Нагорода від Януковича та швейний бізнес: досьє на Ярослава Рущишина

-

- Advertisment -

У 2020 році Україну чекає завершення децентралізації та чергові (або позачергові) вибори у місцеві ради. Запеклою виборча гонка буде й у Львові. Попри те, що до чергових виборів майже рік часу, деякі кандидати вже офіційно заявили про наміри балотуватись на виборах міського голови. «Перець» пропонує вам досьє на основних кандидатів на головне крісло Ратуші. Перший огляд про Ярослава Рущишина.

  • Про кандидата

Ярослав Рущишин – депутат Верховної ради України IX скликання, відомий львівський бізнесмен, співзасновник мистецького об’єднання «Дзиґа», почесний сенатор УКУ, співзасновник та Член наглядової ради Львівської бізнес-школи УКУ.

Рущишин – учасник трьох «майданів». Будучи одним із голів «Студентського братства ЛТЕІ» (1989 -93) брав безпосередню участь у «Революції на граніті», за це був нагороджений «Орденом за заслуги ІІ ступеня» у 2019 році. У 2004 році – учасник «Помаранчевої революції». Також був учасником «Революції гідності». Про свою участь на «майданах», в інтерв’ю Роману Скрипіну каже, що «ностальгії не має. Завтра буде краще ніж вчора».

Також в інтерв’ю зазначає, що «моя місія в парламенті зараз – припинити вирішувати проблеми України шляхом революції. Я б не говорив принизливо про Слугу народу. Там є люди, такі самі українці як ми, з ними потрібно говорити. Ми повинні відновлювати довіру один до одного. Опозиція – це не вороги». Зокрема, в інтерв’ю у 2015 році відгукувався і про Уряд попередників: «не хочу бути таким вже критиканом – уряд Азарова багато непоганих речей робив. Навіть та сама електронна звітність була розроблена за нього».

Філантропом себе не вважає, а називає себе «інвестором майбутнього». У інтерв’ю розповів, що його «найбільша мрія – щоб мене поважали люди».

  • Політична кар’єра

Ще у 2006 році Рущишин пройшов до Львівської обласної ради за списками від Блоку «Наша Україна». Після президентських виборів у квітні 2019 року, новообраний президент Зеленський пропонував Ярославу Рущишину посаду голови Львівської обласної державної адміністрації, однак Рущишин відмовився: «я вже повністю був втягнений в процес виборів. ЛОДА – це більше обов’язків, ніж повноважень, це такий рудимент». Він пройшов до парламенту по 117 мажоритарному округу на Львівщині від партії Голос, хоча ще у 2015 заявляв, що «тішиться», що не є «державним службовцем».

За попередньою інформацією, зараз Ярослав Рущишин готується до місцевих виборів у Львові, де хоче зайняти посаду міського голови. Сам він зізнається, що не готовий йти на вибори лише командою від партії «Голос», тому створює коаліцію. Серед партій, чиєю підтримкою він хотів би заручитися на Львівщині називає «Українську Галицьку партію», «Слугу народу» та «Європейську солідарність», а от з «Батьківщиною» через різну ідеологію на співпрацю не розраховує. Серед тих з ким він також шукає підтримки називає «міських стейкхолдерів», громадські організації та громадян Львова, однак без жодної конкретики. Сам себе не вважає найкращим кандидатом, адже «не вміє кричати біля мікрофона пусті слова».

ФОТО: Instagram Ярослава Рущишина

  • Бізнес

Ярославу Рущишину належить 46% від загального капіталу Золочівської швейної фабрики, 22% від загального капіталу МО Дзиґа, 69% – ТзОВ Сенс, 14% – Львівська бізнес-школа Українського Католицького Університету, а також по 100% таких підприємств: ПП Палітра, МП Груп, ТзДВСенсус, ТзОВ Луги-2, ТзОВ Рівне-Стиль, ПП Новизна, ПП Такт, ПП Мереживо, Торговий Дім «Жива», ПП Гармонія, ПП Професіонал, ПП Тенденція, ПП Ритм, ПП Класика, ПП Творчість, ПП Еліт – Стиль, ПП Техно – Стиль, ПП Престиж – Стиль, ПП Супер – Стиль, ПП Плюс – Стиль, ПП Лідер, ПП Дебют, ПП Контур, ПП Соната, ПП Імпульс, ПП Колорит, ПП Шедевр, ПП Символ, ПП Мозаїка, ПП Екстрім – Стиль, ПП Спец – Стиль. Однак, після обрання народним депутатом він переписав бізнес на дружину – Ярину Миколаївну Рущишин.

