Суспільство На Львівщині за три місяці зафіксували 122 випадки захворювань...

На Львівщині за три місяці зафіксували 122 випадки захворювань на кашлюк

-

На Львівщині за три місяці зафіксували 122 випадки захворювань на кашлюк

Суспільство На Львівщині за три місяці зафіксували 122 випадки захворювань на кашлюк

На Львівщині за три місяці 2024 року зареєстрували 122 випадки захворювання на кашлюк, в той час як за увесь 2023 рік було 85 випадків. Також рівень захворюваності зріс і в інших областях України. Причиною цього є велика кількість нещеплених дітей.

Про це повідомило Суспільне.

Які симптоми кашлюку, чим він відрізняється від ГРВІ та для кого тривалий кашель особливо небезпечний, дізнавалось Суспільне.

В Україні захворюваність на кашлюк почала зростати з 2023 року.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, за перші два місяці 2024 року зафіксували 515 випадків захворювання, у той час як за аналогічний період минулого року – лише 27 випадків. Тобто, зростання фіксують у майже 20 разів. Абсолютна більшість хворих — 95,9% – це діти.

На Львівщині, як зазначила головна епідеміологиня, генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко, ситуація також складна.

“Під час коронавірусної інфекції випадки кашлюка були поодинокі. У 2022 році на Львівщині зареєстрували лише один випадок, упродовж 2023 року — 85 хворих в нашій області, одна дитина померла. За три місяці 2024 року вже 122 людини звернулись за медичною допомогою і їм встановили діагноз кашлюк. Ріст є і він дуже помітний. Але, якщо згадати доковідний час, то щороку фіксували по 130-200 випадків захворювання на кашлюк. Це означає, що хвороба має циклічність, і кожні п’ять років є підвищення числа хворих”, – зазначає Наталія Іванченко.

Як припускає заступниця директора з материнства і дитинства 5 міської лікарні Другого ТМО Львова Ірина Полюга, насправді хворих на кашлюк може бути набагато більше, адже не всі звертаються із кашлем за медичною допомогою, а лікуються самостійно і симптоматично.

Перші симптоми кашлюка схожі на ГРВІ

Кашлюк є дуже заразним бактеріальним захворюванням, що легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Як зазначила Ірина Полюга, на кашлюк переважно хворіють діти дошкільного і молодшого шкільного віку. Більшість з тих, хто хворіє, не є вакцинованими або мають лише частину щеплень.

Хвороба може бути тривалою і виснажливою для організму. Вкрай небезпечним кашлюк є для немовлят і дітей до року через важкий перебіг і ймовірний ризик виникнення ускладнень. Одним із них є апное – тимчасова зупинка дихання, про яку може свідчити посиніння обличчя. Високою серед маленьких пацієнтів є й летальність.

“Це єдина інфекція, якою діти можуть захворіти з першого дня життя. Серед наших пацієнтів кожна десята дитина, яка приходить на прийом з кашлем, має підтверджений кашлюк. При тому що минулого року випадків захворювання не було”, — каже медикиня.

Як наголосила Наталія Іванченко, перші симптоми кашлюка такі ж як у ГРВІ — підвищення температури тіла, нежить тощо. А далі з’являється сухе покашлювання, згодом, через 5-8 днів після інфікування, сам кашель. При цьому він нападоподібний, спазматичний, із свистом, аж до почервоніння обличчя та сльозотечі. Кількахвилинні напади трапляються частіше вночі, ніж удень, можуть завершуватись блювотою, зупинкою дихання, “свистячим видихом”.

“Кашлюк також називають стоденним кашлем, оскільки люди кашляють понад три місяці. Це дуже виснажує і психологічно, і фізично, а також може призводити до ускладнень: запалення бронхів (бронхіт), запалення легень (пневмонія), енцефалопатії, перелому ребер, а в дорослих – до порушення мозкового кровообігу, тобто інсультів”, – каже епідеміологиня.

Оскільки хвороба розвивається не стрімко, а поступово, важливо вчасно зреагувати і її діагностувати. Якщо батьки помітили, що їхні діти мають нападоподібний кашель, він тривалий, призводить до блювоти чи затримки дихання, втрати свідомості, варто негайно звернутись за медичною допомогою. Лікарі призначать всі необхідні обстеження та підберуть лікування.

За словами Ірини Полюги, діагностувати кашлюк можна методом ПЛР (взяття мазка з носоглотки), за аналізом крові (кашлюк у крові може показувати підвищену кількість лейкоцитів), а також здавши аналіз на імуноглобулін М і G до кашлюку.

Заразність і гостра стадія настає від першого дня покашлювання і до завершення приступного періоду. Одужання чи то радше покращення самопочуття можливе за чотири-вісім тижнів, напади кашлю поступово стають менш інтенсивними та виникають рідше. Іноді цей процес може тривати від двох до шести місяців.

Оскільки кашлюк – це бактеріальна інфекція, її можна лікувати антибіотиками. Звісно, якщо у цьому є потреба. Якщо потреби немає, лікування симптоматичне, зокрема, застосовують протикашльові препарати.

Також у період хвороби важливо гуляти на свіжому повітрі, удома робити часте вологе повітря, провітрювання. Усе це може зменшити приступи кашлю, переконані лікарі.

