Суспільство За квитками на виставу “Конотопська відьма” в Театрі Франка...

За квитками на виставу “Конотопська відьма” в Театрі Франка люди стоять у черзі всю ніч

-

За квитками на виставу “Конотопська відьма” в Театрі Франка люди стоять у черзі всю ніч

Суспільство За квитками на виставу “Конотопська відьма” в Театрі Франка люди стоять у...

За квитками на виставу “Конотопська відьма” Івана Уривського в Театрі Франка у Києві люди стоять у черзі всю ніч, а в Івано-Франківському драмтеатрі квитки на прем’єру вистави “Кайдашеве сім’я” Ростислава Держипільського розпродані на 2-3 місяці вперед.

Команда YouControl.Market. вирішила привідкрити завісу і проаналізувала фінансові показники українських театрів за допомогою даних з відкритих джерел. Про театри з найбільшими доходами в 2023 році і приватний мистецький сектор України в умовах воєнного стану — в новому аналітичному матеріалі.

Усього в Україні є понад 12 тисяч компаній та ФОП у мистецькому секторі. За КВЕДом 90.01 “Організація театральної діяльності” зареєстровано майже 2 тисячі юридичних осіб (комерційної та некомерційної організаційно-правової форми), а також понад півтори тисячі ФОПів.

За даними Держстату, які востаннє оновлювалися у 2017 році, в Україні нараховується 113 театрів*, що знаходяться в державній та комунальній власності, про кількість недержавних театрів статистичні дані відсутні.

До сфери управління Мінкультури віднесено дев’ять національних театрів:

ДП “Національний академічний театр опери та балету України імені Т. Г. Шевченка”;

ДП “Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки”;

ДП “Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка”;

ДП “Львівський національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької”;

ДП “Харківський національний академічний театр опери та балету імені М. В. Лисенка”);

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької;

Одеський національний академічний театр опери та балету”

ДП “Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка” (був переведений до сфери управління Мінкульту у 2022 році);

НЦТМ ім. Леся Курбаса.

1,3 млрд грн на театри з державного бюджету

Усі національні театри отримують пряме фінансування з держбюджету. У 2023 році на  підтримку національних театрів тільки за програмою “Фінансова підтримка національних театрів” (КПКВК 3801110) держава виділила понад 1,3 млрд грн.

Загалом із державного бюджету за даною програмою фінансуються 8 театрів. За даними YC.Market, найбільше коштів за у 2023 році отримав Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г.Шевченка — понад 322 млн грн, найменше — Франківський драмтеатр — майже 45 млн грн.

Необхідно зазначити, що більшість отриманих від держави коштів, театри спрямовують на заробітну плату співробітників та сплату податків. Ще частина йде на сплату комунальних послуг і лише кілька відсотків на нове обладнання чи оновлення декорацій. Детально ознайомитися з витратами публічних коштів можна у розділі “Державні фінанси” на YouControl.

Театри, які перебувають у комунальній власностіфінансуються з місцевих бюджетів, за програмною класифікацією 4010.“Фінансова підтримка театрів”. Так, для прикладу, у 2023 році Київський театр оперети отримав понад 89 млн грн за цією програмою з місцевого бюджету, а в ролі розпорядника — 148,6 млн грн. Київський театр опери та балету для дітей та юнацтва отримав понад 11 млн грн, а в ролі розпорядника державних коштів витратив 64,6 млн грн. Одеський театр ім. Водяного розпоряджався сумами з бюджету обсягом понад понад 56 млн грн, Молодий театр — 37,8 млн грн, Рівненський музично-драматичний театр — 34,6 млн грн, Театр на Подолі — 34,2 млн грн, а Тернопільський обласний театр — 28,7 млн грн.

Які ж театри у 2023 році заробили найбільше?

Чистий дохід від реалізації продукції київського театру Франка у порівнянні з 2021 роком зріс на 20 млн грн, а показник відносного приросту у порівнянні з 2022 року становить 165%. Усі національні театри у 2023 році заробили більше, ніж у 2021 році. Тільки Одеський оперний театр у 2023 році не перевищив свій рівень чистого доходу 2021 року.

Найбільше доходів серед національних театрів за 2023 рік згенерував Театр опери та балету імені Т. Шевченка — більше 53 млн грн. Майже 46 млн грн чистого доходу отримав Театр Франка, ще 31,5 млн грн доходу отримала Львівська опера.

Найбільший чистий дохід серед театрів комунальної власності у Київського театру оперети — майже 157 млн грн. Понад 70 млн грн чистого доходу згенерував Київський театр опери та балету для дітей і юнацтва, ще понад 67 млн грн — Молодий театр.

Звертаємо увагу, що як показує аналітика даних, комунальні театри включають у чистий дохід і кошти отримані з місцевих бюджетів, які використовують для ведення своєї основної операційної діяльності.

У грудні 2023 року в матеріалі Forbes зазначали, що середня собівартість квитка в театрі імені Івана Франка становить 1500 грн, але різницю між фактичною вартістю для глядача покриває держава.