У 2018 році народний депутат задекларував 1,5 млн грн доходу, квадроцикл та свої 30 фірм. Про це йдеться у його декларації про доходи за 2018 рік. Зокрема: 203 782 грн – зарплата в АТ «Троттола», 3 987 грн – кошти на відрядження в АТ «Троттола», 1 316 208 грн – дохід від зайняття підприємницькою діяльністю.

Дружина нардепа, Ярина Рущишин, у 2018 році отримала 33 409 грн зарплати в АТ «Троттола» та 4 354 056 грн від зайняття підприємницькою діяльністю, а син, Гнат Рущишин, – 6 грн процентів від ПриватБанку.

З 1995 року Ярослав Рущишин власник компанії «Троттола», яка позиціонує себе найбільшим виробником одягу в сучасній Україні. За його словами, він дає роботу більш ніж 2 тисячам осіб. Однак, згідно з даними експертів, справжній бізнес Рущишина й інших власників фабрик одягу полягає в не виготовленні одягу, а торгівлею дешевою робочою силою. Зокрема, 8 фабрик «Троттоли» виготовляють одяг для найбільших мас-маркетів світу, таких як Zara, Newlook і десятків інших.

За даними koresspondent.net бізнес Рущишина тримається на кількох китах: дешева робоча сила, відсутність соціальних гарантій для працівників та надмірна навантаженість. Відзначимо, що зарплата українських швачок — у 2 – 2,5 раза менше ніж в країнах Східної Європи.

З нерухомості у Рущишина – будинок (загальна площа – 239,7 кв.м, житлова площа – 112,5 кв.м, гараж – 34,5 кв.м) вартістю 974 234 грн та земельна ділянка, площею 463 кв.м й вартістю 2 892 328 грн у Львові. Цю нерухомість він набув у власність у 2008 році.Також нардеп має житловий будинок на 254 кв.м у Львові вартістю 79 950 грн спільно з Елеонорою Лімоновою.Ярослав Рущишин має квадроцикл Bombardier 2F5C 2005 року випуску вартістю 65 000 грн, а також користується мопедом Harley Davidson Softail 2002 року випуску вартістю 103 427 грн, що належить ТзДВ«Сенсус», й авто Audi A6 2014 року випуску вартістю 567 543 грн, що належить АТ «Троттола».Нардеп з 1999 року має 4851 акцію ВАТ «Городоцька швейна фабрика», а з 200 року – 405950 акцій АТ «Троттола».На рахунках у банках Рущишин тримає 7140 грн, а його дружина – 59 985 грн. Ще 30 000 грн нардеп зберігає у якості готівки, а Ярина Рущишин – 15 000 доларів

ФОТО: Instagram Ярослава Рущишина

Загальна сума, згідно з декларацією, виторгу на тендерах компаній, в яких Рущишин є бенефіціаром – 37 916 137, 85 грн за період з 2011 по 2018 рік.

  • Зв’язки

У 2004 році, під час «Помаранчевої революції» Рущишин був довіреною особою Віктора Ющенка.У 2013 році Указом Президента Віктора Януковича – Ярослав Рущишин був нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. На президентських виборах 2019 року, він був довіреною особою Петра Порошенка, через що, з його слів, і розраховує на підтримку під час місцевих виборів у 2020 році.

Цікаво, що в інтерв’ю зазначав, що саме олігархів вважає носіями суверенітету: «Олігархи, в тому числі Ахметов, зробили дуже багато доброго. Наприклад, фонд «Ефективне управління», який профінансував написання стратегії Львова».

Останні новини

Байден підписав законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден підписав ухвалений Конгресом пакет законодавства, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та...

Дівчина намагалася продати свого 2-річного сина за 1 млн грн

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Дніпропетровської обласної прокуратури повідомлено про підозру 19-річній мешканці м. Дніпра за фактом торгівлі людьми,...

В Україні зростає захворюваність на кір

У 2023 році в Україні на кір захворіло 65 людей — це ушестеро більше, ніж у 2022 році, коли...

Силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР, – джерела

Заступник очільника Міноборони РФ Тимур Іванов опинився в російському СІЗО та переслідується режимом Путіна внаслідок активних заходів Головного управління...
- Advertisement -

Погода у Львові

Lviv
хмарно
5.6 ° C
5.6 °
5.6 °
93 %
3.4kmh
99 %
Чт
8 °
Пт
12 °
Сб
16 °
Нд
18 °
Пн
19 °
- Advertisement -