Акценти Який скажений собака вкусив конгресменку українського походження Вікторію Спартц? 

Який скажений собака вкусив конгресменку українського походження Вікторію Спартц? 

-

Який скажений собака вкусив конгресменку українського походження Вікторію Спартц? 

Акценти Який скажений собака вкусив конгресменку українського походження Вікторію Спартц? 

Знайомтесь – Вікторія Спартц,  конгресменка США, вона ж  Вікторія Кульгейко. Народилась місті в Носівка, що на  Чернігівщині. Вищу освіту здобула в Києві. У потязі до Москви зустріла Джейсона Спартца, коли після практики в Польщі їхала в гості до тітки. Одружилася у 2000 році у США. У листопаді 2020 року Спартц обрали до Палати представників Сполучених Штатів, і вона стала першою етнічною українкою в Конгресі США.

На проміжних виборах у 2022 році Вікторія зберегла своє місце в Конгресі. Учора 20, квітня, коли у Палаті представників голосували за такий важливий для України законопроєкт, що передбачає воєнну допомогу нашій країні, Вікторія Спартц подала поправки, щоб значно «обрубати» цю допомогу. Слава Богу, всі пропозиції українки були провалені, і Палата представників нарешті, після майже півроку суперечок ухвалила пакетний законопроєкт, який містить 61 млрд дол. на снаряди і ракети для України.

І от постає питання, яка скажена муха вкусила Вікторію Спартц, що вона тепер голосує проти України. При чому робить це, усвідомлюючи, що без допомоги від США росіяни прорвуть фронт і Україна зазнає ще більш людських і територіальних втрат. І як пояснити ті фатальні зміни, які відбуваються з Вікторією? Судіть самі, Спартц стала однією із перших офіційних осіб США, що назвали дії Росії в Україні «воєнними злочинами», а російське вторгнення «божевільним геноцидом українського народу» (Цитуємо за Вікіпедією). На початку березня 2022 року будинок, де мешкала її 95-річна бабуся і де Спартц прожила перших 5 років свого життя,  постраждав від російських бомбардувань.

Разом із сенатором США Стівом Дейнсом вона стала першою з офіційних представників США, хто відвідав Україну після початку повномасштабного вторгнення Росії. Також є єдиною серед законодавців США, хто відвідав прифронтові зони. Загалом, упродовж квітня-травня 2022 року шість разів відвідала Україну, разом із неоголошеним візитом до Бучі із сенатором США Стівом Дейнсом і візитом до Львова, Києва та Одеси з конгресменом Тімом Волбергом. 9 травня 2022 року взяла участь в урочистій церемонії підписання в Овальному кабінеті Білого дому Закону про ленд-ліз для захисту демократії Україною.

Вікторія Спартц
Tom Williams / CQ-Roll Call, Inc / Getty Images

І от приблизно саме в той час пані Спартц, скажімо так,  «перемкнуло». У липні 2022 року Вікторія надіслала листа президенту Джо Байдену з проханням надати інформацію щодо наглядових процедур, які здійснюються щодо керівника Офісу президента Зеленського Андрія Єрмака: «На підставі різноманітних розвідувальних даних, дій Єрмака в Україні та його ймовірних угод із Росією, Конгресу необхідно терміново отримати цю інформацію, щоб підтвердити або спростувати різні серйозні звинувачення». Проте 9 липня конгресвумен від демократів з 9 округу Огайо Марсі Каптур підтримала Зеленського в його вмінні обирати лояльних посадових осіб та назвала підозру у зв’язках Єрмака з Росією «необачною допомогою» Володимиру Путіну.

Більше того, тоді ж Вікторія Спартц підтримала явно фсбешну ІПСО, що начебто Україна продає зброю, яку партнери надають Україні. На таке блюзнірство навіть був змушений відреагувати міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. У липні 2022 року  в інтерв’ю Forbes, він заявив: «Заяви членкині Палати представників США Вікторії Спартц збігається з наративом росії про нібито продаж зброї, яку партнери надають Україні». (Цитуємо за Укрінформом).