Як зазначають у Національній спілці театральних діячів України (НСТДУ), для багатьох театрів (особливо прифронтових регіонів) 2022 рік позначився призупиненням діяльності від 2-х місяців і часом до пів року і більше. Театри Києва повернулися до показу вистав десь у червні-вересні. До того ж, театри починали працювати з неповними залами. Багато хто продавав квитки тільки в партер, аби у випадку тривоги швидко провести евакуацію глядачів, або продавалися квитки тільки на ту кількість людей, яку здатне прихистити укриття в театрі (якщо воно було облаштоване). Блекаути і часті обстріли також не сприяли збільшенню глядачів у залах.

Щодо 2021 року, то не слід забувати, що тоді діяли карантинні обмеження і театри мали дотримуватися карантинних вимог.

У 2023 році кількість глядачів однозначно збільшилася, оскільки театри призвичаїлися до нових умов, а глядачі потребують емоцій та вражень. Театри стали доступними раніше, ніж відновилася концертна діяльність естрадних виконавців, тож в цю паузу глядачі обрали театр і залишилися там.

Дизель Шоу, Без Обмежень та Онука: скільки заробили українські артисти?

Серед приватних компаній, які ведуть бізнес із КВЕДом 90.01 “Організація театральної діяльності” найбільші прибутки у 2023 році отримали не приватні театри. Понад 73 млн грн отримала компанія Перша Концертна Агенція (ТОВ “ПКА ГРУП”), яка планує і організовує концерти і виступи артистів по всій території України та за кордоном. Компанія заснована у 2020 році. Приріст чистого доходу відносно 2022 року склав 1620%.

Чистий дохід фірми ТОВ “ДИЗЕЛЬ ІВЕНТ” склав майже 51 млн. Компанія “Дизель Студіо”організовує концертну гумористичну програму “Дизель Шоу”, телевізійні продукти та телесеріали. ТОВ “ВМФ ІВЕНТ ГРУП” отримало понад 40 млн грн, ТОВ “НЬЮ ФРІДОМ” 29 млн грн.

Чистий дохід популярного гурту “Без Обмежень” (ТОВ “БЕЗОБМЕЖЕНЬ”) у 2023 році склав понад 16 млн грн.

Майже 12 млн грн заробила компанія ТОВ “МОЗГІ ГРУП” Ірини Горової. Понад 6,2 млн грн компанія ТОВ “ДЗІДЗІДЗІ”, що належить Михайлу Хомі, відомому як Дзідзьо. Виручка компанії співачки Онуки та її чоловіка, продюсера і співака Євгена Філатова ТОВ “ВІДЛІК” склала 6,1 млн грн. Гурт Latexfauna (ТОВ “ЛАТЕКСФАУНА”) згенерував понад 4,3 млн грн, а приріст виручки склав 4452%.

Відомий широкому загалу театр — Чорний квадрат (ТОВ “ТВОРЧЕ ОБ’ЄДНАННЯ “ЧОРНИЙ КВАДРАТ”) згенерував понад 2 млн грн чистого доходу. Театр активно працює, пропонуючи глядачам вистави щоденно. Квитки вартують від 400 до 530 грн.

Цікаво, що у всіх компаніях з найбільшими доходами, офіційно працює лише кілька людей: найбільше у ТОВ “ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВАГ” — 29 людей, 10 працівників є у ТОВ “ДЗІДЗІДЗІ” та ще по 9 — ТОВ “БЕЗОБМЕЖЕНЬ” та ТОВ “НОЙЗ”, а у ТОВ “ДИЗЕЛЬ ІВЕНТ”, за даними фінзвітності 2023 року, офіційно працює всього одна людина.

Як пояснюють у НСТДУ, у всій країні спостерігається зростання інтересу до театру. Люди йдуть за спілкуванням, за терапією, за можливістю прожити якийсь досвід, а ще з бажанням відпочити, відволіктися від реальності. Існує думка, що театр частково перетягнув на себе частину аудиторії, яка раніше ходила на концерти і в кіно, більше подорожувала. Театри першими почали рефлексувати на події цієї війни і такі рефлексії теж були потрібні людям, щоб відпустити, щоб нарешті заплакати або, навпаки, дозволити собі засміятися.

у підсумку, попри все, українське театральне мистецтво користується сьогодні попитом та популярністю серед широких мас. Однак театрам ще далеко до того “успіху”, який в країні мають онлайн-казино. Так, для прикладу, за даними Держстату букмекерська компанія ТОВ “ФАВБЕТ” згенерувала майже 10 млрд грн чистого доходу у 2023 році.  А це у 43 рази більше, ніж заробили минулоріч вісім національних театрів разом.

В той же час. На момент виходу дослідження, актор Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. І.Кочерги О. Литовченко на сторінці у Фейсбук повідомив, що Житомирська ОВА не знайшла коштів для фінансування трьох житомирських театрів. Як повідомляє актор, з травня всі працівники не отримуватимуть зарплату, а театри вимушено закриваються.

