Львів У Львові може з’явитися вулиця Кастуся Калиновського

У Львові може з’явитися вулиця Кастуся Калиновського

-

У Львові може з’явитися вулиця Кастуся Калиновського

Львів У Львові може з’явитися вулиця Кастуся Калиновського

Міського голову Львова Андрія Садового та депутатський корпус просять під час наступної сесії Львівської міської ради розглянути ідею присвоїти одній із центральних вулиць міста імені Кастуся Калиновського. Авторами звернення виступили Білоруський Інформаційний Центр у Львові та ГО «Західний Інформаційний Фронт». 

2 лютого виповнюється 186-та річниця від дня народження Кастуся Калиновського – національного білоруського героя, який є символом боротьби проти російської окупації.

«Україна є частиною великої європейської сім’ї, ми складаємо єдине ціле з ЄС у протистоянні з путінським рашизмом і лукашенківською тиранією, ми розділяємо одні цінності і спільно висловлюємо підтримку білоруському народу у його боротьбі за визволення від путінсько-лукашистської окупації та репресивного антинародного режиму», – пишуть ініціатори.

На їхню думку, таке рішення буде потужним сигналом і жестом на підтримку білоруському народу в час посилення репресій проти опозиції, політичних в’язнів, що відбуваються в Білорусі.

«Це стане потужним знаком солідарності львів’ян для білоруського опозиційного до режиму суспільства», – переконані голова наглядової ради ГО «Західний Інформаційний Фронт» Євген Магда, голова цієї громадської організації Юрій Кміть та керівниця Білоруського інформаційного центру у Львові Аліна Рудіна.

У листі до міської влади автори також розповіли про основні віхи біографії Вікентія Костянтина (Кастуся) Калиновського, якого стратили за організацію повстання у віці 26 років.

До речі, 1 лютого 1863 року розпочалося повстання під проводом білоруського героя, якого вважають батьком білоруської нації. Повстання охопило внличезну територію та зачепило територію теперішньої України та навіть шматок Львівщини.

Саме під час повстання 1863-1864 років проти московського панування завдяки йому відбулося виокремлення загальнопольського руху білоруського та литовського націоналізму.

Повстання, що розпочали 161 рік тому, в Польщі називають Січневим, на росії – польським, а в Білорусі – повстанням Калиновського.

Тоді ж Кастусь Калиновський у в’язниці сформулював національний маніфест білорусів, що актуальний і сьогодні.

Калиновський одним із перших відкинув російську тезу про «братерство» білоруського та російського народів, різко її критикував, писав про рекрутинг, висилку до Сибіру, порівнював російських чиновників зі саранчею. Ще тоді Калиновський називав це найбільшою геополітичною загрозою для існування Білорусі та білоруського народу. Це – «москаль, Росія».

Кастусь розумів, що з усіх сусідів саме росія розробила найґрунтовнішу ідеологічну та історичну аргументацію для асиміляції білорусів, писав про несправедливу заборону унійної церкви, порушував питання про освіту рідною мовою.

«Москаль… там, де жили поляки, литовці та білоруси, будує московські школи, і в цих школах навчають московською, там ніколи не почуєш слова польського,  литовського чи білоруського».

На території Білорусі та Литви за часи повстання відбулося 1 229 боїв та сутичок за участі 220 повстанських загонів. Через їхні лави пройшло до 77 тисяч осіб. З них загинуло 5 934 повстанці (найбільше – у Гродненській і Ковенській областях).

У травні 1863 року для придушення повстання до Вільнюса направили Михайла Муравйова (на прізвисько Вішальник). Той застосовував до повстанців жорсткі репресії. У Білорусі стратили 128 повстанців, на каторгу заслали понад 850 осіб, виселили приблизно 12,5 тисяч людей.

Самого Калиновського королівський військово-польовий суд наказав стратити. 22 березня Кастуся Калиновського публічно повісили на торговій площі Лукішка у Вільнюсі.

Його таємно поховали на горі Гедиміна (Замковій) у Вільнюсі поряд з іншими ватажками й учасниками повстання, убитими за наказом російської окупаційної влади. Усі могили зрівняли із землею – щоби вони не перетворилися на місце паломництва.

Але повстання стало поштовхом для формування цілого «покоління 1863-го», яке усвідомило свою причетність до білоруського народу.

У січні 2017 року на горі Гедиміна у Вільнюсі випадково знайшли останки Кастуся Калиновського та його близьких соратників. 22 листопада 2019 року відбулося урочисте перепоховання Кастуся Калиновського й інших повстанців, на яке зібралися тисячі білорусів. Для десятків тисяч білорусів, які зараз проживають у Литві, цвинтар Росс у Вільнюсі став місцем паломництва.