«Два місяці тому дезінформація про те, що зброя, яку постачають партнери в Україну, розповзеться по світу, почала зʼявлятися в медіа країн, які ми небезпідставно вважаємо наближеними до росії. У нас із деякими з них усе ще є дипломатичні відносини, тому називати їх не буду. Всі, хто займається інформаційним простором, зрозуміли: почався вкид», – сказав тоді Кулеба .

Міністр МЗС України Дмитро Кулеба

«Тобто історія розганялася планомірно останні два місяці. Я це бачив із самого початку, і ми попередили партнерів, що росіяни будуть розганяти це», – зауважив глава МЗС.

У підсумку міністр констатував, що наратив про продаж Україною зброї партнерів стовідсотково запущений росією.

«Потім пані Спартц сказала, що ця зброя може опинитися в Сирії або в Мексиці. Я розумію чому. Тому що слово «Мексика» працює з точки зору внутрішньої політики США. У мене немає підстав зараз стверджувати, свідомо чи несвідомо вона поширює цей наратив, я хочу чітко це зафіксувати. Але те, що її наратив і наратив рф збігаються, це факт, який усі побачили», – наголосив Кулеба.

І от тепер напередодні надважливого голосування у Палаті представників Вікторія Спартц знову взялась за старе. До слова, одна з правок (цитуємо за «Європейською правдою»), що не пройшли, пропонувала виключити із законопроєкту положення, пов’язані з програмою PDA – вона дозволяє Білому дому виділяти Україні зброю безпосередньо зі складів американської армії. Ідеться про 7,8 мільярда доларів.

Ще дві поправки стосувалися економічної допомоги Україні, закладеної в проєкт: Спартц пропонувала виключити згадку про понад 7,8 млрд дол. допомоги в кредит і заборонити президенту США списувати заборгованість України за певних умов.

Четверта поправка конгресвуменки виключала з пакета 481 млн дол. фінансування Міністерства охорони здоров’я США для біженців, а п’ята – пропонувала заборонити використовувати кошти за програмою FMF (замовлення зброї безпосередньо у виробників на потреби союзника США) “країнам, постраждалим від війни в Україні”.

Тобто, якби ці правки пройшли б, то обіцяний 61 млрд  дол. воєнної допомоги Україні від США «всох»  би більш як на 16 млрд дол.

Тобто, прикрившись образом борця зі зловісним головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, Вікторія Спартц, по суті, вже більше року веде в США кампанію проти постачання американської зброї Україні.  Так, вона заявляє, що не проти постачання летальної зброї, але ж її поправки свідчать про інше.   Заборона Білому дому виділяти Україні зброю безпосередньо зі складів американської армії – це хіба не заборона на постачання летальної зброї?

Також простежується ще одна особливість тих кроків, які Спартц робить на підтримку України. Ці кроки згодом виявляються безрезультатними. 2022 року вона бере участь в церемонії підписання в Овальному кабінеті Закону про ленд-ліз для захисту демократії в Україні (ми про це писали вище) – цей закон не запрацював і досі.   18 січня 2023 року Спартц звернулася до адміністрації Президента США Джо Байдена з закликом надати Україні ракетні системи GMLRS і ATACMS оскільки «найближчі шість місяців стануть вирішальними для України», однак ці ракети ніхто не надав і не міг надати, бо мав бути ухвалений відповідний законопроєкт. Його, власне, і ухвалили  20 квітня, і Спартц намагалась зашкодити цьому.

І насамкінець. Не хочеться вірити, що перша етнічна українка в Конгресі США висить на гачку у  російських спецслужб. Можливо, Вікторія Спартц справді щиро вірить, що вона воїн світла, який має врятувати Україну від Андрія Єрмака. Хай там як, але коли наступного разу вона приїде до Львова, то міському голові Львова Андрієві Садовому не годилося б з нею пити каву і нахвалювати її, як то вже було, бо після його, Садового, дружби з російським олігархом Фрідманом, що фінансує армію путіна, і після його, Садового, заяв на захист російської мови, то вже геть було б не прийнятно, щоб фсбешки так часто «юзали» міського голову Львова.