Відзначимо, що за даними spending.gov.ua, що містяться в YC.Market, Житомирський музично-драматичний театр ім. Івана Кочерги у 2023 році у якості розпорядника державних коштів витратив 22 млн грн., Житомирська обласна філармонія розпоряджалася 20 млн грн публічних коштів, Житомирський академічний театр ляльок з місцевого бюджету отримав 9,2 млн грн. У Драмтеатрі ім. Кочерги працює 143 людини, у Театрі ляльок – 50 людей, а у Філармонії – 171 людина.

Просимо журналістів і владу звернути увагу на ситуацію. Адже культура дуже на часі.

Специфіка дослідження театральної сфери

*Кількість театрів зазначена без урахування тимчасово-окупованих територій.

Для аналізу ми обрали компанії, що ведуть діяльність за КВЕДом 90.01“Театральна та концертна діяльність”.

Для аналізу державних театрів та приватних компаній використали показник “чистий дохід”.

Для аналізу коштів із державного бюджету, котрими розпоряджаються театри, ми відфільтрували театри за програмною класифікацією 4010.“Фінансова підтримка театрів”.

Фінансові показники проаналізовані на основі фінансової звітності, котру щорічно подають компанії (Держстат).

Варто зазначити, що в даний аналіз не включені театри, театральні колективи, артисти,  котрі здійснюють бізнес діяльність як ФОПи.

Зауважимо, що театри в Україні є некомерційними неприбутковими організаціями різного типу (державне підприємство, державна установа, комунальне підприємство тощо) та перебувають у підпорядкуванні різних органів центральної та місцевої влади. У звіті Рахункової палати України підкреслюють, що основна діяльність театру не має на меті одержання прибутку.

 

Коментарі

Останні новини

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон вперше з візитом у Львові

Сьогодні, 3 травня, на Львівщину завітала почесна делегація із Великої Британії на чолі з міністром закордонних справ Девідом Кемероном. Про...

У США засудили українського хакера до 14 років за ґратами: вимагав 700 млн дол.

Суд Сполучених Штатів засудив громадянина України до 13 років і семи місяців ув’язнення та зобовʼязав виплатити понад 16 млн...

СБУ та поліція ліквідували ще 8 «схем для ухилянтів»

Служба безпеки та Національна поліція заблокували ще 8 схем ухилення від мобілізації та незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного...

Мешканцям Львівщини нагадали правила поводження з вибухонебезпечними пристроями під час Великодніх свят

Департамент з питань цивільного захисту ЛОВА інформує про характеристику факторів ураження при вибуховій травмі, характерні ознаки, що вказують на...

Сьогодні Велика п’ятниця

У Велику п’ятницю Церква згадує неправедне осудження синедріоном Ісуса Христа. Це найскорботніший день для християн, тому що саме в...

На окупованій частині Херсонської області окупанти захопили храм УГКЦ

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відреагував на захоплення Російською Православною Церквою храму Святого архистратига Михаїла УГКЦ в с....

До 10 років неволі засуджено ексберкутівця, що організував вибух на базі спецпідрозділу у Львові

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Львівської обласної прокуратури колишнього заступника командира – начальника штабу батальйону міліції особливого призначення «Беркут»...

Бланків посвідчень одержувачів допомоги, які надає держава, немає. Мешканцям видаватимуть довідку

До районних відділів соціального захисту у Львові надходить багато звернень щодо отримання посвідчень одержувачів допомоги людям з інвалідністю з...

У Львові відбудеться напівмарафон «Не зупиняйся!»: як курсуватиме громадський транспорт

Наступного тижня у Львові відбудеться другий від початку великої війни напівмарафон під гаслом «Не зупиняйся!». Він присвячений воїнам ЗСУ,...

Військовослужбовця зі Стрийщини нагороджено «Золотим хрестом»

Головнокомандувач ЗСУ нагородив військовослужбовця зі Стрийщини «Золотим хрестом». Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА. Артур Кравченко – уродженець Миколаєва, що...

В США поліція застрелила учня, який прийшов до школи зі зброєю

Поліція штату Вісконсин застрелила учня, який прийшов до місцевої середньої школи зі зброєю. За інформацією правоохоронців, школяру так і...

Масового обливання на площі Ринок не буде

Наступного тижня традиційних обливань на поливаний понеділок, який припадає на 6 травня, у центрі міста не буде. Жодних масових...

На Львівщині заборонили відвідувати ліси Яворівського району

Мостиська міська рада повідомила про заборону відвідування лісів і зупинок транспортних засобів в Яворівському районі. "Мостиська міська рада повідомляє про...

Кулеба: Половина енергетичної системи України пошкоджена

Половина української енергетичної системи пошкоджена внаслідок російських ударів, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Foreign Policy, оприлюдненому в четвер, 2 травня. Повідомила...

Клуб Ділових Людей Україна оголошує набір на бізнес-інкубатор для ветеранів

Клуб Ділових Людей Україна оголошує набір на бізнес-інкубатор для ветеранів та ветеранок Львівської області, які хочуть розпочати власну справу...

Погода у Львові

Lviv
рвані хмари
19.6 ° C
19.6 °
19.6 °
59 %
3.9kmh
71 %
Пт
20 °
Сб
19 °
Нд
21 °
Пн
22 °
Вт
21 °
- Advertisement -