Акценти Реформи України в обмін на зброю й розвідінформацію: стали...

Реформи України в обмін на зброю й розвідінформацію: стали відомі умови “безпекових гарантій” від G7

-

Реформи України в обмін на зброю й розвідінформацію: стали відомі умови “безпекових гарантій” від G7

Акценти Реформи України в обмін на зброю й розвідінформацію: стали відомі умови “безпекових...

Взамін безпекових гарантій країн “Групи семи” (подальші поставки зброї, обладнання для ЗСУ, їхнє навчання, надання розвідувальної інформації тощо) Україна взяла зобов’язання, зокрема, продовжувати реформи своїх правоохоронних органів, судової системи, боротьби з корупцією, корпоративного управління, економіки, сектору безпеки, держуправління, а також просувати оборонні реформи і посилювати прозорість використання партнерської допомоги.

Про це йдеться у Спільній декларації про підтримку України лідерів країн G7 (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Японія), яку 12 липня опублікував сайт президента України.

Спільна декларація про підтримку України

12 липня 2023 року

Ми, лідери «Групи семи» (G7), підтверджуємо нашу непохитну відданість стратегічній меті створення вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію.

Ми підтверджуємо, що безпека України є невід’ємною частиною безпеки євроатлантичного регіону.

Ми вважаємо незаконне і неспровоковане вторгнення Росії в Україну загрозою міжнародному миру і безпеці, грубим порушенням міжнародного права, в тому числі Статуту ООН, і несумісним з нашими безпековими інтересами. Ми будемо підтримувати Україну в її захисті від російської агресії стільки часу, скільки буде потрібно.

Ми єдині в нашій незмінній підтримці України, яка ґрунтується на наших спільних демократичних цінностях та інтересах, передусім на повазі до Статуту ООН і принципів територіальної цілісності та суверенітету.

Сьогодні ми розпочинаємо переговори з Україною з метою формалізації – через двосторонні безпекові зобов’язання і домовленості, узгоджені з цією багатосторонньою рамковою угодою, згідно з нашими відповідними правовими і конституційними вимогами – нашої незмінної підтримки України, яка захищає свій суверенітет і територіальну цілісність, відновлює свою економіку, захищає своїх громадян і прагне до інтеграції в євроатлантичну спільноту. Ми доручимо нашим командам негайно розпочати ці дискусії.

Кожен з нас працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов’язаннями і домовленостями у сфері безпеки, спрямованими на:

a) Забезпечення стійких сил, здатних захищати Україну зараз і стримувати російську агресію в майбутньому, шляхом продовження надання:

  • допомоги у сфері безпеки та сучасного військового обладнання на суші, в повітрі та на морі з пріоритетом на протиповітряну оборону, далекобійну артилерію та вогневі засоби дальньої дії, бронетехніку та інші ключові засоби, такі як бойова авіація, а також шляхом сприяння підвищенню рівня оперативної сумісності з євроатлантичними партнерами;
  • підтримка подальшого розвитку оборонно-промислової бази України;
  • тренування та навчання українських збройних сил;
  • обмін розвідданими та співробітництво;
  • підтримка ініціатив з кіберзахисту, безпеки та стійкості, в тому числі для протидії гібридним загрозам.

b) Зміцнення економічної стабільності та стійкості України, у тому числі через зусилля з реконструкції та відновлення, з метою створення умов, сприятливих для просування економічного процвітання України, включаючи її енергетичну безпеку.

c) Надання технічної та фінансової підтримки для задоволення нагальних потреб України, спричинених війною з Росією, а також для того, щоб Україна могла продовжувати впроваджувати ефективний порядок денний реформ, який підтримуватиме належне врядування, необхідне для просування на шляху до євроатлантичних прагнень.

У разі майбутнього збройного нападу з боку Росії ми маємо намір негайно провести консультації з Україною для визначення відповідних подальших кроків. Ми маємо намір, згідно з нашими відповідними правовими та конституційними вимогами, надати Україні швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, сучасну військову техніку на суші, морі та в повітрі, а також економічну допомогу, накласти на Росію економічні та інші витрати, а також консультуватися з Україною щодо її потреб під час здійснення нею права на самооборону, закріпленого у статті 51 Статуту Організації Об’єднаних Націй. З цією метою ми працюватимемо з Україною над розширеним пакетом безпекових зобов’язань і домовленостей на випадок майбутньої агресії, щоб дозволити Україні захистити свою територію і суверенітет.

На додаток до вищезазначених елементів ми залишаємося відданими підтримці України шляхом притягнення Росії до відповідальності. Це включає в себе роботу над тим, щоб ціна агресії для Росії продовжувала зростати, в тому числі через санкції та експортний контроль, а також підтримку зусиль, спрямованих на притягнення до відповідальності осіб, винних у воєнних злочинах та інших міжнародних злочинах, скоєних в Україні та проти неї, включно з нападами на критично важливу цивільну інфраструктуру. Не повинно бути безкарності за воєнні злочини та інші звірства. У цьому контексті ми підтверджуємо нашу відданість притягненню винних до відповідальності згідно з міжнародним правом, у тому числі шляхом підтримки зусиль міжнародних механізмів, таких як Міжнародний кримінальний суд (МКС).