Тепер полк його імені щодня воює у складі Збройних Сил України російською з імперією за вільну Білорусь. А в самій Білорусі оскверняють постать білоруського національного героя і знищують об’єкти, пов’язані з ним чи названі на його честь. Для білоруських націоналістів Кастусь Калиновський – це як Степан Бандера в Україні.

Із в’язниці Кастусь Калиновський передав на волю «Листи з-під шибениці»:

«…Браття мої, побратими. З-під шибениці московської доводиться мені вам писати, і, можливо, в останній раз. Гірко покидати земельку рідну і тебе, дорогий мій народе. Груди застогнуть, заболить серце, – та не жаль загинути за твою правду… Нема ж, побратими, більшого щастя на цім світі, ніж коли людина в голові має розум і науку… Але як день з ніччю не ходить разом, так не йде разом наука правдива із неволею московською. Допоки вона у нас буде, у нас нічого не буде, не буде правди, багатства та ніякої науки, – лише нами, як скотиною, вертіти будуть не для добра, а на нашу погибель… Бо я тобі з-під шибениці говорю, Народе, що тоді лиш заживеш щасливо, коли над тобою Москаля вже не буде.

Слуга Ясько — господар з-під Вільнюса».

Коментарі

Останні новини

Зеленський: Україні потрібно щонайменше 7 систем Patriot

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно щонайменше 7 систем ППО Patriot і закликав партнерів не втрачати час, щоб...

На День міста у Львові замайоріли прапори військових та оборонних сил України

Львову – 768 років! З нагоди Дня міста на площі Ринок відбулась урочиста церемонія винесення прапорів військових та оборонних...

Львів вперше відзначає День міста у квітні

У вихідні, 27-28 квітня, Львів відзначатиме День міста – 768 років від першої письмової згадки. День міста присвятять захисникам...

Одна з російських ракет впала за 15 км від кордону з Польщею

Прем’єр Польщі Дональд Туск заявив, що у ніч на суботу одна з ракет Росії, що атакували Україну, впала за...

Потрійне автозіткнення у Львівському районі: травмовано три людини

Внаслідок потрійного автозіткнення у Львівському районі травмовані три людини – поліцейські встановлюють обставини події. Дорожньо-транспортна пригода сталася 26 квітня,...

Керівників найбільших операторів державних лотерей підозрюють в організації нелегальних азартних ігор

Керівників двох підприємств – найбільших операторів державних лотерей в Україні підозрюють в організації нелегальних азартних ігор. Про це повідомив Офіс...

Переможцем конкурсу на посаду керівника Львівського онкоцентру став Олег Дуда

26 квітня відбулося засідання конкурсної комісії з обрання генерального директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичний центру. Конкурсна комісія заслухала кандидата...

Уночі атаковано об’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській областях 

Ворог вчергове атакував енергетичну інфраструктуру країни! Зокрема, атаковані об’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській областях.  Про це повідомив міністр енергетики України...

Погода у вихідні буде чудовою і збережеться впродовж наступного тижня

27 квітня у Львові вдень 17 – 19° тепла. Про це повідомив Львівський регіональний центр з гідрометеорології. По Львівській області: Хмарно...

У Варшаві тестуватимуть систему оповіщення населення

У Варшаві впродовж місяця тестуватимуть цивільну систему оповіщення. Як повідомила речниця Мазовецького воєводи, в робочі дні аж по 24 травня...

У Львові вшанували пам’ять усіх жертв Чорнобильської трагедії

Сьогодні, 26 квітня, біля меморіалу «Героям і жертвам Чорнобиля» відбулись пам’ятні заходи до 38-ї річниці Чорнобильської катастрофи. Усі присутні...

У Львові виступить піаніст Усеін Бекіров

27 квітня в рамках Міжнародного фестивалю Lviv Jazz Days 2024 відбудеться концерт авторської джазової музики від «Usein Bekirov Project». Про...

Хто з чоловіків може отримати паспорт за кордоном після 25 квітня

Від 25 квітня в Україні почали діяти нові правила щодо отримання паспортів за кордоном. Тепер чоловіки віком від 18...

Заступнику гендиректора “росатома” оголошено підозру: пограбував ЧАЕС

Слідчі Національної поліції України оголосили підозру заступнику гендиректора «Росатома» — російському генерал-майору поліції Мулюкіну Миколі Миколайовичу, 1958 р.н. Під...

У ТЦК Львівщини заявили про нову хвилю фейків щодо роботи його працівників

У соціальних мережах поширюють неправдиві повідомлення про роботу РТЦК та СП Львівської області – про нібито значне збільшення кількості...

Погода у Львові

Lviv
чисте небо
8.4 ° C
8.4 °
8.4 °
86 %
2.9kmh
9 %
Нд
19 °
Пн
18 °
Вт
18 °
Ср
18 °
Чт
11 °
- Advertisement -