Андрій Сумний

Коментарі

Останні новини

ЦВК: путін нелегітимний

Центральна виборча комісія на своєму засіданні 8 травня назвала результати так званих виборів правителя РФ Володимира Путіна нікчемними, а...

На Львівщині відкрили виставку українських та італійських митців

Сьогодні, 8 травня, у Львівському палаці мистецтв відбулось відкриття виставки мистецтва «Діалоги. Рефлексії в кольорі про війну, мир, опір...

Міжнародний день музеїв у Львові. Програма

Щороку 18 травня світ відзначає Міжнародний день музеїв, за ініціативи Міжнародної ради музеїв ICOM. З цієї нагоди 25 музеїв...

Ворог атакував об’єкти критичної інфраструктури Львівщини – розпочато розслідування

За процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури розпочато досудові розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст....

Сьогодні з 18.00 до 23.00 можуть вимкнути світло

Сьогодні ввечері з 18:00 до 23:00 можливе обмеження побутових та промислових споживачів по всій Україні. Обмеження будуть рівномірно розподілені...

У Львові показали всі проєктні пропозиції на конкурс меморіалу Героїв України

Департамент архітектури та просторового розвитку Львова оприлюднив каталог конкурсних проєктів Всеукраїнського архітектурного конкурсу на меморіальний комплекс військових поховань Героїв...

З 13 травня парки Львова оброблятимуть від кліщів

З понеділка, 13 травня, у Львівській міській територіальній громаді розпочнуть акарацидну обробку парків, лісопарків та зелених зон. Обробка триватиме...

У Львові вшанували пам’ять жертв Другої світової війни

Сьогодні, 8 травня, у Львові вшанували пам’ять мільйонів людей, які загинули у Другій світовій війні. Спершу поклали квіти і...

У Польщі затримали дезертира з російської армії

Співробітники Підляського відділення Прикордонної служби Польщі затримали російського військового. Дезертир незаконно перетнув польсько-білоруський кордон, що підтвердив речник головного коменданта...

На Львівщині зіткнулись два мотоцикли: троє травмованих

На Львівщині зіткнулись два мотоцикли – троє травмованих, поліцейські встановлюють обставини. Дорожньо-транспортна пригода сталась 6 травня о 22.50 на...

У Коломойського ще одна підозра – організація замовного вбивства

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора відомому бізнесмену, підозрюваному в легалізації майна, отриманого шахрайським шляхом, повідомлено про підозру у...

росія атакувала три теплоелектростанції ДТЕК, серйозно пошкоджено обладнання

Ще одна надзвичайно важка ніч для української енергетики. Ворог обстріляв три наші ТЕС.  Про це повідомив ДТЕК в Телеграмі. Серйозно пошкоджено...

На Львівщині працювала ППО

Вночі у Львівській області працювала протиповітряна оборона. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький у Телеграм. "Деякі ракети змінили курс....

Близько 80 мігрантів намагалися нелегально перетнути кордон з Польщею через річку

Близько 80 іноземців намагалася незаконно перетнути польсько-білоруський кордон через річку Пшевлоку. Мігранти поводилися агресивно та кидали каміння в представників...

У Львівській громаді встановлять ще 39 меморіальних таблиць

У Львівській громаді встановлять ще 39 меморіальних таблиць захисникам, які загинули, захищаючи Україну. Більшість таблиць розмістять на фасадах закладів...

Погода у Львові

Lviv
хмарно
7 ° C
7 °
7 °
79 %
2.9kmh
94 %
Чт
16 °
Пт
18 °
Сб
14 °
Нд
15 °
Пн
11 °
- Advertisement -