Ми підтверджуємо, що, відповідно до наших правових систем, суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться знерухомленими доти, доки Росія не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні. Ми визнаємо необхідність створення міжнародного механізму відшкодування збитків, втрат або поранень, завданих російською агресією, і висловлюємо нашу готовність вивчити варіанти розробки відповідних механізмів.

Зі свого боку Україна зобов’язується:

a) Робити позитивний внесок у безпеку партнерів та посилювати заходи прозорості та підзвітності щодо партнерської допомоги.

b) Продовжувати реалізацію реформ правоохоронних органів, судової системи, боротьби з корупцією, корпоративного управління, економіки, сектору безпеки та державного управління, які підкреслюють її відданість демократії, верховенству права, повазі до прав людини та свободи ЗМІ, а також виводять її економіку на сталий шлях розвитку.

c) Просувати оборонні реформи і модернізацію, зокрема шляхом посилення демократичного цивільного контролю над збройними силами та підвищення ефективності й прозорості в оборонних установах і промисловості України.

ЄС та його держави-члени готові зробити свій внесок у ці зусилля і швидко розглянуть модальності такого внеску.

Ці зусилля будуть продовжуватися, в той час як Україна прямує шляхом до майбутнього членства у євроатлантичному співтоваристві.

Інші країни, які бажають зробити свій внесок у ці зусилля, спрямовані на забезпечення вільної, сильної, незалежної та суверенної України, можуть приєднатися до цієї Спільної декларації в будь-який час.

Коментарі

Останні новини

На День міста у Львові замайоріли прапори військових та оборонних сил України

Львову – 768 років! З нагоди Дня міста на площі Ринок відбулась урочиста церемонія винесення прапорів військових та оборонних...

Львів вперше відзначає День міста у квітні

У вихідні, 27-28 квітня, Львів відзначатиме День міста – 768 років від першої письмової згадки. День міста присвятять захисникам...

Одна з російських ракет впала за 15 км від кордону з Польщею

Прем’єр Польщі Дональд Туск заявив, що у ніч на суботу одна з ракет Росії, що атакували Україну, впала за...

Потрійне автозіткнення у Львівському районі: травмовано три людини

Внаслідок потрійного автозіткнення у Львівському районі травмовані три людини – поліцейські встановлюють обставини події. Дорожньо-транспортна пригода сталася 26 квітня,...

Керівників найбільших операторів державних лотерей підозрюють в організації нелегальних азартних ігор

Керівників двох підприємств – найбільших операторів державних лотерей в Україні підозрюють в організації нелегальних азартних ігор. Про це повідомив Офіс...

Переможцем конкурсу на посаду керівника Львівського онкоцентру став Олег Дуда

26 квітня відбулося засідання конкурсної комісії з обрання генерального директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичний центру. Конкурсна комісія заслухала кандидата...

Уночі атаковано об’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській областях 

Ворог вчергове атакував енергетичну інфраструктуру країни! Зокрема, атаковані об’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській областях.  Про це повідомив міністр енергетики України...

Погода у вихідні буде чудовою і збережеться впродовж наступного тижня

27 квітня у Львові вдень 17 – 19° тепла. Про це повідомив Львівський регіональний центр з гідрометеорології. По Львівській області: Хмарно...

У Варшаві тестуватимуть систему оповіщення населення

У Варшаві впродовж місяця тестуватимуть цивільну систему оповіщення. Як повідомила речниця Мазовецького воєводи, в робочі дні аж по 24 травня...

У Львові вшанували пам’ять усіх жертв Чорнобильської трагедії

Сьогодні, 26 квітня, біля меморіалу «Героям і жертвам Чорнобиля» відбулись пам’ятні заходи до 38-ї річниці Чорнобильської катастрофи. Усі присутні...

У Львові виступить піаніст Усеін Бекіров

27 квітня в рамках Міжнародного фестивалю Lviv Jazz Days 2024 відбудеться концерт авторської джазової музики від «Usein Bekirov Project». Про...

Хто з чоловіків може отримати паспорт за кордоном після 25 квітня

Від 25 квітня в Україні почали діяти нові правила щодо отримання паспортів за кордоном. Тепер чоловіки віком від 18...

Заступнику гендиректора “росатома” оголошено підозру: пограбував ЧАЕС

Слідчі Національної поліції України оголосили підозру заступнику гендиректора «Росатома» — російському генерал-майору поліції Мулюкіну Миколі Миколайовичу, 1958 р.н. Під...

У ТЦК Львівщини заявили про нову хвилю фейків щодо роботи його працівників

У соціальних мережах поширюють неправдиві повідомлення про роботу РТЦК та СП Львівської області – про нібито значне збільшення кількості...

До Львова прибув Посол Німеччини в Україні

Сьогодні до львівської мерії завітав Мартін Єґер, Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні. На зустрічі з міським головою...

Погода у Львові

Lviv
рвані хмари
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
45 %
1.9kmh
68 %
Сб
16 °
Нд
19 °
Пн
19 °
Вт
19 °
Ср
20 °
- Advertisement -