того, як Covid-пандемія почне перетворюватися на ендемічне захворювання, подібне до інших, з якими живе людство. Але за умови, що кричуща нерівність у доступі до вакцин не затягне її і не з’являться гірші варіанти.

Тим часом країни вже почали застосовувати додаткову дозу вакцини від Covid-19, щоб захистити своїх громадян.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко запевнив, що в Україні готові до запровадження бустерного щеплення від коронавірусу. Країна вже домовилася про постачання препаратів для Covid-вакцинації на наступні декілька років.

Бустерна вакцинація в Україні може з’явитися вже у січні-лютому 2022 року. Але у МОЗ переконані, що почати робити щеплення третьою дозою можна за умови, що щонайменше 50% українців отримають дві дози вакцини.

Коментарі

Останні новини

Цієї суботи на Личакові помоляться за полеглих захисників

У суботу, 27 квітня, об 11:00 на полях почесних поховань Личаківського кладовища відбудеться поминальна молитва за полеглих захисників України....

Затримано весь склад однієї із «виборчих комісій», яка діяла під час окупації Херсонщини

Контррозвідка Служби безпеки затримала ще дев’ятьох колаборантів, які співпрацювали з агресором під час окупації правобережжя Херсонщини. Усі вони входили...

У Львівському палаці мистецтв відкрили експозицію картин Мирослава Отковича

В пам’ять про Народного художника України Мирослава Отковича (1947–2021) у Львівському палаці мистецтв відкрили виставковий проєкт. Відкриття виставки «Хліб...

Цього тижня у Львові діють мобільні пункти вакцинації

До кінця тижня у Львові працюють мобільні пункти вакцинації, де охочі можуть швидко та у зручний для себе час...

МЗС: росія бреше про нібито плани Польщі анексувати частину України

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що російські лідери та пропагандисти намагаються спровокувати конфлікт між поляками і українцями, в...

На Львівщині чоловік обкрадав громадян через “фішингові” сайти

За публічного обвинувачення Стрийської окружної прокуратури 22-річного чоловіка визнано винним. Його засуджено за шахрайство, легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом...

У ЗСУ заявили про черги охочих оновити свої дані в ТЦК

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки працюють цілодобово, тому військовозобов'язані зможуть у будь-який зручний для себе час виконати вимогу...

8 тис. євро за незаконний перетин кордону – затримано чергового організатора

23 квітня оперативники управління стратегічних розслідувань у Львівській області та слідчі слідчого управління обласної поліції на одній з АЗС...

Від початку року на Львівщині 175 дітей залишилися без батьківського піклування

Цьогоріч у перший квартал за участі служби у справах дітей Львівської ОВА в області обстежили 812 сімей. За невиконання...

У Яворівському районі на пункті прийому брухту стався вибух: загинули двоє людей

Поліцейські встановлюють причину вибуху, що відбувся в одному з сіл у Яворівському районі на Львівщині. Внаслідок події загинуло двоє...

росія виробляє стільки зброї, що уже почала заповнювати склади, – міністр оборони Німеччини

Росія виробляє вже більше зброї та боєприпасів, ніж їй потрібно для ведення агресивної війни проти України, та перейшла до накопичення...

У Львові презентують виставку старовинних галицьких плащаниць

25 квітня у храмі священномученика Климентія Шептицького, що на вулиці Максима Кривоноса, 1, презентують виставку старовинних плащаниць з галицьких церков....

Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, – міністр оборони

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, які через втрату паспорту...

Поліклініка у Львові, де військові проходять ВЛК, тепер з ремонтом та електронною чергою

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів про зміни після скандалу з поліклінікою Міноборони у Львові. Про це повідомив...

Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ

Уряд заборонив видавати паспорт громадянина України чи закордонний паспорт українським чоловікам за кордоном віком від 18 до 60 років....

Погода у Львові

Lviv
хмарно
7.5 ° C
7.5 °
7.5 °
72 %
3.4kmh
100 %
Чт
7 °
Пт
14 °
Сб
16 °
Нд
19 °
Пн
19 °
- Advertisement -