Як захиститись від кашлюка і чи хворіють дорослі

Медики наголошують: кашлюк належить до імунокерованих хвороб, тому єдиний спосіб захистити себе та своїх дітей – це зробити щеплення. Відповідно до обов‘язкового календаря щеплень, діти мають отримати чотири вакцини – у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Безкоштовну вакцинацію можна зробити у найближчому поліклінічному відділення чи кабінетах щеплення інших закладів охорони здоров’я. Якщо з якоїсь причини вакцинацію пропустили, варто її якнайшвидше наздогнати.

Але вакцинація не дає довічного імунітету проти кашлюка, тому навіть перехворівши можна знову інфікуватись. Починаючи з шестирічного віку кашлюк належить до рекомендованих щеплень. В аптеках та приватних медичних центрах можна придбати вакцину “Бустрікс”, яка призначена для вакцинації дітей від чотирьох років і захищає відразу від кількох інфекцій, у тому числі кашлюка. Вартість вакцини у Львові стартує від 800 гривень.

Важливо те, що на кашлюк можуть хворіти не лише діти, а й дорослі, тож їм також треба подбати про вакцинацію.

“Кашлюк у дорослих протікає значно важче, ніж у дітей. У моїй практиці були випадки, коли на кашлюк хворіли дорослі. Приступи у них були важкі і тривалі, зі синюшністю на обличчі та тілі, гіпертонією, загальною інтоксикацією. Захиститись можна також вакциною “Бустрікс”, – каже Ірина Полюга.

Також медики радять робити щеплення від кашлюка вагітним жінкам. Бажано це зробити у термін від 16 до 32 тижня вагітності, незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюка в перші місяці її життя до отримання нею вакцини.

Наталія Іванченко додає, що якщо жінка вагітніє щороку, робити щеплення від кашлюка можна при кожній вагітності. Також епідеміологиня радить вакцинуватись і майбутньому батьку та іншим членам родини, які спілкуватимуться з дитиною до досягнення нею двомісячного віку, тим самим створивши “ефект кокона”.

Коментарі

Останні новини

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон вперше з візитом у Львові

Сьогодні, 3 травня, на Львівщину завітала почесна делегація із Великої Британії на чолі з міністром закордонних справ Девідом Кемероном. Про...

У США засудили українського хакера до 14 років за ґратами: вимагав 700 млн дол.

Суд Сполучених Штатів засудив громадянина України до 13 років і семи місяців ув’язнення та зобовʼязав виплатити понад 16 млн...

СБУ та поліція ліквідували ще 8 «схем для ухилянтів»

Служба безпеки та Національна поліція заблокували ще 8 схем ухилення від мобілізації та незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного...

Мешканцям Львівщини нагадали правила поводження з вибухонебезпечними пристроями під час Великодніх свят

Департамент з питань цивільного захисту ЛОВА інформує про характеристику факторів ураження при вибуховій травмі, характерні ознаки, що вказують на...

Сьогодні Велика п’ятниця

У Велику п’ятницю Церква згадує неправедне осудження синедріоном Ісуса Христа. Це найскорботніший день для християн, тому що саме в...

На окупованій частині Херсонської області окупанти захопили храм УГКЦ

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відреагував на захоплення Російською Православною Церквою храму Святого архистратига Михаїла УГКЦ в с....

До 10 років неволі засуджено ексберкутівця, що організував вибух на базі спецпідрозділу у Львові

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Львівської обласної прокуратури колишнього заступника командира – начальника штабу батальйону міліції особливого призначення «Беркут»...

Бланків посвідчень одержувачів допомоги, які надає держава, немає. Мешканцям видаватимуть довідку

До районних відділів соціального захисту у Львові надходить багато звернень щодо отримання посвідчень одержувачів допомоги людям з інвалідністю з...

У Львові відбудеться напівмарафон «Не зупиняйся!»: як курсуватиме громадський транспорт

Наступного тижня у Львові відбудеться другий від початку великої війни напівмарафон під гаслом «Не зупиняйся!». Він присвячений воїнам ЗСУ,...

Військовослужбовця зі Стрийщини нагороджено «Золотим хрестом»

Головнокомандувач ЗСУ нагородив військовослужбовця зі Стрийщини «Золотим хрестом». Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА. Артур Кравченко – уродженець Миколаєва, що...

В США поліція застрелила учня, який прийшов до школи зі зброєю

Поліція штату Вісконсин застрелила учня, який прийшов до місцевої середньої школи зі зброєю. За інформацією правоохоронців, школяру так і...

Масового обливання на площі Ринок не буде

Наступного тижня традиційних обливань на поливаний понеділок, який припадає на 6 травня, у центрі міста не буде. Жодних масових...

На Львівщині заборонили відвідувати ліси Яворівського району

Мостиська міська рада повідомила про заборону відвідування лісів і зупинок транспортних засобів в Яворівському районі. "Мостиська міська рада повідомляє про...

Кулеба: Половина енергетичної системи України пошкоджена

Половина української енергетичної системи пошкоджена внаслідок російських ударів, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Foreign Policy, оприлюдненому в четвер, 2 травня. Повідомила...

Клуб Ділових Людей Україна оголошує набір на бізнес-інкубатор для ветеранів

Клуб Ділових Людей Україна оголошує набір на бізнес-інкубатор для ветеранів та ветеранок Львівської області, які хочуть розпочати власну справу...

Погода у Львові

Lviv
рвані хмари
19.6 ° C
19.6 °
19.6 °
59 %
3.9kmh
71 %
Пт
20 °
Сб
19 °
Нд
21 °
Пн
22 °
Вт
21 °
- Advertisement -